Hoppa till huvudinnehåll

Bolaget

Mikaela Sonck: Jag tror av hela mitt hjärta att det här är ett sätt förändra världen

Från 2019
Yleläiset kertovat – Mikaela Sonck, Svenska Yle - Spela upp på Arenan

“Jag brinner för public service. Att göra public service på tv är större än att göra tv. Vi finns här för publikens skull. Vi ska ha en plats i varje finländares liv.”

Så här konstaterar Mikaela Sonck, ansvarig producent för barninnehållen på Svenska Yle. Hennes jobb är att hitta eller producera allt det innehåll som ges ut för målgruppen 0–15 år: video, audio, appar och texter.

“När jag letar efter innehåll för barnen, är det viktigt att ha deras villkor och frågor i fokus. Det är viktigt att ge barnen en röst och att de får känna sig viktiga.”

Det är viktigt att ge barnen en röst.

Mikaela säger att det är betydelsefullt att barn får underhållning men att man också behandlar svåra ämnen.

Exempelvis det här året har Svenska Yle två stora satsningar, som väl beskriver omfattningen av ämnen som behandlas. De finlandssvenska barnen får en egen julkalender, Jul i Hittehatt. Den andra satsningen Min kropp är min är en norsk serie, som är producerad tillsammans med Rädda Barnen. Serien behandlar bland annat information om kroppen, sexuellt våld och barnets rätt till fysisk integritet.

Nainen ja mies näyttelevät käsinukeilla joulukalenterikuvauksissa.
Bildtext Mikaela Sonck och Oskar Pöysti under inspelningarna av Jul i Hittehatt.
Bild: Jani Mattsson / Janin Paja Oy

“Ser man till Yle som ett public service -bolag är det viktigt att vi ser till att Barnens Arena är en trygg plats. Man ska fritt kunna låta barnen surfa runt på Barnens Arena och inte behöva att vara rädd för vad de kommer att få ta del av.”

Mikaela har återvänt till Yle två gånger. Hon började på Yle för tjugo år sedan. Däremellan har hon jobbat med barnprogram för Viasat i London och SVT i Sverige.

“Att Yle är en arbetsplats man gärna återvänder till säger mycket. För mig, var det ett självklart val att komma tillbaka.”

Jag brinner för public service.

Det svåraste i jobbet är att välja produktioner bland massor av alternativ.

“ Vilket är mest relevant för barnen? Vilken har barnen störst behov av? När vi tänker framåt fem eller tio år; vad behöver de för att klara sig i livet?.”

“Det mest belönande i mitt jobb är att träffa barnen till exempel på BUU-dagarna som vi organiserar varje år. När BUU-ledarna dyker upp på våra evenemang och barnen springer fram och vill krama och ropar. Då blir man varm i hjärtat. Då ser vi konkret hur mycket barnen älskar BUU-klubben.

Under åren har Mikaela haft många olika arbetsuppgifter på Yle, men det finns en orsak till varför hon just nu jobbar med barnprogram.

“Jag tror av hela mitt hjärta att det här är ett sätt förändra världen.”