Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Säkerhet och ekonomiskt samarbete på agendan när Sauli Niinistö gästar Donald Trump i Vita huset – men korruptionsanklagelser och riksrätt riskerar att stjäla uppmärksamheten

Från 2019
Sauli Niinistö, Donald Trump och Mike Pence i Vita huset
Bildtext Presidenterna Trump och Niinistö möttes senaste gång i Vita huset för två år sedan.
Bild: Handout

Tidpunkten är speciell när Sauli Niinistö besöker president Donald Trump i Vita huset i Washington. Den inrikespolitiska uppståndelsen i Washington skapar oundvikligen en särskild spänning kring onsdagens möte.

Donald Trump är mitt inne i en inrikespolitisk kris, efter att det demokratdominerade representanthuset förra veckan startat en utredning om möjlig riksrätt mot Trump.

I centrum ligger ett telefonsamtal, där Trump bett Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj hjälpa till med att utreda en politisk rivals, Joe Bidens, och dennes familjs affärer i Ukraina.

Trump har försvarat sig envist och betecknat utredningen som en häxjakt, men under veckan som gått har frågan fått allt större proportioner.

För Niinistös del avrundar arbetsbesöket en nästan två veckor lång USA-vistelse som inleddes med FN-veckan i New York.

Donald Trump talar i en mikrofon och gestikulerar.
Bildtext Donald Trump har hittills avvisat alla anklagelser om maktmissbruk.
Bild: AFP / Lehtikuva

Officiella dagordningen: arktiska regionen, säkerhet och ekonomiskt samarbete

Enligt förhandsinformationen ska presidenterna bland annat diskutera “möjligheterna att utöka samarbetet mellan Finland och Förenta staterna i frågor som gäller säkerheten i Europa och i den arktiska regionen.”

Det är mycket som ryms under den rubriken. Bland annat säkerheten i Östersjöområdet och Baltikum, samarbete med Nato och Rysslandsrelationer.

Det amerikanska intresset för den arktiska regionen har också vuxit.

Medan det finns en stark oro bland många för klimatförändringens effekter på den arktiska regionen ser USA regionen framför allt som en källa till nya ekonomiska möjligheter och bättre handelsrutter.

På den officiella dagordningen står också “olika sätt att främja det ekonomiska och tekniska samarbetet mellan länderna.”

Vita huset
Bildtext Presidenterna Niinistö och Trump kommer att träffas i Vita huset i Washington.
Bild: AFP / Lehtikuva

Niinistö: Jag är inte rädd för någonting

Turbulensen kring Donald Trump – och den aktuella debatten kring Trumps sätt att kommunicera med andra statschefer – skapar oundvikligen en särskild spänning kring onsdagens möte.

Den inrikespolitiska uppståndelsen i Washington dyker sannolikt inte upp i de bilaterala diskussionerna mellan Trump och Niinistö, men Niinistö kan ändå göra klokt i att vara förberedd på oväntade utspel.

När Niinistö senaste gång besökte Vita huset för två år sedan, påstod Trump felaktigt bland annat att Finland var på väg att köpa Boeing-jaktplan av USA. Niinistö var snabb att dementera uppgifterna strax efter mötet.

– Jag är inte rädd för någonting, sade Niinistö förra veckan i New York när han fick frågan om han är rädd för att uppståndelsen kring Trumps Ukrainasamtal riskerar att överskugga hans eget besök till Vita huset.

– Det som sägs under mötet är relevant för mig, inte det som kommer ut efteråt, löd Niinistös tillägg.

Kommentaren gavs på förmiddagen, före riksrättsutredningen blev en nyhet. Men man kunde tänka sig att presidenten skulle ge ett liknande svar också i dag.

Diskussion om artikeln