Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Dokumentär: Vet du hur mycket möda och besvär det ligger bakom fisken du köper på strömmingsmarknaden?

Från 2019
Fiskaren Tanja Åkerfelt ute i båten med pipo på huvudet.
Bildtext Tanjas pappa avrådde henne från att bli yrkesfiskare, men hon var envis.
Bild: Mikko Kelloniemi / L�NGFILM PRODUCTIONS AB

Fördelarna med att jobba som yrkesfiskare är lätta att räkna ut: frisk luft, uteliv och gratis motion. Och så förstås havets delikatesser gratis på tallriken.

Du som prickat in strömmingsmarknaden i kalendern för att köpa hem en sik eller två kanske uppskattar firren ännu mer efter att ha sett Katja Turpeinens dokumentär “Tunga nät” om Sibbo-fiskaren Tanja Åkerfelts vardag.

Fiskaren Tanja Åkerfelt och hennes pappa på isen fiskar med nät genom vaken på vintern.
Bildtext Tanjas far avrådde henne från att bli fiskare. Nu följer han med henne på jobbet som sällskap.
Bild: Mikko Kelloniemi / L�NGFILM PRODUCTIONS AB

- Jag skulle inte önska min värsta fiende så mycket illa att han skulle bli yrkesfiskare! Det oaktat blev hon det. Jag säger bara lycka till, skrattar Kurt Åkerfelt när han tillsammans med dottern tar upp nät ur vaken.

Åkerfelt konstaterar att medelåldern bland yrkesfiskare är hög och att få unga människor väljer fiskaryrket idag.

Hon valde ändå att gå i sin fars fotspår. Familjeföretaget drar inte bara upp fisken ur havet.

Jag skulle inte önska min värsta fiende så mycket illa att han skulle bli yrkesfiskare!

De rensar, filear, tillreder, lägger in, paketerar och deras cateringfirma serverar till sist fisken på olika tillställningar. Eller så står de och säljer den direkt ur matbilen.

fisk sprattlar i nät ute på havet
Bildtext Under Tanja Åkerfelts tid har fiskbeståndet minskat mycket.
Bild: Mostphotos

Inte så kul när det det luktade fisk i Lada-bilen

Tanja Åkerfelt var den yngsta av fem flickor i familjen ute på Löparö i Sibbo.

Som barn fick hon vänja sig vid att det luktade fisk i bilen, att det fanns fiskfjäll på matbordet och att närmaste lekkamrat bodde åtta kilometer ifrån.

- Nu utsätter jag tyvärr mina egna barn för samma sak, konstaterar hon.

Jag insåg en vacker dag att det är jag själv som måste göra det

När det var strömmingsmarknad hjälpte hela familjen till. Med tiden blev föräldrarnas andel mindre och barnens större.

- Jag insåg att vi, jag, måste göra nånting åt saken. Eftersom det inte direkt finns nån annan inom familjen som skulle kunna fortsätta med fiskaryrket. Jag insåg en vacker dag att det är jag själv som måste göra det, berättar hon.

- Vi var litet fattigare och hade billig bil som man skämdes över när vi kom körande med vår gamla Lada och kompisarnas föräldrar hade litet finare bilar, minns hon.

- Som äldre förstår man ju att uppskatta vyerna och havet och lugnet och sådant som man inte uppskattar som liten, säger hon.

Fiskaren Tanja Åkerfelt drar igång isborren på vintern ute på isen en bit från stranden.
Bildtext Man behöver åtminstone inte borra hål i isen för hand numera.
Bild: Mikko Kelloniemi / L�NGFILM PRODUCTIONS AB

Jag hade säkert många framtidsdrömmar. Åtminstone skulle jag inte bli fiskare

Åkerfelt får hjälp av sin man också, då när han hinner för sitt eget jobb.

- Inte klarar jag ju av allting själv, fast jag är en stark kvinna. Nog måste jag ju erkänna att jag behöver en man vid sidan om som hjälp ibland, säger hon.

Det kan bli starka viljor mot varandra i båten när båda två vet bäst hur sakerna ska skötas med fiskeredskapen och vem som ska vara kaptenen.

- Det är kanske svårt för honom där som man att komma och ta order av mig. men i slutändan är det väl så att han ger efter och inser att jag är så envis att vi måste göra så som jag tycker, ler hon.

Skarven är fiskarens olycka

Åkerfelt och hennes man lägger ut en stor ryssja.

I bakgrunden syns en hemsk syn. Tidigare har det lilla skäret varit en vacker liten holme, men nu är det en kal sten i havet där de döda träden är fyllda av svarta fågelbon med en kakofoni av skriande skarvar.

Redan under den här tiden som jag har fiskat så har det minskat rejält. Nog funderar man ibland varför man ens ids hålla på med det här när det inte kommer någon fisk

Den omtvistade storskarven är åtminstone inte yrkesfiskarnas goda vän. Inte heller sälen.

- Alla har sina åsikter om hur det är med dem och vad som borde göras med dem. Vi får bara hoppas att det någon gång blir en förändring till vår fördel där, hoppas Åkerfelt.

Miljöproblemen och skarvarna har kraftigt decimerat fiskbeståndet.

Ännu för några år sedan i Borgå skärgård kunde man som fritidsfiskare räkna med att dra upp en gädda eller en abborre på svirvelspö så gott som varje kväll från stranden.

De tiderna är förbi och i dokumentären provar Åkerfelt på nya outforskade fiskeställen i jakt på det gäckande bytet under vattnet.

Gös i närbils på träbord
Bildtext Åkerfelt säger att folk äter mer och mer fisk till julen och mindre skinka. Julen är högsäsong för fiskhandlarna. På bilden en gös.
Bild: Mostphotos

- Redan under den här tiden som jag har fiskat så har det minskat rejält. Nog funderar man ibland varför man ens ids hålla på med det här när det inte kommer någon fisk. Det känns ju litet lönlöst, suckar Åkerfelt.

Så varför vill man hålla på med allt det här om det är så jobbigt?

Tanja Åkerfelt vet varför.

- Själva säljandet till kunder är det bästa med det hela. Det är det som är huvudsaken och det som måste fortsättas med. Jag vill kunna fortsätta med kundkontakten, att själv stå och sälja det som man själv fiskat, säger hon.

Strömmingsmarknaden i Helsingfors pågår den 6-12 oktober på Salutorget med dragspelsmusik och kyrkbåtsrodd och diverse annat program. Och Biträdande borgmästaren för stadsmiljösektorn Anni Sinnemäki framför Helsingfors stads officiella hälsning klockan 11 på söndag.

Dokumentären Tunga nät visas på Yle Fem den 6.10 och på Arenan.

Diskussion om artikeln