Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Finlands högst rankade VM-idrottare Maria Huntington i rekordform – önskelistan i Doha: topp-10-placering, OS-gräns och finländskt rekord

Från 2019
Maria Huntington står med händerna vid midjan och ler åt sidan.
Bildtext Maria Huntington ligger åtta i statistiken inför VM.
Bild: Mikko Lieri / All Over Press

Maria Huntington går in i VM med de åttonde bästa poängen bland deltagarna denna säsong. Och hon tror att hon kan förbättra sitt rekord ytterligare i Doha. I framtiden vill jag vinna mästerskapsmedalj, säger sjukamparen.

– Förhoppningsvis åtminstone i sjukamp!

Maria Huntingtons tränare Matti Liimatainen svarar med ett snett leende på frågan vilka grenar adepten har rekordchans i. Förutom totalen ska det också finnas möjlighet i åtminstone spjut, längd och 200 meter, tillägger han sedan.

– Jag brukar alltid tippa Marias poäng i underkant, så kanske jag nu borde säga att hon kommer att ta 7000!, fortsätter Liimatainen på sin sedvanligt lustiga linje.

Huntington sitter bredvid och skakar på huvudet med ett leende på läpparna. Hon är mer än bekant med sin färgstarka tränares kommentarer, som enligt 22-åringen kryllar av svart humor också i vardagen.

Maria Huntington och tränaren Matti Liimatainen inför VM 2019.
Bildtext Matti Liimatainen med Maria Huntington.
Bild: Lehtikuva

7000 poäng kommer det inte att bli för Maria Huntington i VM-debuten i Doha. Men i rekordform är hon definitivt. Hon satte personbästat 6339 i FM-tävlingarna i ett kyligt Villmanstrand i augusti.

– Jag fick vila framför allt mentalt och ladda batterierna efter Kalevaspelen, och formen är minst lika bra. Jag har fått vara frisk och tränat bra. Förhållandena borde också vara ganska optimala, så jag väntar mig ett bra resultat.

Topp-10 möjligt

OS-gränsen till Tokyo nästa sommar är 6420 och Satu Ruotsalainens 28 år gamla finländska rekord 6404. De kan finnas inom räckhåll.

– OS-gränsen är definitivt ett mål. Jag vet att det skulle underlätta nästa år så mycket om jag klarade den redan nu. Men det kräver förstås att jag lyckas mycket bra, det är långt ifrån någon självklarhet, påminner Huntington.

– Men lyckas jag, så räcker det säkert också rätt högt i resultatlistan. Jag är åtta i statistiken och visst hoppas jag lite att jag skulle kunna komma in i topp-10. Det kräver rekord, men formen borde finnas där.

Maria Huntington i EM 2018.
Bildtext Huntington fick resultat i längd först i tredje omgången i Kalevaspelen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Nyckelgrenar för Huntington är hennes starkaste: 100 meter häck, höjd och längd.

– Om de misslyckas tappar jag mycket poäng. Om jag är på min egen höga nivå där och får till en bra prestation i de svagare disciplinerna, så blir poängen höga.

Ny finländsk framgångsgren

Bland de sämre grenarna finns kastgrenarna spjut och kula, samt 800 meter. Det har varit ett medvetet val från tränaren Liimatainens sida att under junioråren prioritera snabbhet, som är den centrala egenskapen i sjukamp.

– Men jag kanske faktiskt valt annorlunda nu, säger Liimatainen. Jag hade tidigare lagt fokus på spjut för att enklare hitta de naturliga rörelsemönstren. Men vi har satsat lite extra på det nu inför VM.

Maria Huntington i EM 2018.
Bildtext Mästerskapsdebuten i EM i Berlin i fjol gav en 19:e plats.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Den tidigare flerfaldiga mästerskapskastaren Matti Närhi har hjälpt till med spjuttekniken. Samarbetet kommer att intensifieras framöver, meddelar Liimatainen.

Samma gäller samarbetet mellan Finlands toppsjukampare. Fyra finländare överskred EM-gränsen i Kalevaspelen, förutom Huntington också Miia Sillman samt tvillingarna Jutta och Hertta Heikkinen. Sillman skulle till och med fått delta i VM men tackade nej.

– Vi har haft en del läger hemma i Finland. Hittills har vi saknat finansiering till utlandsläger, men vi hoppas det blir en ändring på det och att vi kan träna tillsammans oftare.

– Det är jätteviktigt att ha inhemska sparrare, annars händer det enkelt att man nöjer sig med att vara etta i landet, säger Liimatainen.

Vill ha medalj

Topp-10 är nära maximum för Maria Huntington i Doha – men i framtiden siktar hon högre. Hon har börjat leva ett hundraprocentigt idrottarliv först under de senaste åren och har fortfarande stor utvecklingspotential.

– Om man frågat mig vad jag vill uppnå för ett år sedan, hade svaret säkert låtit ganska annorlunda. Men nu känner jag att jag vill vinna en mästerskapsmedalj. Åtminstone i EM, men varför inte också OS eller VM.

Damernas VM-sjukamp avgörs på onsdag och torsdag.

Diskussion om artikeln