Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Politiskt drama i Peru - presidenten upplöste parlamentet men ledamöterna vägrar att lämna kongressen

Från 2019
Uppdaterad 01.10.2019 11:42.
Man iklädd orange t-skjorta och en del guldrekvisita flaggar med Perus flagga.
Bildtext Presidenten verkar ha en majoritet av folket på sin sida i kampen mot högerpopulister som dominerar kongressen

Peru skakas som bäst av ett politiskt drama där president Martín Vizcarra konfronterar upproriska parlamentsledamöter. Konflikten nådde sin kulmen då Vizcarra beslöt att upplösa parlamentet och utlysa nyval för att komma åt den omfattande korruptionen i landet.

Vizcarra frustrerades av att parlamentet har stoppat en rad antikorruptionslagar och hans försök att ändra processen för hur domare utses till landets Högsta domstol.

- Vi skapar historia som kommande generationer kommer att minnas. Och när de gör det så hoppas jag att de förstår magnituden av kampen mot denna ondska som har skadat vårt land, sade Viazcarra i ett direktsänt tv-tal.

Kongressen domineras av högeroppositionen och korruptionsmisstänkta politiker. Många av dem vägrar nu att lämna kongressbyggnaden och har i stället suspenderat presidenten för ett år och utsett vicepresident Mercedes Araoz till tillförordnad president.

Polisen slog en ring runt kongressen då tusentals demonstranter samlades för att uttrycka sitt stöd för presidenten
Bildtext Polisen slog en ring runt kongressen då tusentals demonstranter samlades för att uttrycka sitt stöd för presidenten

Parlamentet hotar också att avsätta Vizcarra på fredag.

- Vi har ställts inför en statskupp och jag hoppas att armén och polisen inte blandar sig i denna fars, säger kongressledamoten Jorge del Castillo.

Vizcarra verkar ändå ha folkflertalet på sin sida för tusentals människor strömmade ut på gatorna i huvudstaden Lima genast efter hans tv-tal för att fira beslutet att upplösa parlamentet.

Demonstranter samlades utanför kongressen där de uttryckte sitt stöd för presidenten och skanderade slagord som Ge er iväg, korrumperade politiker!

Långvarig tvist

Den långvariga politiska krisen i Peru når alltså nu sin kulmen efter många politiska sammandrabbningar mellan Vizcarra och högerpopulisten Keiko Fujimoris parti Forza Popular, som dominerar parlamentet.

Fujimori som är dotter till ex-presidenten Alberto Fujimori sitter som bäst i fängelse i väntan på en korruptionsrättegång mot henne. Fadern som var president i tre repriser, dömdes år 2009 till 25 års fängelse för brott mot mänskligheten samt kidnappning.

Keiko Fujimoris anhängare anklagar presidenten för diktatoriska fasoner och för att brutit mot grundlagen.

De får stöd av vicepresidenten Mercedes Araoz som nyligen sa upp samarbetet med presidenten på grund av hans beslut att utlysa nyval.

- Jag vet att många peruaner är upprörda. Jag delar deras ilska men man kan inte lösa krisen med ansvarslösa gester, sade Araoz inför jublande kongressledamöter som sjöng nationalsången efter hennes tal.

President Martin Vizcarra gestikulerar medan han gör ett framträdande i en talarstol.
Bildtext President Martin Vizcarra upplöste parlamentet och utlyste nyval medan en majoritet av parlamentet vill avsätta honom

Vizcarra som ännu i fjol var vicepresident, utsågs till president då hans företrädare Pedro Pablo Kuczynski var tvungen att avgå på grund av en korruptionsskandal kring den ökända brasilianska byggjätten Odebrecht vars korrumperade verksamhet har skakat regeringar över hela Sydamerika.

Vizcarra tog kampen mot korruption som sin ledstjärna vilket har ökat hans popularitet. Han har särskilt krävt förändringar i det genomkorrumperade rättsväsendet, men det har inte lyckats på grund av kongressens motstånd.

Det är oklart hur krisen kan lösas men armén och polisen har i varje fall försäkrat att de fortfarande stöder presidenten.

Grundlagsexperten Cear Landa säger att Vizcarra verkar ha lagen på sin sida och att alla beslut som kongressen har fattat mot presidenten sedan parlamentet upplöstes är ogiltiga.

Källor: AP, Reuters

Diskussion om artikeln