Hoppa till huvudinnehåll

Tro

Ljudet av snöfall på det tysta Kökar förändrade estniskan Janne Kütimaas liv - upplevelsen ledde till en bok om Åland

Från 2019
Janne Kütimaa på kafé i Tallinn
Bildtext Estniskan Janne Kütimaa i Himlaliv
Bild: Matti Palmu/yle

Janne levde sina ungdomsår i ett samhälle där man skulle bli framgångsrik. Estland hade i början av 1990-talet vaknat upp ur en lång sömn. Kyrkdörrarna öppnades och Janne blev aktiv i Adventkyrkan i centrala Tallinn.

Det blev också möjligt att resa utomlands. Efter skolan år 1997 började Janne studerar svenska vid Kronoby folkhögskola.

Sommarjobbet var redan klart på en restaurang på fastlandet då Antons gästhamn på Kökar tog kontakt.

Janne tog chansen men sommaren blev svår.

- Jag kände mig totalt vilsen. Jag hade inga redskap att klara mej i det tysta och småskaliga.

Janne Kütimaa kände att hon var påverkad av bilden hon hade av vad en framgångsrik människa är. Den bilden matchade inte ihop med den verkligheten hon mötte på Kökar.

-Jag kände att jag hade misslyckats. Jag såg bara meningslös tomhet; bara klippor med blåsiga stränder emellan och höga vågor. Runt omkring mig oftast bara tystnad.

Pastorn Janne Kütimaa på klipporna på Kökar
Bildtext Janne Kütimaa har vistats många perioder på Åland. Hon har jobbat som guide på Källskär utanför Kökar. Både på klipporna och till rors. Hon har också jobbat som församlingsarbetare i Adventkyrkan i Mariehamn
Bild: Erik Vierkens/yle

Men när hon sedan reste från Kökar kände hon ändå att ön hade förändrat henne.

- Det kändes som om mitt hjärta hade blivit kvar på Åland. Mitt liv hade fått en ny tideräkning: före eller efter att jag kom till Kökar.

Kökar i tystnad och tacksamhet

År 2000 kom hon åter tillbaka för att jobba över vintern i affären på Kökar.

- På fritiden vandrade jag där på klipporna och plötsligt hör jag något som jag aldrig tidigare hade hört. Janne förstod att det var ljudet av snön.

- Då man stannar upp och befinner sig i tystnaden så hör man till och med ljudet av snön som faller.

- Jag kopplade det till Guds inre röst. Lika stilla som snön faller, lika stilla är Guds röst i människohjärtat.

Första sommaren på Kökar kände Janne att hon inte hade så många saker att vara tacksam för. Men när hon återvänt och på kvällarna satt på klippan på Hamnö och såg på havet och solnedgången hittade hon tacksamheten för första gången.

- Det är så naturligt att bli tacksam för en dag som har slutat väl. Det är viktigt att man veta vem man tackar. Man kan verkligen inte tacka sig själv eller någon människa för en solnedgång, det känns lönlöst.
Men om man vet vem man riktar sitt tack till så får tacksamheten ett djup och en verklig mening.

- En solnedgång är inte någon självklarhet. Vilket inte heller soluppgången är. Stillheten på Kökar har lärt mig det.

En estnisk bok om Åland

Janne började arbeta med boken Mitt Åland- tusen öar av frid år 2006

- Efter åtta år av studier och arbete i Finland och på Åland började känna en stor längtan att få sätta det jag upplevt till pappers.

Boken har hittills tryckts i tre upplagor. Många estniska läsare har åkt
till Åland för att upptäcka de platser som det står skrivet om i boken.

Boken blev år 2016 ”Årets favorit” i Estlands största bokhandelskedja och nu utkommer boken på svenska.

- Jag hoppas att boken också kan öppna läsarnas ögon för detaljer i vår gemensamma historia.

Efter att ha läst boken känns det som om jag själv har varit där. Janne kan beskriva öriket med hjälp av olika stämningar och nyanser. Det är så pass färggrannt att jag kände ser på en film istället för att läsa en bok

― Sigrid Põld som recenserade boken i tidningen <em>Eesti kirik</em> som motsvarar vår Kyrkpressen

Andligheten har olika former i olika länder

Janne har varit medlem i Tallin Adventkyrka sedan 1992 trots att hon har bott i Finland och på Åland. Hon har förmåga att obehindrat växla mellan alla språk. Hon kan räkna upp 11 språk som hon studerat.

Hon har studerat teologi i Tartu. På hösten 2018 började hon sin församlingspraktik i Helsingfors finskspråkiga Adventkyrka.

Janne Kütimaa i Adventkyrkan i Tallinn
Bildtext Janne Kütimaa kallar sig själv är en sökande kristen med många frågor. - Att be är mitt sätt att hitta svar och att läsa Guds ord. Sökande ger frukt, inte direkt i svar men i andra människor jag träffar. Det händer att vi har likadana frågor som vi pratar om. Vi kan be tillsammans och ställa de här frågorna.
Bild: Matti Palmu/yle

-Då blev det aktuellt att flytta mina församlingsbrev. Det känns som att flyga ut ur sitt bo som kristen på vandring. Det finns en annan slags frihet i andligheten på andra sidan finska viken. Det har jag personligen inte hittat här i Estland, det är lättare att arbeta som kvinna i församlingen i Finland.

Mitt hem är i Estland och mitt hjärta är på Åland

Janne bor utanför Tallinn men hon är ständigt i rörelse. Hon arbetar både i Helsingfors och på Åland.

-Jag lever ett liv med mycket planerande. Jag har avstått från att stanna på ett ställe. Jag har fått flera hem men kan samtidigt känna mig hemlös. Som om man skulle leva flera liv på en gång.

Janne Kútimaa tittar på havet
Bildtext Janne Kütimaa hör till Adventkyrkan vilket betyder att hon tar en paus från vardagssysslorna på lördagen. - Den dagen kallas sabbaten i Bibeln. I den hebreiska kulturen och i vissa kyrkor firas den ledigheten alltså från fredag kväll till lördag kväll.
Bild: Matti Palmu/Yle

När Janne är hemma njuter hon av det estniska köket. Här får hon vara Janne utan att behöva förklara att det är ett vanligt kvinnonamn i Estland.

Janne glömmer aldrig den första gången hon hörde ljudet av fallande snö

2006 publicerade Finnish Society for Acoustic Ecology en samling med hundra finländska ljudlandskap. Där hade man samlat in beskrivningar av olika ljud som kunde vara kännetecknande för olika platser.

Janne skickar in en beskrivning på ljudet av fallande snö på stigarna på Kökar. Den valdes in bland de hundra finländska ljudlandskapen.

-Man ska inte underskatta tystnaden och de knappt hörbara ljud den döljer. Man kan komma långt med att stanna upp och lyssna.

Se mera om Janne Kütimaa och hennes tankar om att stanna upp och finna sin inre kompass, i programmet Himlaliv: "Att finna sin inre kompass". Måndagen den 14 oktober, klockan 18.30 i Yle Fem, eller på Arenan.

Estniska Janne vågade möta tystnaden på Åland - Spela upp på Arenan