Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Efter febern – hinderhoppet Raitanen medger oro inför VM-debuten: ”Givetvis inte optimalt”

Från 2019
Topi Raitanen.
Bildtext Topi Raitanen fundersam.
Bild: Lehtikuva

Han hör till Finlands hetaste finalaspiranter och har gjort en strålande säsong – men Topi Raitanen är osäker inför VM-försöksheaten på 3000 meter hinder. Sjukdom har stört uppladdningen.

Få finländare i Doha kan påstå att en prestation på normalnivå räcker för VM-final. Det kan Topi Raitanen.

Åtminstone en hundraprocentig Topi Raitanen.

Förra årets EM-åtta har gjort en prima säsong med fem av sju tävlingar under 8.30. De två klart sämsta tiderna kom i taktiklopp i Kalevaspelen och Sverigekampen.

– Tittar vi på historien borde en tid på 8.25 med en vass avslutning ge finalplats, och så har de flesta av mina lopp i år sett ut. I egentligen samtliga lopp har sista kilometern varit stark. Jag vet att jag är nära med en normalinsats, säger Raitanen.

Hur mycket självförtroende ger det att du har flera jämna prestationer att falla tillbaka på, inte bara enstaka topptider?

– Det betyder mycket. Jag sprang till exempel 8.22 i Lapinlahti mitt under en helt vanlig träningsperiod. Det har varit temat för i år, att bygga fram en jämnhet.

Som gjord för stora mästerskap

Raitanen har slutat antingen etta eller tvåa i alla förutom ett hinderlopp i år. Det var i Paavo Nurmi Games i juni, där han slutade trea med det personliga rekordet 8.21,47.

Medan flera av världens elitlöpare är vana vid internationella topptävlingar med högklassiga harar, är Raitanen annorlunda.

– Topi är alltid på topp i stortävlingar och hans stil passar bäst till mästerskapslopp, säger tränaren Janne Ukonmaanaho.

Topi Raitanen löper i Joensuu 2019.
Bild: All Over Press

Årsbästajämförelsen, där Raitanen ligger 24:a bland deltagarna, berättar inte hela sanningen.

– Slutet är min styrka och det borde rimma bra med stortävlingar. Och mitt säsongsbästa är inte alls någon maxtid. Jag har inte fått några passliga lopp under sensommaren där jag kunde kommit ner på 8.10–8.15, säger Raitanen.

– Men jag är bara 23 år fortfarande och det är inte heller tanken att de bästa tiderna ska komma i år. OS i Tokyo är betydligt viktigare och vårt fokus har varit ett lyfta normalnivån.

Inte önskar väl någon att få feber före en viktig tävling

Topi Raitanen

Allt gott så här långt. Men så den där förargliga influensan. Topi Raitanen fick feber för dryga tre veckor sedan och var borta från träning i omkring tio dagar.

Hur mycket anser du att det påverkat dina förberedelser?

– Det är givetvis inte optimalt och vi har varit tvungna att göra lite annorlunda träningar än vi ursprungligen planerat. Men jag har kunnat träna på bra i ett par veckor, så det går framåt hela tiden.

Känner du dig mer osäker än du hade hoppats?

– Ja, förstås, förstås. Inte önskar väl någon att få feber före en viktig tävling. Men det finns flera exempel inom skidåkning och andra grenar där man presterat goda resultat trots att man varit sjuk.

Topi Raitanen och Janne Ukonmaanaho i Doha.
Bildtext Topi Raitanen och tränaren Janne Ukonmaanaho.
Bild: Lehtikuva

Raitanen berättar att de senaste löppassen inte direkt varit karriärens bästa, men heller inga katastrofer. I det stora hela har Raitanen och Ukonmaanaho inte varit tvungna att rucka på de sista förberedande träningarna alltför mycket.

– Formen försvinner ingenstans på så där kort tid. Mera handlar det om att locka fram spänsten i benen, som tar stryk då man är sjuk. Det kommer genom träning och framför allt när man lättar på träningen, så det kan ju hända att influensan kom helt lägligt, säger Raitanen.

Tränaren Ukonmaanaho nickar.

– Aldrig hoppas man ju att sånt här händer, men de senaste 2,5 åren gått så bra att det här inte ska ha stor betydelse i det stora hela. Jag litar stort på att Topi löper final.

Topi Raitanen löper försöksheat på 3000 meter hinder på tisdag klockan 18.15. Finalen går av stapeln på fredag.

Diskussion om artikeln