Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Alla fyra skolor i Pargas skolcentrum borde rivas – bara centralköket värt att sparas?

Från 2019
En vit vägskylt med texten Skolcenter Koulukeskus, och en brun skylt med texten Pargas hembygdsmuseum, i en vägkorsning med en skolbyggnad i bakgrunden.
Bildtext Sarlinska skolan med gymnastiksalen, som är i sämre skick än man trott.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Flera av Pargas skolfastigheter är i dåligt skick, och mest akut är läget för de fyra skolhusen i Pargas skolcenter.

En fastighetsarbetsgrupp skulle komma med en rapport i slutet av maj 2019, men i och med att uppgiften visade sig vara mer omfattande än man räknat med fick den tilläggstid till september.

Men man är ännu inte färdig, långt ifrån.

– Det visade sig vara mycket ett mer omfattande och svårare arbete än vi trodde från början. Vi måste fundera igenom helheten totalt på nytt, men det är bra att saken nu undersöks ordentligt, säger Mikael Holmberg (SFP), som är ordförande för Pargas stadsstyrelse liksom för fastighetsarbetsgruppen.

En vit vägskylt med texten Skolcenter Koulukeskus, och en brun skylt med texten Pargas hembygdsmuseum, i en vägkorsning med höstruska i träden i bakgrunden.
Bildtext Skolorna mår ännu sämre än skylten till Pargas skolcenter.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Centralköket det enda som är värt att spara?

Problemen på Skolgatan är bland annat att:

  • Alla fyra skolor i Pargas skolcentrum (svenska och finska gymnasiet, samt svenska och finska högstadiet) är i dåligt skick
  • Gymnastiksalen är i sämre skick än man trott, till och med så dålig att en del anser att den inte går att saneras
  • Av skolutrymmena är centralköket egentligen det enda som skulle vara värt att spara, möjligen hela Pargas svenska gymnasiums fastighet
  • Pargas stad har dålig ekonomi

Till en början trodde vi att man kunde använda en hel del av utrymmena, men nu har det visat sig att problemen finns utspridda lite överallt

Mikael Holmberg
Dammtuss på ett stort gymnastiksalsgolv.
Bildtext Också gymnastiksalen är i dåligt skick.
Bild: Yle/Janne Isaksson

Att förnya alla skolor skulle kosta 25 miljoner euro

– Om vi skulle ha så mycket pengar som vi skulle vilja ha och som behövs så skulle vi för 25 miljoner euro kunna förnya hela skolcentret, men det har vi inte tillgång till, säger Holmberg.

Situationen är inte akut. Just nu är det finska gymnasiet (Paraisten lukio) inrymt i Axxells fastigheter, och båda högstadierna har renoverats så att de värsta problemen är avhjälpta.

Porträtt av Ulrika Lundberg.
Bildtext Ulrika Lundberg.
Bild: Yle/Lotta Sundström

– Det får ta den tid det tar, bara slutresultatet blir bra. Det är det viktigaste, så försöker vi klarar oss med tillfälliga lösningar just nu, säger Pargas utbildningschef Ulrika Lundberg.

Men en lösning på skolfastigheterna i Pargas skolcenter behövs. Nu siktar arbetsgruppen på att till nästa årets budget föreslå planeringspengar, och att ha ett slutligt förslag färdigt till följande års budgetförhandlingar, i oktober 2020.

Två huvudsakliga alternativ, men fler lösningar söks

Ett alternativ är att bygga helt nytt vid Pargas skolcenter för de fyra skolorna Sarlinska skolan, Pargas svenska gymnasium, Paraistenseudun koulu och Paraisten lukio.

Paraisten lukio, i bakgrunden Pargas svenska gymnasium.
Bildtext Paraisten lukio har flyttat ut ur sin skolbyggnad, och verkar i dag tillfälligt i Axxells fastigheter.
Bild: Yle/Johanna Ventus
Pargas svenska gymnasiums byggnad i ljusa och bruna tegel, med cyklar parkerade utanför.
Bildtext Finska och svenska högstadiet kunde byggas kring Centralköket, som finns i svenska gymnasiets byggnad.
Bild: Philip Stenkula/Yle

Ett annat alternativ att de båda gymnasierna placeras vid det så kallade Campus Axxell, medan de båda högstadierna byggs upp kring centralköket, men det är ännu inte klart vad som måste rivas och vad som går att sparas.

– Det andra alternativet skulle vara det som man ekonomiskt skulle ha lättast att försvara, tycker Holmberg.

Men de lärare som har undervisning både i högstadiet och i gymnasiet har riktat kritik mot att skolorna är på olika platser. Undervisningen blir svårare då det blir längre avstånd mellan skolorna.

Hus fotade en mulen dag.
Bildtext Är det för lång sträcka mellan Axxell och Pargaskolcenter?

– Gällande Campus Axxell så borde man nå lösningsmodeller som även Kustfast ab, som äger fastigheterna, kan ha nytta av, tillägger Holmberg.

Jättestor ekonomisk satsning, men nödvändig

Oberoende av vilket alternativ som väljs, så kommer skolbyggena att kosta långt mer än de 9-10 miljoner euro man ännu i våras talade om att kunna lösgöra.

– Till en början trodde vi att man kunde använda en hel del av utrymmena, men nu har det visat sig att problemen finns utspridda lite överallt. Det var en överraskning att gymnastiksalen var i så dåligt skick, säger Holmberg.

Porträtt på en man med svarta glasögon.
Bildtext Mikael Holmberg.
Bild: Linus Hoffman/Yle

– Jag uppfattar det nog så att politikerna förstår vilken jättestor satsning det här är för Pargas stad, säger Lundberg.

Skolsektorn ser verkligen fram mot det nya skolcentret, men då det väl är färdigt innebär det ännu högre interna hyror för hela skolsektorn.

– Det kommer att vara utmanande för oss, men jag tror att det finns en förståelse för att om vi får friska, ändamålsenliga, nya utrymmen så måste vi dra åt svångremmarna vad gäller driften till andra delar, kanske med större gruppstorlekar, säger Lundberg.

Andra skolprojekt får vänta

Arbetsgruppen har till uppgift att förutom Pargas skolcentrum också fundera på förskoleundervisningen i Pargas centrum, på framtiden för Sunnanbergs skola och nu också för Träsk skola i Houtskär, men de frågorna har man inte haft lika mycket tid att tänka på.

– Vi vet att de största utmaningarna nu finns på de fyra skolorna i skolcentret, men vi får bara hoppas att det inte kommer några otrevliga överraskningar i andra skolor under den tid vi bygger till skolcentret, säger Lundberg.

Diskussion om artikeln