Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Europeiska friidrottsbasen ryter till om "pinsamma" publikmängder i Doha: "Det är skandalöst"

Från 2019
Uppdaterad 02.10.2019 01:07.
200-meterslöpare springer i en kurva.
Bildtext Åskådarsiffrorna i friidrotts-VM i Doha har fått kritik.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Det europeiska friidrottsförbundets ordförande Svein Arne Hansen sparar inte på krutet när han kommenterar publikmängderna i pågående friidrotts-VM i Qatar. Från arrangörshåll menar man att tävlingarnas tidtabeller ställer till det för biljettförsäljningen.

Tävlingsarenan för friidrotts-VM i Qatar, Khalifastadion, har en publikkapacitet för över 40 000 personer. Under mästerskapet har arenan en kapacitet på cirka 21 000 platser, med betydande delar av läktarna täckta med lakan.

Trots det har det funnits gott om tomma platser på tävlingsarenan. Enligt BBC låg till exempel publiksiffran för öppningsdagen på 13 288 personer.

Det europeiska friidrottsförbundet EAA:s chef Svein Arne Hansen accepterar inte publikmängderna i Doha hittills.

– Det är skandalöst, dundrar Hansen i VG:s intervju.

EAA:s styrelse har möte nästa veckas tisdag. Hansen, som också är IAAF:s styrelsemedlem, tänker ta upp åskådarfiaskot på mötet.

– Det är det första jag ska ta upp. Jag vet inte vad som har hänt, men det var inte det här som vi blev garanterade inför mästerskapet. Kanske inte att det skulle vara proppfullt, men tillräckligt för att det inte skulle vara pinsamt att titta på, menar Hansen, samtidigt som han påpekar att totalt elva länder bojkottar mästerskapet, vilket har en effekt.

Svein Arne Hansen kollar framåt under en presskonferens.
Bildtext Svein Arne Hansen.
Bild: imago images / Chai v.d. Laage/ All Over Press

”Har sett sorgligt ut”

När Doha år 2011 påbörjade sin kampanj för värdskapet hade man enligt STT löftet att det inte skulle finnas ”tomma sittplatser”. För mästerskapet lovade man en ”fantastisk stämning”.

Den finländska häcklöparen Elmo Lakka fick uppleva stämningen på plats i går.

– Jag tänkte inte på det (åskådarmängden, red. anm. ) på banan, men på tv har publikbristen sett sorglig ut, tyckte Lakka enligt STT.

Elmo Lakka löper i VM.
Bildtext Elmo Lakka tog sig inte vidare från sitt försöksheat i går.
Bild: Lehtikuva

– VM-stämningen föddes för första gången först på måndagen, då 70 procent av platserna var fyllda och etiopierna firade på läktaren, sade IAAF:s finländska styrelsemedlem Antti Pihlakoski.

Arrangörerna har också svarat på kritiken gällande publikmängderna.

I ett pressmeddelande skriver man att tävlingarnas sena starttider ställer till det. Söndagens svaga publiksiffror förklarades enligt arrangören av att det är arbetsveckans första dag i Qatar.

– Vi är glada för den enorma globala tv-publiken som tävlingarna når, men den förorsakar problem för biljettförsäljningen. Tävlingstidtabellerna är för sena för många. Vissa har därför lämnar stadion före tävlingarnas slut, nämnde man i pressmeddelandet.