Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Författaren Ellen Strömberg: "Jag är aldrig nöjd med det jag skriver, och det tror jag inte heller att man ska vara"

Från 2019
Uppdaterad 03.10.2019 09:55.
En vit kvinna med blont hår och svarta glasögon ler och håller upp en långhårig, grå katt.
Bildtext Ellen Strömberg med katten Viola.
Bild: Yle/Elin Willows

Debut och en andra bok på bara ett och ett halvt år. Det finns en tillfredsställelse i att se den färdiga boken, men Ellen Strömberg är aldrig nöjd med texten, säger hon. “Om man blir för nöjd tror jag att man kanske slutar försöka.”

Vi får flytta undan några rejäla bokhögar för att få plats vid bordet i Ellen Strömbergs vardagsrum. Både hon och hennes man har varit på bokmässan, och bokhögarna är årets skörd därifrån.

I en av högarna skymtar jag Klåda, hennes senaste bok, fortfarande nästan varm från tryckeriet. Det är den vi ska prata om nu, den andra boken, den som är legendariskt svår att skriva.

– Det visade sig ganska snabbt att det är ganska ångestfyllt att skriva en andra bok, säger Strömberg.

Hon hade ett tag en bild av att när Jaga vatten var ute, när första boken var skriven, skulle hon förändras på något sätt. Hon drar själv liknelsen till det gamla underhållningsprogrammet Sikta mot stjärnorna, där vanliga människor blev omstylade för att se ut som den idol de på scen skulle imitera. De vinkade hej då för att sedan, på andra sidan en rökridå, ha förvandlats.

– Jag trodde jag skulle komma ut som författare.

Men det visade sig vara svårare än så.

Ellen Strömberg, en vit kvinna med blont hår och svarta glasögon ser åt sidan.
Bild: Yle/Elin Willows

– Debuten hade trettio år på sig att bli klar, den här har jag skrivit på ett och ett halvt.

Ångest och Klåda

Klåda heter den, den svåra andra boken, och är tematiskt mörkare än debuten Jaga vatten, även om den väl inte heller var någon riktigt ljus historia.

Den ångest Strömberg kände för att skriva en andra bok gick till viss del att använda sig av i skrivandet. Dessutom sov hon dåligt när hon började med boken, och hon hade nära vänner som mådde väldigt dåligt.

– Allt det här gjorde att det kändes aktuellt att skriva om någon som inte mår bra.

Vi följer Rebecka under 40 nätter av klåda, ångest och inbillning. Bit för bit nystas det upp varför hon mår som hon mår, och hur hon har hamnat i det liv hon nu lever.

Två böcker av Ellen Strömberg, Klåda och Jaga vatten, som man ser bokryggarna på.
Bild: Yle/Elin Willows

– Ofta börjar det med att det finns en scen eller en känsla eller någonting som jag vill skriva ner, som jag instinktivt känner att det finns något att skriva sig in i. Men jag har aldrig en färdig idé, säger Strömberg.

Men till Klåda fick hon ändå tidigt en idé till struktur.

– Jag bestämde ganska tidigt att det skulle utspela sig under 40 nätter, och boken är i stort sett skriven i den ordningen.

– Ju närmare slutet jag kom, så blev det som att jag närmar mig ett ljus i slutet på tunneln. Min ångest släppte i takt med att boken blev mer och mer klar.

Splittrad som person

Att det Ellen Strömberg skriver ofta blir mörkt är ingen slump.

– Jag är ganska splittrad som person. Jag jobbar bland annat med kreativt skrivande för barn, och det är en så otroligt ljus och rolig verksamhet. Man får tillbaka så mycket direkt. Där får jag utlopp för det som är ljust och snällt i mig, säger hon.

