Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ett av säsongens sämsta lopp trots rekordform – Elmo Lakka utslagen direkt: ”Tiden helt enkelt dålig”

Från 2019
Uppdaterad 30.09.2019 21:12.
Elmo Lakka löper i VM.
Bildtext Elmo Lakka slutade sexa i sitt försöksheat.
Bild: Lehtikuva

Det blev bara ett lopp för Elmo Lakka i VM-debuten på 110 meter häck. Finländaren fick inte till något kanonlopp och var inte i närheten av en semifinalplats.

Inför försöksheaten var Elmo Lakka självsäker. Han konstaterade att ”det inte borde vara något problem alls” att löpa nytt personligt rekord. Personbästat 13,49 kom i Schweiz i juni.

Men det blev i stället en av säsongens sämsta tävlingar. Loppet var sommarens 20:e – och tiden den 15:e bästa.

– Jag är väldigt besviken, det var helt klart en underprestation. Säsongens huvudmål och jag får inte ut det bästa ur mig, skakar Lakka sammanbitet på huvudet.

Elmo Lakka löper häck.
Bild: Lehtikuva

Elmo Lakka har radat fram fina tävlingar i år och hade en tydlig målsättning att gå till semifinal i sitt första VM-framträdande. Men mot världens bästa löpare räckte han inte till.

Det gällde att sluta bland de fyra bästa i försöksheatet för att avancera, men Lakka var aldrig nära. Och i tidsjämförelsen räckte han heller inte till.

Jag har förberett mig för den här dagen hela året och det skulle varit trevligt att få visa upp det jag vet att jag är kapabel till

― Elmo Lakka

Lakka fick inte till det. Han slog i några häckar och gick i mål som sexa med 13,73.

– Jag är väldigt besviken med tiden. Jag vet inte riktigt vad som gick snett. Uppvärmningen fungerade och jag tyckte det inte hände något konstigt under loppet, men tiden var helt enkelt dålig. Allt kändes bra och det borde gått att springa en bra tid, men inte i dag.

– Jag har förberett mig för den här dagen hela året och det skulle varit trevligt att få visa upp det jag vet att jag är kapabel till, säger Lakka.

Du säger att du inte vet vad missen beror på. Vad brukar det i allmänhet bero på, när du springer en sämre tid?

– I mitt fall är det nog att jag stöter in i häckar. Jag är så pass kort att om jag slår in häckarna är loppet förstört. Men nu blev det inga stora missar. Jag vet faktiskt inte vad som hände. Lopp som lopp, så brukar jag kunna löpa ner mot 13,60.

Elmo Lakka tittar åt sidan.
Bild: All Over Press / Vesa Pöppönen

Lakka hade inte den bästa uppladdningen inför VM då hans deltagande klarnade i ett väldigt sent skede.

– Det påverkade inte det minsta. Ingenting blev ogjort. Och om man börjar gräma sig över vad som blivit ogjort för två veckor sedan är man helt ute och cyklar. Det är många års arbete som bygger fram till det här.

Ena foten i OS-flyget

Säsongen som helhet betecknar Lakka som en framgång. Han har förbättrat sitt personliga rekord med elva hundradelar. OS-gränsen till Tokyo nästa år är 13,32.

– Det blir tufft, men som tur är jag så jämndålig att jag ligger högt i rankningspoäng, så vi ska hoppas jag redan har ena foten i OS-flyget, syftar Lakka på OS-rankningssystemet där jämnstarka idrottare har en fördel.

– Den här säsongen lämnar en god eftersmak och det finns passligt mycket att förbättra till nästa år. Som helhet har jag nått tydliga framsteg. Bara fullträffen saknades.

Ryssen Sergej Sjubenkov, världsmästare 2015, var snabbast i heatskedet med tiden 13,27. För avancemang krävdes 13,60. Det är en tid som Elmo Lakka underskridit fyra gånger denna säsong.

Artikeln uppdaterad med Lakkas kommentarer kl. 21.05.

Diskussion om artikeln