Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Normalt att känna starka känslor efter ett våldsdåd: ”Prata med någon du har förtroende för”

Från 2019
Polisbilar utanför köpcentret i Kuopio där våldsdådet ägde rum på ett yrkesinstitut i byggnaden.
Bildtext En kvinna har dött och tio personer skadats i ett våldsdåd i ett yrkesinstitut i Kuopio på tisdagen.
Bild: Lehtikuva / Hannu Rainamo

När en tragedi som den i Kuopio inträffar är det viktigt att inte låsa in sina känslor och älta dem i ensamhet. Hitta någon att tala med och försök att titta framåt, råder prästen Lucas Snellman.

En kvinna dog och tio personer skadades då en studerande vid Savolax yrkesinstitut anföll lärare och andra studerande vid skolan på tisdagen. Mannen var beväpnad med ett sabelliknande eggvapen och ett skjutvapen.

Att reagera känslomässigt på ett våldsdåd är helt normalt, även om händelsen kanske inte påverkar dig direkt.

– Känslan i sig är normal och den har man rätt till. Man är inte alltid så rationell i den aktuella stunden utan man reagerar först på ett känsloplan och först senare kan man inse att det här inte berörde mig personligen, säger Lucas Snellman som är ledande sakkunnig i kommunikation vid Kyrkans central för det svenska arbetet.

Enligt Snellman är det vanligt att minnen av liknande händelser kan väckas till liv när något sådant här händer.

– Då är det förstås bra att inte bli ensam med känslorna utan att man diskuterar känslorna med någon man har förtroende för och som kanske har hjälpt en tidigare och som kan hjälpa en att återfå ett lugn och en trygghet, ibland också en viss distans till det som har hänt, säger Snellman.

Om man inte har någon vän eller släkting man känner sig bekväm att tala med råder Snellman att man ringer till en kristelefon.

– De finns till för dig som känner dig ensam och otrygg, säger han.

Hit kan du ringa om du behöver prata

Viktigt med krisgrupper i skolorna

I och med att dådet i Kuopio skedde vid ett yrkesinstitut säger Snellman att det är särskilt viktigt att man nu ser till att unga människor får det stöd det behöver.

– Om man till exempel har flyttat till en annan ort för att utbilda sig kanske man inte har ett så stort nätverk runt sig. Här ökar behovet av krisgrupper i skolor.

Lucas Snellman.
Bildtext Lucas Snellman råder alla att hitta någon att prata med
Bild: Sara Silvennoinen/ Yle

Man kan hitta stöd också på sociala medier. Snellman betonar ändå vikten av källkritik om man söker information om dådet på nätet.

– Det tenderar att spridas olika typer av information och uppfattningar, så i viss mån måste man vara lite kritiskt till vad man tar till sig och delar vidare, råder han.

Varför gör någon så här?

En fråga som ofta återkommer vid den här typen av händelser är varför. Varför gjorde han så här? Varför hände det just där?

Enligt Snellman måste man försöka acceptera att man kanske aldrig kommer att få alla svar och istället blicka framåt.

– Man kan försöka hjälpa dem som är starkt berörda men också att titta framåt och tänka att jag kommer att klara det här med egen kraft eller genom en högre makt eller med mina vänners hjälp. Det är viktigt att på något sätt hålla fast vid hoppet och tron på framtiden och inte dras med i det destruktiva och svåra.

Diskussion om artikeln