Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Forskare: Alkoholdrickande har ökat leversjukdomarna avsevärt bland finländska kvinnor och män

Från 2019
Rödvin hälls upp i glas.
Bildtext Finländarnas alkoholbruk ökade under samma tid som leversjukdomarna ökade kraftigt, enligt doktorsavhandlingen.
Bild: Mostphotos

Alkohol har orsakat en kraftig ökning av leversjukdomar bland finländare, visar färsk forskning. Enligt rönen har ökningen under 2000-talets första decennium legat kring 70 procent, i vissa fall över 100 procent.

Alkoholrelaterade leversjukdomar hör till de vanligaste följderna av överdrivet drickande. Forskaren Perttu Sahlman har i en doktorsavhandling utrett förekomsten av de två värsta, nämligen skrumplever och hepatit.

Hans forskning visar att förekomsten av skrumplever under åren 2001–2012 ökade med 66 procent hos män och med 75 procent hos kvinnor.

I fråga om alkoholhepatit var ökningen 75 procent för män och 108 procent för kvinnor.

Sahlman ser en koppling till alkoholbruk.

- Under forskningsperioden ökade alkoholkonsumtionen i Finland, den nådde sin kulmen vid decennieskiftet, säger han.

Hög dödlighet bland insjuknade

Forskningen visar också att prognosen vanligtvis är dålig för dem som drabbas av svåra alkoholrelaterade leversjukdomar. Till exempel är bara en tredjedel av dem som diagnostiseras med skrumplever vid liv fem år senare.

Dessutom ökar leversjukdomarna avsevärt risken att insjukna i dödlig cancer. Det handlar bland annat om cancer i lever, bukspottskörtel, matsmältningskanalen och lungorna.

Perttu Sahlman som är specialläkare inom gastroenterologi disputerar i ämnet vid Helsingfors universitet på fredag.

Diskussion om artikeln