Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Fastighetsmäklarna tror på livligare bostadshandel – prisnivån väntas ändå hållas stabil

Från 2019
Inredning i vardagsrum och kök.
Bildtext Enligt Finlands Fastighetsmäklare vill allt fler flytta in i nyrenoverade bostäder. Ifall en bostad som är till salu behöver renovering syns det i priset.

Sensommaren och början av hösten har varit ovanligt livlig på bostadsmarknaden, uppger Finlands fastighetsmäklare (SKVL). Enligt förbundets prognos för slutet av året kommer den positiva trenden att fortsätta.

Under årets åtta första månader har bostadshandeln varit livligare än i fjol. Gamla bostäder går 3 procent bättre åt jämfört med i fjol.

Överlag ser situationen på bostadsmarknaden ljusare ut än den varit de senaste fem åren, enligt förbundet.

Prognosen har gjorts av förbundets nästan 1 600 fastighetsmäklare.

Bostadspriserna ökar i tillväxtcentra

70 procent av fastighetsmäklarna förutspår att efterfrågan på lägenheter i bostadsaktiebolag kommer att öka eller hållas på samma nivå som nu.

Priset på gamla bostäder i höghus väntas sjunka en aning (1,5 procent). I tillväxtcentra väntas bostadspriserna för höghusbostäder ändå öka lika mycket, det vill säga med 1,5 procent.

Graf

Efterfrågan på småhus väntas förbli stabil, trots senhöstens och vinterns normala försäljningssvacka. Priserna för bostäder i småhus följer samma prisutveckling som förutspås för höghusen.

– Efterfrågan hålls på en god nivå och de förväntade prisförändringarna är små i genomsnitt, säger Jussi Mannerberg, vd för SKVL, i ett pressmeddelande.

Efterfrågan på hyresbostäder fortsätter vara stor. Inga stora förändringar i hyressummorna väntas ändå under nästa kvartal, bedömer fastighetsmäklarna.

Många vill bo i kranskommunerna

Efterfrågan på småhusbostäder väntas öka i huvudstadsregionen. I Esbo går bostäderna som ligger i närheten av metrobanan bäst åt.

Helsingfors centrum fortsätter vara ett attraktivt område för bostadsköpare oavsett bostadsaktiebolagets ålder eller skick.

Enligt SKVL finns det ändå många nya bostäder i Helsingfors som ännu inte sålts och det gör att prisnivån hålls på en stabil nivå.

Graf

Efterfrågan på bostäder i kranskommunerna har ökat och 73 procent av fastighetsmäklarna tror att prisnivån kommer att höjas eller hållas på samma nivå.

I Åbo väntas handeln med höghusbostäder öka i och med att det byggs många nya bostäder i staden och i orterna nära Åbo.

I Hangö ser situationen på bostadsmarknaden bra ut i synnerhet när det gäller fritidsbostäder.

I Vasa har till exempel efterfrågan på små bostäder varit stort och bostadspriserna har hållits på en stabil nivå. Priserna på småhus har sjunkit en aning.

Diskussion om artikeln