Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Närpes en av få kommuner där invånarna ökar – lyckad integration och duktiga företagare några av förklaringarna

Från 2019
Uppdaterad 01.10.2019 17:08.
Kvinna i vit jakca och man i glasögon ler mot kameran med höstlöv i bakgrunden.
Bildtext Närpes är en av 14 orter i Norden som ingår i studien där forskarna försöker hitta svaret på hur man skapar attraktiva och framgångsrika samhällen på landsbyggden.
Bild: Yle/Johanna Ventus

Många kommuner tappar invånare men Närpes bryter trenden med en positiv befolkningsutveckling. Nordiska forskare presenterar i dag flera faktorer som kan förklara varför det går bra just i Närpes.

På måndag presenterades en dyster prognos från Statistikcentralen då det gäller befolkningsutvecklingen. Om utvecklingen fortsätter som nu kommer Finlands folkmängd att minska om tolv år.

I Närpes ökar befolkningen

Bland de österbottniska kommunerna är det bara Larsmo, Närpes, Seinäjoki och Vasa som enligt prognoserna ser ut att växa.

Närpes har nu 9474 invånare. Enligt en tidigare prognos för år 2040 skulle Närpes då ha 9139 invånare. Enligt den nya prognosen har Närpes 9517 invånare år 2040. Inte en stor ökning men för många andra städer pekar kurvan neråt.

Då det gäller Närpes kommer forskare från det nordiska forskningscentret Nordregio att på tisdag presentera några av de orsaker som förklarar varför Närpes sticker ut ur statistiken på ett positivt sätt.

Närpes är en av 14 orter i Norden som ingår i studien där forskarna försöker hitta svaret på hur man skapar attraktiva och framgångsrika samhällen på landsbyggden. Forskarna besökte Närpes för ett år sedan och intervjuade på bland annat företagare, skolungdomar och tjänstemän.

Växthus och företagaranda bland förklaringarna

Forskaren Michael Kull vid det nordiska forskningscentret Nordregio är inte förvånad över att Närpes är en av de kommuner med en positiv befolkningsprognos. Det passar som hand i handske med hans forskning. Kull ser många faktorer som förklarar att det går bra för Närpes.

- Ett av våra teman är smart specialisering och Närpes har lyckats bra med att specialisera sig inom växthusbranschen. Det finns jobb och en framtidstro inom branschen vilket är viktigt.

- En av de företagare jag intervjuade i studien sa att han ser det som en ära att skapa jobb på orten, säger Kull.

Man i glasögon och skägg ler mot kameran med höstlov i bakgrunden.
Bildtext Forskare Michael Kull har forskat i vad som gör staden Närpes attraktiv..
Bild: Yle/Johanna Ventus

En stark kultur av företagsamhet är en annan av faktorerna som Kull lyfter fram något man lyckats med i Närpes. Han betonar också betydelsen av samarbete och tar här upp vårdsamarbetet K5 mellan Malax, Korsnäs, Närpes, Kaskö och Kristinestad som ett lyckat exempel.

Lyckad integration och arbetskraftsinvandring

Ytterligare en faktor Kull tar upp som förklaring till Närpes positiva befolkningsutveckling är den så kallade Närpesmodellen, alltså hur Närpes jobbar med integration och arbetskraftsinvandring.

- Närpes har en lång historia av integration och tog redan tidigt emot kvotflyktingar från Bosnien och har en lång tradition av arbetskraftsinvandring.

- Att man har lyckats bra med integrationen märks bland annat då man talar med ungdomar på orten. De talar inte om vi och de utan om oss, säger Kull.

Jobb för unga i framtiden en utmaning

I forskarnas rapport finns också utmaningar som Närpes står inför.

- Många företagare lyfter fram behovet av fungerande infrastruktur och vikten av att det från statligt håll satsas på till exempel vägar. Många upplevde sig bortglömda av de som bestämmer i Helsingfors men den kritiken var i första hand riktad mot den förra regeringen.

- Bland de unga jag talat men lyfter många upp frågan om det finns jobb för dem i framtiden. Visst finns det kanske jobb på orten men finns det också jobb om man skaffar sig en högre utbildning och sedan vill flytta tillbaka till Närpes, säger Kull.

Viktigt att lyfta fram det positiva

På tisdag klockan 13 kommer Michael Kull att tillsammans med andra forskare att presentera resultatet i studien vid Mittistan-huset i Närpes. Förutom studien om hur man skapar attraktiva samhällen på landsbyggden kommer också forskare Jukka Teräs att föreläsa om smart specialisering och hur samhällen ska bli bättre på att indentifiera och ta vara på sina styrkor.

Med på seminariet, som är öppet för allmänheten, är också Ann-Sofi Backgren som sitter med i en nordisk forskningsgrupp för hållbar landsbygdsutveckling, i vilken studien av attraktiva landsbyggdssamhällen är en del.

Hon tycker den här forskningen är mycket viktig.

- Studien handlar inte bara om siffror utan forskarna har gått ut på fältet och talat med människor för att höra historierna bakom siffrorna.

Ann-Sofi Backgren ler mot kameran med höstlöv i bakgrunden.
Bildtext Ann-Sofi Backgren hoppas andra kan dra lärdom av Närpes.
Bild: Yle/Johanna Ventus

- Många gånger blir vi hemmablinda och har en tendens att lyfta fram saker som fungerar dåligt. Den här forskningen bekräftar mycket sådant som vi redan vet att vi är bra på och som vi borde bli bättre på att lyfta fram, säger Backgren.

Tanken med projektet är att andra kommuner nu ska kunna ta del av rapporten och ta lärdom av vad som fungerat bra i Närpes. Forskarnas rapport kommer att presenteras i januari.

Diskussion om artikeln