Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Boris Johnson euforisk vid de konservativas möte i Manchester: Låt oss få brexit gjort och öppna egna nya avtal med resten av världen

Från 2019
Uppdaterad 02.10.2019 17:25.
Boris Johnson talade i Manchester inför Tories 1.10.2019
Bildtext Boris Johnson talade i Manchester inför Tories 2.10.2019
Bild: LEHTIKUVA / AFP Oli Scarff

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har presenterat sina visioner för framtiden och hur det konservativa partiet ska leda landet ut ur EU.

- Det behövs en kompromiss som också den andra parten bör kunna gå med på. Alternativet är inget avtal - och det vill vi inte - men vi är redo för det, sade Johnson.

Boris Johnson talade vid det konservativa Tory-partiets konferens i Manchester. Han anklagade parlamentet för att vägra genomföra brexit, vägra göra något konstruktivt och vägra ordna parlamentsval.

Vi måste ut före den 31 oktober - oavsett allt. Låt oss genomföra brexit!

― Boris Johnson i Manchester 2.10.2019

- Vi är européer - inte antieuropéer. Men efter 45 år av verkligt dramatiska konstitutionella förändringar så måste vi skapa en ny relation med EU.

Johnson försäkrade att Storbritannien ska ha kontroll över sin egen handelspolitik. Också unionen mellan Storbritannien och Nordirland ska skyddas.

Johnson: Ingen hård gräns på den irländska ön

Johnson sade att han inte vill gå med på kontroller vid eller nära gränsen i Nordirland, och att han respekterar fredsprocessen och fredsavtalet på Nordirland.

Han lovade att jordbrukarna och företagarna på båda sidor om gränsen på Irland ska skyddas, och hänvisade till sin plan på att använda tekniska lösningar för att se till att det inte uppstår en hård gräns på den irländska ön.

Han riktade sig också till Skottland och lovade att skydda fisket.

Johnson utlovade handelsavtal över hela världen

Boris Johnson var också euforisk över alla nya handelsmöjligheter som kommer att öppna sig för Storbritannien.

- Vi kan ha egna handelsavtal över hela världen. Det finns massor med länder som längtar efter det. Vi har otroliga möjligheter och vi har gamla vänner som söker nytt samarbete.

Han såg också en vision av Storbritannien som det land som visar vägen för andra med ren, grön teknologi.

Johnson utlovade högre löner, sänkta skatter och en utveckling av
infrastrukturen.

Vidare hänvisade han till Storbritanniens roll i historien, och påpekade att det var britterna som visade riktningen då det gällde industrialiseringen och emancipationen.

Boris Johnson påpekade att idéer kan vara kontroversiella och svåra att verkställa men att Storbritannien alltid har vågat vara annorlunda och att det är dags att göra det som ingen trodde på.

Snabbfakta: EU:s yttre landgräns finns på Irland

Nordirlands blodiga konflikt - vad handlade det om?

Enligt förhandsuppgifter skulle Nordirland stanna kvar på EU:s inre marknad, åtminstone i fråga om jordbruks- och industrisektorn men inte ingå i tullunionen.

- Det kunde finnas någon form av tullkontroll mellan Irland och Nordirland - men kontrollerna skulle finnas på ett visst avstånd från gränsen och vara "finkänsliga och minimala" och inte kräva ny infrastruktur, sade Johnson i dag till BBC.

Premiärminister Johnson har sagt att om hans avtalsförslag inte duger så blir det ett avtalslöst utträde ur EU den sista oktober.

Det brittiska parlamentet har dock å sin sida slagit fast att premiärministern måste be om att brexit skjuts fram med tre månader om inte parterna har enats om ett utträdesavtal den 19 oktober.

Se premiärminister Boris Johnson tala inför Tories:

Programmet är inte längre tillgängligt
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson presenterade sina visioner för Tory-kongressen - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Diskussion om artikeln