Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nordkorea genomförde ännu ett missiltest – missilen kan ha skjutits upp från ubåt

Från 2019
En sydkoreansk man framför en Nordkoreansk nyhetssändning var de berättar om missiltestet.
Bildtext En sydkoreansk man på en järnvägsstation i Seoul följer med nyheterna om det senaste nordkoreanska missiltestet.
Bild: AFP / Lehtikuva

Nordkorea avfyrade åtminstone en missil från sin östkust på onsdagen. Enligt Sydkorea kan den ha avfyrats från en ubåt. Testet sker bara en dag efter att Nordkorea meddelade att nedrustningssamtalen med USA återupptas.

Sydkorea uppger att Nordkorea avfyrade en missil från vattnen kring flottbasen Wonsan på Nordkoreas östkust och att det sannolikt var en ubåtsavfyrad ballistisk missil av typen Pukguksong-1 (KN-11).

Den ska ha flugit 450 kilometer över Japanska havet och nått 910 kilometers höjd. Seoul uttryckte "stark oro" för provskjutningen.

Nordkorea genomförde ett lyckat test med en motsvarande ubåtsavfyrad missil i augusti 2016.

Japans premiärminister Shinzo Abe fördömde den senaste nordkoreanska provskjutningen och sade att den utgör ett brott mot FN-resolutioner.

Enligt Abe avfyrade Nordkorea två ballistiska kortdistansmissiler och en av dem slog ner i vatten som tillhör Japans ekonomiska zon.

Senare uppgav en talesman för den japanska regeringen att det ändå kan ha handlat om en missil som bröts itu och föll ner i två delar.

Testet ingår i Nordkoreas förhandlingstaktik?

Onsdagens provskjutning var det nionde nordkoreanska missiltestet sedan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas ledare Kim Jong-un möttes i den demilitariserade zonen vid gränsen mellan Syd- och Nordkorea i slutet av juni.

Den senaste provskjutningen genomfördes den 10 september, bara några timmar efter att Nordkoreas vice utrikesminister Choe Son Hui hade berättat att Nordkorea är berett att återuppta nedrustningssamtalen med USA.

Så sent som i går, på tisdagen, uppgav Choe att samtalen ska återupptas under helgen.

– Det verkar som om Nordkorea vill klargöra sin förhandlingsposition riktigt tydligt innan samtalen ens börjar, säger Nordkoreaexperten Harry Kazianis till nyhetsbyrån Reuters från ett institut i Washington.

Enligt Kazianis vill Pyongyang få Washington att backa från sina krav om total kärnvapennedrustning.

Källor: Reuters, AFP, AP

Diskussion om artikeln