Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Live: Kinas nationaldag präglas av våldsamheter i Hongkong – "Nationaldagen är inte något att fira"

Från 2019
Uppdaterad 01.10.2019 11:22.
Programmet är inte längre tillgängligt
Demonstranter i Hongkong protesterar på Kinas 70:e nationaldag - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Våldsamheter präglar Kinas nationaldag i det autonoma Hongkong. Tiotusentals – huvudsakligen unga – demonstranter vill göra det klart att de anser att nationaldagen inte är något som de vill fira, snarare tvärtom. Följ med livesändningen från demonstrationerna i Hongkong.

De allt mer destruktiva demonstrationerna i Hongkong anses vara en av de främsta utmaningarna mot kommunistpartiet sedan Folkrepubliken Kina grundades år 1949. Aggressiva protester har brutit ut så gott som varje helg sedan början av juli, och det finns inga tecken på att de skulle börja ebba ut.

Majoriteten av Hongkongborna anser att Kina inte har hållit sitt löfte om att låta dem sköta sina egna angelägenheter. De befarar att Kina i fortsättningen i allt högre grad bryter mot den så kallade ”ett land, två system”-principen som infördes när Kina övertog den förra brittiska kolonin år 1997.

Unga demonstrerar i Hongkong, i bakgrunden ses vatten och Hongkong ljus.
Bildtext Många av de unga i Hongkong är kritiska till kommunistpartiet.
Bild: AFP / Lehtikuva

En stor del av de unga Hongkongborna ställer sig direkt hatiskt till kommunistpartiet som styr det övriga Kina. De vill inte ha något att göra med Kina, och en del av dem drömmer om ett självständigt Hongkong.

Ingen vet när kommunistpartiets tålamod tar slut. De mest militanta av demonstranterna har gjort det klart att de inte är rädda för partiet och att de inte bryr sig om hurudana konsekvenser deras protester får.

Diskussion om artikeln