Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”Kunde skött tidtagningen med väggkalender” – Topi Raitanen långt från VM-final, och utlovar förändringar inför OS-sommaren

Från 2019
Uppdaterad 01.10.2019 20:19.
Topi Raitanen ligger på knäna på löpbanan.
Bildtext Ingen finalplats för Topi Raitanen.
Bild: Lehtikuva

Topi Raitanen lyckades inte få till någon toppinsats i sitt försöksheat på herrarnas 3000 meter hinder i friidrotts-VM i Doha. 23-åringen blev elva sekunder från sitt personbästa, som nätt och jämnt skulle ha räckt till en finalplats.

I bakgrunden rullar Winner takes it all. Daniel Ståhl har nyss fått motta guldmedaljen efter gårdagens diskusseger på Khalifastadion.

Topi Raitanen känner sig inte som en vinnare.

– Det här var då ingen vidare rolig dag. Inte så kul att komma till VM och bjuda på en sån här uppvisning, säger Raitanen medan han lutar på intervjuzonens räck efter urladdningen.

En normalinsats kunde vara tillräcklig för final, trodde Topi Raitanen inför försöksheaten på 3000 meter hinder. Men inför det tredje och avslutande heatet, där Raitanen fanns, stod det klart att finländaren skulle behöva vara i närheten av sitt personliga rekord för att fixa en finalplats.

Något nytt personbästa blev det inte.

Febern påverkade

Försöksheatet bjöd på dramatik direkt i inledningen. Tre löpare, bland annat den etiopiska juniorvärldsmästaren Takele Nigate, föll precis framför Raitanen. Ex-orienteraren reagerade snabbt och lyckades undvika en vurpa, och sade efteråt att incidenten inte inverkade på prestationen det minsta.

Raitanen höll sig med huvudgruppen fram till det näst sista varvet. Därefter tröttnade 23-åringen och tätklungan rann iväg.

– Den sista kilometern tog alltför länge. Man kunde skött tidtagningen med en väggkalender. Framför allt slutet har varit min styrka och det misslyckades i dag. Det harmar, och berättar förstås också att allting inte stod rätt till i kroppen.

Topi Raitanen i VM 2019.
Bild: Lehtikuva

Med facit i hand, hur påverkade influensan du hade för några veckor sedan?

– Om vi tittar till exempel på Paavo Nurmi Games i juni så var min mellantid vid två kilometer här en sekund bättre, men sluttiden elva sekunder sämre. Det ger lite bild av vad som fanns kvar på slutet, säger Raitanen.

– Jag har kunnat träna, men inte kommit upp på full effekt med mjölksyra. Och i dag tolererade inte benen mjölksyran alls på samma sätt som vanligtvis. Det sker inga mirakel i den här grenen. När täten ökade på takten, styvnade jag. All effekt försvann.

En tröttkörd Raitanen korsade mållinjen på en åttondeplats med tiden 8.32,44, elva sekunder från personbästat.

”Närmar mig Europatoppen hela tiden”

Säsongen som helhet gav ändå en fin skjuts framåt. Raitanen har sprungit karriärens fyra snabbaste tider och hissat ner sitt personbästa till 8.21,47, med vilket han ligger sjua i Europa.

– Ett lopp ändrar inte på det faktum att säsongen varit lyckad, poängterar Raitanen. I fjol hade jag en tävling under 8.30. Nu har jag radat fram resultat under det ända från början. Jag har gjort ett tydligt och riktigt fint nivålyft i riktning Europaeliten.

Bland säsongens främsta insatser finns andraplatsen i Superligan, bara några tiondelar bakom den överlägsna europeiska ettan Fernando Carro från Spanien.

– Där såg jag konkret att jag klarar av att konkurrera i såna där spurtlopp, när jag har en normal dag. Det är ett viktigt besked framför allt med sikte på EM i Paris. Jag närmar mig Europatoppen hela tiden. Och när jag nått den, kan man börja fundera på världseliten.

Topi Raitanen i VM 2019.
Bild: Lehtikuva

Nästa sommar innehåller förutom EM i Paris också OS i Tokyo, där det utlovas lika utmanande förhållanden som i Doha. Det ska tas i beaktande i förberedelserna.

– Uppladdningen kommer att se annorlunda ut. Vi måste lära oss av det här och göra förändringar, det är helt klart. Före Tokyo plockar vi in förberedande läger på hög höjd och fixar acklimatiseringen till värmen och luftfuktigheten på ett annat sätt. Vi måste analysera om vi missade där nu.

Snabbast i dag gick det undan i det första försöksheatet, där etiopiern Getnet Wale segrade med 8.12,96. Från Raitanens heat gick endast en löpare vidare genom tidsjämförelse.

Den sista finalplatsen gick till Storbritanniens Zac Seddon, som sprang på 8.22,51, alltså dryga sekunden långsammare än Topi Raitanens personbästa. Tre européer avancerade till final.

Artikeln uppdaterad med Raitanens kommentarer kl. 20.15.

Diskussion om artikeln