Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”Trodde att jag skulle dö på banan” – inte ens de tomma läktarna fick världsmästaren Karsten Warholm att lätta på gasen

Från 2019
Programmet är inte längre tillgängligt
Vikingen Warholm fixade andra raka VM-guldet på långa häcken - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Två VM-tävlingar. Två VM-guld. Karsten Warholm är kung av 400 meter häck på herrsidan. På måndagskvällen satte han i den högsta växeln direkt och lättade aldrig på trycket. Det var verkligen tufft, säger han efteråt för Yle.

– Visst är han en viking, utbrast kommentator Niklas Henrichson då Warholm korsade mållinjen.

Karsten Warholm hade lyckats med den fantastiska bedriften igen. Norrmannen inledde VM-finalen på 400 meter häck frenetiskt och låg i en klar ledning redan på den bortre långsidan.

Den ledningen tappade han aldrig.

– Ett av de hårdaste loppen någonsin. Han kapar nästan en sekund av sin segertid från London. Warholm tvingades dessutom ta fler steg mellan häckarna mot slutet, men det spelade ingen roll. Han tappade ingen fart, analyserade experten Otto Ylöstalo.

Karsten Warholm.
Bildtext Karsten Warholm.
Bild: All Over Press

Segertiden blev 47,42 och VM-guldet alltså det andra på raken för Warholm. Men det var allt annat än lätt, medger han efteråt i Yles tv-intervju.

– Det var verkligen tufft. Jag trodde att mitt hjärta skulle stanna och att jag skulle dö där på banan. Men det var allt värt det här, säger Warholm.

Warholm tog guldet närmast före USA:s Rai Benjamin (47,66) och hemmafavoriten Abderrahman Samba (48,03). Men inte ens Qatars främste friidrottsstjärna lyckades locka publikmassorna till Khalifastadion.

– Visst var det lite annorlunda här på stadion än för två år sedan i ett slutsålt London, medger Warholm.

– Men inte spelar det så stor roll för mig. Jag vann ändå VM-guld, tillägger 23-åringen.

Diskussion om artikeln