Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Unga om den låga nativiteten: “Folk har jättestor drive att fara ut på arbetsmarknaden och många tjejer vill vänta med barn tills de är ungefär 30”

Från 2019
Isabella Hanén och Ville Wallgren.
Bildtext Isabella Hanén och Ville Wallgren är studiekompisar och för dem känns det avlägset att bilda egen familj.
Bild: Linda Söderlund / Yle

Det finns många orsaker till att unga väntar med att bilda familj. Dels vill de ha en utbildning och karriär, dels är det också dyrt att ha barn och deras koldioxidavtryck är stort.

Om drygt tio år börjar finländarnas antal minska. År 2050 kommer vi att vara 100 000 färre än idag, visar nya siffror från Statistikcentralen. Det dör helt enkelt fler finländare, än vad det föds nya - och den här utvecklingen går snabbare än forskarna tidigare har förutspått.

Vi har talat med unga mänskor i Helsingfors och frågat varför de tror att det föds så få finländare.

Isabella Hanén, studerande

Att unga inte skaffar barn beror kanske delvis på klimatfrågan, fast det har ändå inte varit så stort tidigare.

Isabella Hanén
Bild: Linda Söderlund / Yle

Men folk har jättestor drive att fara ut på arbetsmarknaden och många tjejer vill vänta med barn tills de är ungefär 30, även om det förr har varit vanligt att man har fått barn mycket tidigare. Barnafödandet skjuts fram, och då får man inte lika många barn i slutändan.

Visst är det ett problem då vi sedan inte längre har någon som betalar skatt och som är i arbetsför ålder, då populationen blir äldre. Det är kanske den största och viktigaste konsekvensen.

Heli Litja, enbarnsmamma

Jag är 40 år och har ett barn. Jag tycker att det inte är lätt att välja när och hur man kan få en familj. Finland är inte ett barnvänligt land.

Heli Litja
Bild: Linda Söderlund / Yle

Familjepolitik är det som får nativiteten att stiga, inte det att politikerna säger att nu ska ni skaffa flera barn.

Familjepolitik innebär att man kan lita på att arbetslivet, dagvården och utbildningen fungerar och att samhället tar emot den nya individen. Men det här är inte alls självklart att det är så här. Inom dagvården har det länge varit personalbrist och man hör också om andra tråkiga nyheter.

Ville Wallgren, studerande

Mänskans instinkt är ju ändå att skaffa barn, men om man sedan jämför med tidigare generationer, så hade min pappa fyra syskon och före det var det vanligt med ännu större familjer. Det är intressant att då länderna utvecklas, så vill inte mänskorna ha barn lika mycket längre.

Ville Wallgren
Bild: Linda Söderlund / Yle

Det är på ett sätt bra att vi inte skaffar barn för koldioxidavtrycket av ett barn är väldigt stort. Samtidigt är det de här barnen som vi hoppas att ska kunna lösa problemen, om inte vi lyckas lösa dem.

Men att säga att det är bra för miljön att vi finnar inte skaffar barn, det är ju en liten damm i en jättestor sjö.

Det är ganska dyrt också att ha barn. Levnadsstandarden blir högre och det blir dyrare att leva. Jag tror att många satsar på sin karriär i början och frågan om barn skjuts längre framåt.

Sedan konstaterar man kanske att man inte behöver så många barn och man hinner kanske inte med så många barn. Om man skaffar första barnet som 30 och andra som 35, så finns det inte så många år att få ihop till en fyrabarnsfamilj.

Ida Salminen, tvåbarnsmamma

Kanske det är bra för klimatet att det inte föds så många barn. Det är inte bara en dålig sak, för det finns många som vill ha ett bra ställe att bo på, så det behöver inte bara vara finländare som bor här.

Två kvinnor promenerar med varsin barnvagn i stadsmiljö.
Bild: Linda Söderlund / Yle

Det var inget speciellt som avgjorde att jag ville ha barn. Jag har alltid velat ha familj. Men det är förstås inte alla som får välja om de får barn eller inte.

Att folk får barn senare beror på att man först ska skaffa sig en utbildning, man ska ha jobb och då är det kanske första gången man har tillräckligt med pengar för att resa och göra alla möjliga roliga saker. Det är kanske inte så lätt att ge upp den livsstilen.

Diskussion om artikeln