Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Samtliga åtal förkastades – domen föll i plankorsningsolyckan i Skogby

Från 2019
Uppdaterad 03.10.2019 16:36.
Bild från en rättssal i Ekenäs tingsrätt. Till vänster i bilden ser man mannen som stod åklagad för bl.a. tre fall av dödsvållande i samband med Skogbyolyckan.
Bildtext I dag (3.10) föll domen mot mannen som körde olycksfordonet. Domen förkunnades som en kanslidom. Bilden är från rättegångsförhandlingarna i Ekenäs den 9.9.
Bild: Lehtikuva

Domen mot beväringen som körde olycksfordonet gavs på torsdagen. Mannen frias på alla tre punkter.

Det var på måndagen den 9 september som rättegången mot den beväring som körde militärfordonet inleddes i Västra Nylands tingsrätt i Ekenäs. I torsdags (3.10) kom domen, i form av en så kallad kanslidom.

Inför rättegången stod föraren åtalad för äventyrande av trafiksäkerheten och tre fall av dödsvållande, samt tjänstebrott.

Rättegången hölls trots att åklagarämbetet i Västra Nyland först inte ville åtala beväringen. Det var riksåklagarämbetet som därefter bestämde att åtal ska väckas.

Mannen nekade till brott och ville inte höras i rättegången i tingsrätten i Ekenäs. Under rättegångsprocessen besökte åklagaren och försvaret olycksplatsen i Skogby.

Olycksutredningscentralens rekonstruktion av Skogbyolyckans händelseförlopp.
Bildtext Olycksutredningscentralens rekonstruktion av kollisionen. Rälsbussens vänstra hörn träffade militärfordonets högra bakhjul. Bild: Olycksutredningscentralen.
Bild: Olycksutredningscentralen.

Tingsrätten motiverar den friande domen med att det varit omöjligt för beväringen att lägga märke till rälsbussen, och att det är orimligt att förutsätta att han skulle ha känt till försiktighetsåtgärder som han inte informerats om.

Vidare konstaterar man att plankorsningen är på en allmän väg och att beväringen då ska kunna förutsätta att den är säker.

Försvarsadvokat Mikko Puhakka är nöjd med tingsrättens beslut.

– Domstolen har kommit fram till att det handlar om en olyckshändelse, och inte om att min klient skulle ha handlat klandervärt. Jag är mycket nöjd å min klients vägnar, säger Puhakka till Svenska Yle.

Flera faktorer inverkade på att föraren inte märkte rälsbussen. Vädret var dåligt, rälsbussens färg gjorde den mindre synlig och förarhyttens ljudisolering kan ha gjort att tågets signaler inte hördes.

Ett sätt att undvika olyckan hade kunnat vara att en person stått vid plankorsningen och gett tecken åt föraren när det är tryggt att korsa.

Försvarsmakten har ändå uppfattat plankorsningen som säker och inte gett några direktiv om att be en person stiga ut för att hålla utkik. Därför menar tingsrätten att det vore orimligt att förutsätta att föraren i motsats till andra beväringar och trafikanter skulle känna till hur farlig korsningen är.

Redan tidigare signaler att den åtalade inte skulle få något straff

Även om beväringen hade dömts så konstaterade åklagaren Marianna Semi redan tidigare att hon inte kommer att kräva något straff.

En kvinna med ljusröd väst och en man med gul väst utomhus på en skogsväg.
Bildtext Åklagaren Marianna Semi och försvarsadvokaten Mikko Puhakka på olycksplatsen.
Bild: Marica Hildén / Yle

Olyckan inträffade i oktober 2017 när ett militärfordon kolliderade med en rälsbuss i Skogby i Raseborg.

Tre beväringar omkom och elva personer skadades i olyckan. Även en passagerare på tåget dog men man har inte kunnat påvisa något direkt samband till olyckan.

Efter olyckan stängdes plankorsningen i Skogby.

En grushög framför plankorsningen var Skogbyolyckan inträffade.
Bildtext Den stängda plankorsningen i Skogby på rättegångsdag 1.
Bild: Marica Hildén / Yle

Domen har ännu inte vunnit laga kraft. Biträdande riksåklagare Jukka Rappe är på tjänsteresa utomlands och har inte hunnit ta ställning till tingsrättens beslut.

Artikeln har uppdaterats klockan 14.30 med tingsrättens motivering. Mellanrubriken har ändrats från att det var klart att chauffören inte skulle få straff till att det fanns signaler om det. Artikeln uppdaterad kl 16.35 med kommentarer av Mikko Puhakka och Jukka Rappe.