Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Catch and release-fiske blir allt populärare – men nu vill Finlands djurskydd förbjuda det

Från 2019
Uppdaterad 07.10.2019 10:39.
Catch & release-fiske blir allt populärare - nu vill Finlands djurskydd förbjuda metoden - Spela upp på Arenan

Att släppa tillbaka fisken i havet har blivit den dominerande metoden på några av Finlands största fisketävlingar. Catch and release anses av förespråkarna vara den mest etiska varianten av sportfiske men Finlands djurskydd är av annan åsikt.

För Jakob Karf har fisket alltid fungerat som terapi, ett sätt att komma närmare naturen och få koppla av. Att börja delta i fisketävlingar kom som en naturlig fortsättning på fiskeintresset.

– När det kommer till sportfiske så får man kombinera avkopplingen med tävlingsinstinkten, slå sig ihop med en kompis och se hur man står sig mot andra intresserade. Man skapar en bra stämning i båten, säger Karf.

Jakob Karf och Jimmy Nyman på fisketur i Gerby.
Bildtext Jakob Karf dras till sportfisket på grund av naturen och sammanhållningen.
Bild: Niklas Evers

Det går bra för det finländska sportfisket just nu. Speciellt fisketävlingar där deltagarna använder kastspö och släpper tillbaka fisken i havet efter att ha mätt längden på fisken, ökar i popularitet.

Hundratals båtlag per tävling

Den största tävlingen, HK-Open, som går av stapel två gånger per år har vuxit från 120 deltagande båtlag år 2017 till över 400 båtar år 2019.

Varje båt har 2-3 fiskare, så i årets två tävlingar deltar mellan 800 och 1 200 fiskare.

Också Jigi-Cup med sina sju deltävlingar har vuxit från cirka 20 båtlag per tävling år 2013, till i snitt 60 båtlag år 2019.

Ett tredje exempel är Happy Angler Challenge som går av stapeln på Lojosjön. Det första året 2013 deltog runt 80 båtar. I år var antalet 170, vilket är maxantalet som sjöns stränder klarar av.

Catch and release minskar trycket på fiskbeståndet

En orsak bakom den ökade populariteten är att catch and release både låter fiskarna dra upp stora mängder fisk, samtidigt som fiskbeståndet inte påverkas.

Att släppa tillbaka de största fiskarna med goda gener anses också gynna en frisk fiskstam. Stora rovfiskar som gäddan håller dessutom karpfiskarna, och därmed också övergödningen i schack.

– Det är därför jag alltid kör catch and release. Får jag en fin gädda vill jag ha chansen att ta upp den en gång till nästa år då den vuxit till sig, säger Jimmy Nyman.

Sportfiskaren Jimmy Nyman håller en gädda.
Bildtext Jimmy Nyman med en nyuppdragen gädda på cirka 75 centimeter. I catch and release vägs inte gäddorna, istället fokuserar sportfiskarna på längden.
Bild: Niklas Evers

Finlands djurskydd: Förbjud metoden

Medan catch and release vuxit i popularitet har också kritiken mot metoden blivit mer högljudd. I Finland har speciellt djurskyddsföreningar kritiserat metoden för att vara onödigt smärtsam för fiskarna.

– Det är en upplevelse för fiskaren. Men när man tänker på saken har vi många som i värsta fall drar upp samma fisk. Det som folk kanske inte vet, förstår eller bryr sig om är att fisken känner smärta, säger Helinä Ylisirniö, ordförande för Finlands Djurskydd SEY.

Det finns vetenskapliga studier som slagit fast att fiskar kan känna smärta. Däremot är forskarna oeniga om huruvida fiskar lider på samma sätt av smärtan som andra djur.

Inom sportfisket gör man ändå vad man kan för att behandla fisken så bra som möjligt.

– Man gör så klart sitt yttersta för att göra den processen så smärtfri som möjligt. Man måste försöka avkroka så försiktigt som möjligt. Ibland måste man knipa av en krok innan man avlägsnar den, om fisken har svalt betet rejält, säger Jakob Karf.

Inom catch and release-fiske mäts fångsten på en fuktig mätbräda för att inte skada fiskens slemskikt, krokarna plockas ur försiktigt, fisken släpps vidare så snabbt som möjligt och vissa fiskare använder speciella håvar och krokar som är skonsammare för fisken.

Ny djurskyddslag till riksdagen "så fort som möjligt"

Finlands djurskydd är en av de organisationer som försökte förbjuda catch and release då djurskyddslagen gjordes om förra regeringsperioden.

Förbudet kom ändå aldrig med i det slutliga lagförslaget. Men eftersom djurskyddslagen var kopplad till landskapsreformen som föll våras, ser nu djurskyddsföreningarna en till möjlighet att få in förbudet i lagen.

helinä Ylisirniö är ordförande för Finlands djurskyddsföreningars förbund.
Bildtext Helinä Ylisirniö är ordförande för Finlands djurskydd SEY, en takorganisation för runt 40 djurskyddsföreningar i Finland.
Bild: Yle/Carina Bruun

– Ansvariga ministern (Jari Leppä) är samma som tidigare och jag vet att Centern kanske inte är emot catch and release så det kanske blir svårt. Men vi försöker och ser vad vi kan få med i förslaget. säger Ylisirniö.

Jord- och skogsbruksministeriet uppger för Svenska Yle att de använder det gamla lagförslaget som botten till den nya djurskyddslagen.

Målet är att få lagen till riksdagen så fort som möjligt men innan dess ska lagen på remissrunda och tidtabellen för den är ännu oklar.