Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Bostadslån på maximalt 25 år – Finansministeriet föreslår olika åtgärder för att få ner hushållens skuldnivå

Från 2019
Uppdaterad 01.10.2019 11:36.
Bostadshus längs Mannerheimvägen i Helsingfors.
Bildtext Bostadspriserna är höga i centrala Helsingfors. Här en bild av bostadshus längs Mannerheimvägen.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Vi finländare har rekordstora skulder och betalningsanmärkningarna har ökat. För att få bukt med problemet föreslår en arbetsgrupp vid Finansministeriet en rad åtgärder.

Arbetsgruppen föreslår till exempel att mängden lån får vara högst fyra och en halv gånger hushållens årliga bruttoinkomster.

Den som beviljar ett lån ska granska hur stora lån ett hushåll redan har då hushållet ansöker om ett nytt lån.

Då till exempel en bank går igenom hushållets lånenivå beaktas det nya lånet, tidigare lån och också hushållets andel av de lån husbolaget har.

En lånetid på högst 25 år

Återbetalningstiden på ett bostadslån får vara maximalt 25 år. Det ska fortfarande vara möjligt att komma överens om betalningsarrangemang såsom amorteringsfria månader.

Arbetsgruppen föreslår också begränsningar i bostadsbolagens lån vid nybyggen. Ett bostadsbolag skulle kunna lyfta lån på högst 60 procent av bostädernas skuldfria pris.

Bostadsbolagen skulle vara tvungna att betala tillbaka sina lån på maximalt 25 år. Bostadsbolagen skulle inte heller få amorteringsfria månader under de första fem åren.

Nationellt låneregister på förslag

Arbetsgruppen vill att övervakningen skulle flytta från regionförvaltningsverket till Finansinspektionen.

Arbetsgruppen anser också att det är viktigt att Finland tar i bruk ett så kallat positivt låneregister där alla lån skulle vara listade.

Enligt finansminister Mika Lintilä från Centern ger arbetsgruppens förslag en bra grund för en fortsatt diskussion.

Minister Lintilä sällar sig till dem som anser att hushållens ökande skuldsättning är oroväckande. Han påminner om att EU:s inspektör rekommenderade att Finland tar till åtgärder för att få bukt med problemet.

– Det är bra att också den här arbetsgruppen nu har grunnat noggrant på problemet. Rapporten ger en grund till att på bred front diskutera de åtgärder vi måste ta till för att stävja skuldsättningen, säger Lintilä.

Diskussion om artikeln