Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ett genombrott verkar vara på väg i östra Ukraina – följande steg är Normandiegruppens möte på statsledarnivå

Från 2019
Ukrainas president Volodymyr Zeleskyj fotad utomhus iklädd mörka kläder.
Bildtext Ukrainas president Volodymyr Zeleskyj bekräftade att man nu går vidare i förhandlingarna. Arkivbild.
Bild: EPA/Stepan Franko

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj bekräftade på tisdagskvällen att ett nytt steg har tagits i försöken att nå fred i östra Ukraina.

- Vi har meddelat att vi godkänner formuleringen i Steinmeier-receptet, sa Zelenskyj.

Ryssland, Ukraina och Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, OSSE, har alltså nu i praktiken kommit överens om att tillämpa det så kallade Steinmeier-receptet (Steinmeier formula på engelska) i det krigsdrabbade Donbass-området i östra Ukraina.

Det blev klart under ett möte inom kontaktgruppen för Ukraina i Moskva på tisdagen.

I korthet betyder det att Donbassområdet ska få specialstatus inom Ukraina och att där sedan ska hållas val enligt Ukrainsk lag.

Ingen kapitulation

Zelenskyj höll en snabbt sammankallad kort presskonferens i Kiev på tisdag kväll. Han bekräftade att man nu går vidare i förhandlingarna.

- Vi kapitulerar inte, och inget val kan hållas i östra Ukraina förrän alla utländska soldater har lämnat området, sa han bland annat.

- Han sa också att det än inte finns någon tidtabell för hur detta ska förverkligas.

Statschefsmöte inom kort

Det här betyder att Normandie-gruppens statschefer inom kort kommer att träffas för att gå vidare i frågan. Till gruppen hör Ukraina, Ryssland, Tyskland och Frankrike.

Ukrainas president Zelenskyj sa i mitten av september att han hoppades på ett sådant möte redan inom september. Nu blir mötet av lite senare än så.

Minskavtalet förverkligas delvis

Steinmeier-receptet har fått sitt namn efter Tysklands president Frank-Walter Steinmeier. Han lade redan 2015, under sin tid som utrikesminister, fram ett förslag som går ut på hur vissa delar av Minskavtalet om fred i Donbass ska genomföras.

Det handlar om att förverkliga skrivningen i Minskavtalet om att Donbass-regionen ska få en specialstatus inom Ukraina.

Efter att man ha stiftat de lagar som behövs för det ska det hållas val i regionen. Normandie-gruppen godkände i princip Steinmeiers förslag redan 2016.

Receptet har legat på hyllan i flera år

Diskussionen om Steinmeier-receptet sjönk i glömska under en lång tid, men aktualiserades igen efter parlamentsvalet i Ukraina i juli i år.

President Volodymyr Zelenskyjs politiska rörelse ”Folkets tjänare” vann en storseger i valet.

Ett av presidentens vallöften inför presidentvalet i april var att få slut på kriget i östra Ukraina.

Han vann en politisk fjäder i hatten då en länge önskad utväxling av fångar mellan Ukraina och Ryssland genomfördes den sjunde september.

I Ukraina har Steinmeier-receptet också väckt motstånd och det finns de som anser att det är ett svek om Ukrainas president går med på det.

Ukrainas utrikesminister Vadym Prystaiko sa redan i september att Ukraina godkänner den här lösningen, men efter det kom ingen bekräftelse i saken.

Diskussion om artikeln