Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump ska ha pressat också Australiens premiärminister - nu i syfte att misskreditera Rysslandsutredningen

Från 2019
Uppdaterad 01.10.2019 09:16.
Australiens premiärminister Scott Morrison och president Donald Trump under Morrisons USA-besök den 22 september.
Bildtext Australiens premiärminister Scott Morrison och president Donald Trump under Morrisons USA-besök den 22 september.
Bild: AFP / Lehtikuva

USA:s president Donald Trump ringde nyligen upp Australiens premiärminister Scott Morrison och bad honom hjälpa med information om Rysslandsutredningen. Enligt New York Times är Trumps syfte att misskreditera Mueller-utredningen om Trump-kampanjens ryska kontakter.

New York Times (NYT) avslöjande visar tydligt hur uppslukad Trump fortfarande är av Robert Muellers utredning om Trump-kampanjens ryska kontakter inför presidentvalet 2016.

Enligt tidningen visar det här också hur Trump är beredd att utnyttja diplomati på högsta nivå för att främja sina egna intressen - precis som i kontakten med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, som nu lett till en riksrättsprocess.

I telefonsamtalet till Morrison ska Trump alltså ha bett Morrison hjälpa USA:s justitieminister William Barr med att insamla information för en utredning om bakgrunden till den så kallade Rysslandsutredningen.

Enligt NYT försöker Trump få belägg för att Muellers utredning hade sitt ursprung i en korrupt komplott riktad mot Trump och maskinerad av demokrater.

Anledningen till att Australien är av speciellt intresse här, är att FBI fick de första uppgifterna om Trump-kampanjens Rysslandskontakter just från en australisk diplomat.

Också andra utländska ledare får samtal i samma ärende

USA:s justitieministerium har bekräftat att Trump bett Mueller hjälpa justitieminister Barr med uppgifter om bakgrunden till Rysslandsutredningen.

Enligt Australiens regering har Morrison lovat Trump att Australien alltid är berett att hjälpa till "att sprida ljus över ämnen som utreds".

Både NYT och nyhetsbyrån AP rapporterar att Trump också varit i kontakt med andra utländska ledare i samma ärende. Uppgifter från åtminstone Italien, Storbritannien och Ukraina tycks vara av intresse gällande upprinnelsen till Rysslandsutredningen.

Åtkomsten till samtalet begränsades - igen

NYT skriver att Vita huset begränsade åtkomsten till utskriften av telefonsamtalet mellan Trump och Morrison på ett sätt som inte varit brukligt tidigare. Precis som åtkomsten till samtalet mellan Trump och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj begränsades, det vill säga det samtal som lett till riksrättsförfarande.

Vad gäller samtalet mellan Trump och Morrison rapporteras inte om någon misstänkt utpressning.

NYT har talat med både nuvarande och tidigare tjänstemän vid justitieministeriet och de säger att det inte är något olagligt med att Trump ber utländska ledare om hjälp i en amerikansk utredning.

Däremot ifrågasätter en del av dem justitieminister Barrs aktiva roll här. De ställer sig kritiska till att han personligen ägnar så stor uppmärksamhet åt frågor som egentligen handlar om presidentens strävan att ge igen för det som han uppfattar som personliga oförrätter.

Källor: New York Times, AP, BBC, Yle

Diskussion om artikeln