Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Norske vikingen Karsten Warholm gjorde det igen – försvarade VM-guldet på långa häcken

Från 2019
Karsten Warholm sitter på banan och jublar.
Bildtext Karsten Warholm vann guld på 400 meter häck.
Bild: AFP / Lehtikuva

Karsten Warholm har visat upp en superform inför VM. I finalen på 400 meter häck var han den stora favoriten och det blev också norskt guld. På herrarnas 5000 meter stumnade Jakob Ingrebrigtsen och missade medalj.

Herrarnas final på 400 meter häck förväntades bli en duell mellan den regerande världsmästaren Karsten Warholm och amerikanen Rai Benjamin. Båda har löpt under drömgränsen 47 sekunder i sommar.

Med i leken fanns också en joker i form av hemmalöparen Abderrahman Samba som tävlat väldigt lite i sommar. Och det var dessa tre löpare som också tog hand om medaljerna.

Världsettan Warholm kopplade ett litet grepp om loppet redan under de första häckarna. Benjamin låg ungefär en meter efter norrmannen och när allt skulle avgöras på målrakan var Warholm fortfarande steget före.

Benjamin gjorde en liten attack men Warholm höll undan och knep sitt andra raka VM-guld. Warholm gick i mål på 47,42 – den fjärde snabbaste segertiden någonsin i ett VM.

Benjamin korsade mållinjen på 47,66 medan Sambas bronstid blev 48,03.

Karsten Warholm
Bild: AFP / Lehtikuva

Ingebrigtsen störtdök över mållinjen

På 5000 meter hade Norge också vissa medaljförhoppningar på de tre bröderna Henrik, Filip och Jakob Ingebrigtsen. Bäst av de tre lyckades den yngste i skaran, Jakob, men han missade medalj.

Jakob Ingebrigtsen försökte sig på ett ryck då 300 meter återstod av loppet men krafterna tog slut på målrakan och då medaljerna skulle avgöras var han helt stum.

19-åringen fick släppa fyra löpare förbi sig och stapplade i mål på en i sig mycket fin femte plats. Tiden 13.02,93 var hans näst bästa tid i karriären. Norrmannen tog ut sig så pass mycket att han störtdök över mållinjen.

– Jag gick för guld, inget sämre än det. Jag gav allt jag kunde men nu får jag åka hem och träna lite och komma tillbaka bättre nästa år.

– Jag kunde ha säkrat och fått en bättre placering men jag var inte här för att ta något annat än guld, säger Ingebrigtsen till norska TV2.

Jakob och Filip Ingebrigtsen löper i VM
Bild: AFP / Lehtikuva

Henrik Ingebrigtsen slutade på trettonde plats medan Filip avbröt under det näst sista varvet på grund av magkramp.

Muktar Edris från Etiopien försvarade VM-guldet då han spurtslog landsmannen Selemon Barega. Mohammed Ahmed från Kanada tog brons.

Diskussion om artikeln