Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Tyskt par donerar tavlor värda halv miljon till Karleby – handlar om naiv konst från 1970-talet

Från 2019
Målning av Ivan Rabuzin.
Bildtext Målning av Ivan Rabuzin.
Bild: 4O215 Oberbilker Allee 27

Det tyska paret Werner och Elke Zimmer donerar en stor samling naiv konst till Karleby och KH Renlunds museum. Samlingen innehåller verk av några mycket kända konstnärer inom genren.

Paret Zimmer har ingen koppling till Karleby, men hörde om staden via Bödeker Gesellschaft som är en organisation för samlare inom naiv konst.

- Via diskussioner kom det fram att det finns ett museum i Finland i Karleby som är intresserat av den sortens konst. Och att vi är tillräckligt stort men också tillräckligt litet för att vara intresserad av en donation som Zimmers, säger museichef Kristina Ahmas på KH Renlunds.

Målningar från 70-talet

Samlingen består av 20 små träskulpturer samt målningar av mer än 60 olika konstnärer, de flesta verk gjordes på 1970-talet. Enligt Ahmas handlar det om mycket kända konstnärer och hon nämner till exempel Josef Wittlich, Max Raffler, Minna Ennulat och Erich Bödeker.

Målning av Ivan Generalic.
Bildtext Målning av Ivan Generalic.
Bild: KH Renlunds/Kristina Ahmas

Samlingen värderas av donatorerna till omkring en halv miljon euro. Samlingen finns i dag i Düsseldorf och mottagaren ska hämta tavlorna därifrån.

Stadsstyrelsen i Karleby har tackat ja till att ta emot tavlorna, men ännu vet ingen när de slutligen anländer till Karleby.

- Det svåra med mottagandet är att mottagaren ska vara en stiftelse. Alltså en stiftelse som på något sätt ägs av staden Karleby eller som staden har en koppling till, säger Ahmas.

Nu funderar beslutsfattare och tjänstemän inom Karleby stad hur man på bästa sätt ska ordna en sådan stiftelse.

Paret i 80-års åldern

Paret Zimmer är i dag omkring 80 år gamla. Paret började samla naiv konst i början av 1970-talet och öppnade också ett galleri.

- Jag träffade dem förra sommaren, säger Ahmas.

Elke och Werner Zimmer.
Bildtext Elke och Werner Zimmer.
Bild: KH Renlunds/Kristina Ahmas

Parets galleri var ett av de första i Europa inom sin genre.

- Så de vet verkligen vad naiv konst är. Hur den ser ut när den är som bäst och vilka som är speciellt begåvade målare. Så då Karleby får en donation av dem är den genomtänkt och konstverken är verkligen av god kvalitet, säger Ahmas.

Målning av Shalom von Safed.
Bildtext Målning av Shalom von Safed.
Bild: KH Renlunds/Kristina Ahmas

Naivt bildspråk

De flesta verk i samlingen är från 1970-talet, konstnärerna kommer bland annat från Tyskland, Polen, Kroatien och Serbien.

- Bildspråket är naivt och därför kallas riktningen naiv konst, säger Ahmas.

Naiv konst är en genre som först identifierades i slutet av 1800-talet. Då började man allt mer intressera sig för primitiv konst eller folkkonst. Det handlar om konstnärer som saknar formell konstnärlig utbildning.

Naiv konst eller outsider art påminner en del om finländska ITE-taide som KH Renlunds har satsat på de senaste åren.

- Men bildspråket inom ITE-taide är annorlunda. I Mellaneuropa handlar det mest om målningar och små skulpturer. I finländsk ITE-taide är det ofta fråga om protestkonst och storartade träskulpturer eller skulpturer av till exmepel en bil eller en tvättmaskin, säger Ahmas.

Diskussion om artikeln