Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ökad invandring eller nya attityder - politikerna oense om hur finländarna ska bli fler

Från 2019
Kvinna och man promenerar med barnvagn på en frostig väg.
Bildtext Prognos från statistikcentralen ger oroväckande besked: Om drygt tio år börjar finländarnas antal att minska. Arkivbild.

I politiken är den sjunkande nativiteten ett evighetstema. Huruvida politiker kan påverka antalet barn som föds finns det olika åsikter om, åtgärderna som behövs likaså. En del tror att det behövs förändringar i pensionssystemet i framtiden.

Statistikscentralens färska befolkningsprognos fick många att sätta kaffet i vrångstrupen. Om nuvarande trend håller i sig, finns det om 15 år inte ett enda landskap i Finland där antalet nyfödda överstiger antalet döda.

- Det viktigaste är att förbättra de ekonomiska förutsättningarna och framtidsutsikterna. Och också att vi gör något åt klimatförändringen, som är en sak som oroar jättemånga och är en orsak till att många inte vill eller vågar skaffa barn, säger Amanda Pasanen, ordförande för Gröna unga och studerande.

Pasanen talar också för ökad invandring och förbättrad sysselsättning.

Det handlar om ekonomi och värderingar

Sannfinländarnas riksdagsledamot Lulu Ranne säger att familjerna och individerna måste kunna leva i Finland, att de ska våga skaffa barn. Vidare ska det gå att leva på lönerna.

- I Sverige har de lyckats bättre med barnfamiljerna. Det är lättare att vara hemma, att sammanjämka familj och arbete.

Riksdagsledamot Lulu Ranne, Sannfinländarna
Bildtext Sannfinländarnas riksdagsledamot Lulu Ranne.
Bild: Kimmo Brandt / Compic / Eduskunta

Ranne tycker inte att ökad invandring är lösningen, och att den klimatpolitiska debatten som nu förs är inne på fel spår.

Inställningen där är enligt henne väldigt negativ till barn och barnfamiljer.

- Vi måste vakna, ta upp de fina sakerna med familjer och barn. Det är inte bara ekonomi, utan det handlar också om våra värderingar.

Nativitetsfrågan måste synas bättre i politiken

Centerns riksdagsledamot Hilkka Kemppi skriver för sin del i ett pressmeddelande att regeringen bör göra nativitetsfrågan till en av de främsta målsättningarna för sin politik.

- Istället för apati är det nu dags att skrida till verket och tro på framtiden, anser Kemppi.

Kemppi vill skapa trygga omständigheter för barnfamiljerna och se till att ingen faller av kälken.

”Inte ett alternativ att höja pensionsavgifterna”

Hur det än går med nativiteten, börjar det se ut som att Finland är på väg mot en framtid där vi inte längre har råd med allt det vi har haft råd med tidigare.

De gröna unga har inte blivit populära i alla kretsar med sina åsikter om pensionspolitiken. Enligt Amanda Pasanen är pensionssystemet inte hållbart i längden.

Amanda Pasanen
Bildtext Amanda Pasanen är ordförande för Gröna unga och studerande.
Bild: Yle/Carolina Husu

De gröna unga ser inte en höjning av pensionsavgifterna som ett alternativ, med motiveringen att de yngre generationerna redan nu betalar högre avgifter än de äldre generationerna gjort.

- Om vi ännu lyfter dem kommer det att drabba de yngre generationerna hårt, speciellt låginkomsttagarna.

Diskussion om artikeln