En vit kvinna med blont hår och svarta glasögon ler. och håller upp en långhårig, grå katt.
Bild: Yle/Elin Willows

I sin internetnärvaro, på bloggen BFF, Blejk, fejt & fab, och på sin Instagram, får hon utlopp för det fåniga och ogenomtänkta. Men i skrivandet finns det tredje utloppet.

– Där jag får utlopp för det mörka i mig. Jag är ganska intresserad av mörker, jag läser gärna om mörker.

Nu för tiden, i jobbet med kreativt skrivande för barn, skriver Strömberg också andra typer av texter, riktade till barn.

– Men där har jag inget behov av att vara mörk.

Men det är ett behov?

– Det tror jag, verkligen.

Två böcker av Ellen Strömberg, Klåda och Jaga vatten hålls upp mot en våt fönsterruta.
Bild: Yle/Elin Willows

Rulltrappa neråt

Omslaget till Klåda, precis som Jaga vatten, står Ulla Donner bakom. Strömberg har precis träffat henne på bokmässan i Göteborg.

– Hon sa att hon tyckte att det var som att åka en rulltrappa neråt, att läsa boken, och det hoppas jag att folk ska känna, att det inte blir bättre, någonsin, i boken.

Samtidigt vill Strömberg nå människor med det hon skriver.

– Det kanske är hemskt att säga att man ska känna igen sig i det, för det är en mörk ångest i boken. Men jag vill ju någonstans göra något gott, och att någon någonstans ska må lite bättre av att läsa om ångest.

Men vissa saker har hon ändå fått lägga åt sidan i sitt skönlitterära skrivande.

– Jag har starka politiska övertygelser och tycker att politik och litteratur går hand i hand många gånger, men när jag har försökt att skriva med en agenda så blir det inte så bra. Så jag får ha mina ideal på annat håll än i det jag skriver.

En vit kvinna med blont hår och svarta glasögon ler.
Bild: Elin Willows / Yle

Tid för skrivande

Sedan ungefär ett år tillbaka har Strömberg tid för mer skrivande i sitt liv, något som uppenbarligen gett resultat. Från och med nyår kommer hon dessutom ha ett helt år för bara skrivande, tack vare ett arbetsstipendium.

– Jag hoppas att jag ska få lite tid att riktigt grotta ner mig, kunna skriva något som kräver en större, sammanhållen tid.

Hon har en romanidé som hon funderat på, som skulle kräva en del research, och nu kanske skulle kunna få den tiden. Hittills har hon skrivit sporadiskt, när hon har fått tid, vilket har passat hennes snabba och explosiva skrivstil.

När hon skriver använder hon små delar av sig själv eller någonting hon har sett eller upplevt som hon vill skriva om.

– Med det sagt är det inte självbiografiskt, speciellt med Klåda är det kanske viktigt att poängtera.

Nu har jag lyckats skriva två böcker. Det är svårare att avfärda mig nu, tror jag. Hoppas jag.

Riktig författare

På bokmässan i Göteborg presenterade sig Ellen Strömberg för första gången som författare.

– Jag har inte riktigt bottnat i titel författare innan, säger hon.

Och visst har en andra bok också en reell betydelse: Efter två böcker får man ansöka om medlemskap i författareföreningen. Men det är inte just den biten som har fått Strömberg att känna sig mer säker i den nya rollen.

– Nu har jag lyckats skriva två böcker. Det är svårare att avfärda mig nu, tror jag. Hoppas jag.

– Jag har haft, och har fortfarande mycket akademikerkomplex, jag har inte någon egentlig utbildning efter gymnasiet, och nu när jag har skrivit två böcker har jag bevisat för mig själv att jag kan något.

Författaren Ellen Strömberg, en vit kvinna med blont hår och svarta glasögon, står ute i regnet.
Bild: Yle/Elin Willows

Aldrig nöjd

Klåda ligger framför oss på bordet där vi sitter. Ellen Strömberg har precis signerat mitt exemplar.

– Nu när jag tittar på boken känner jag tillfredsställelse att jag har fått ihop det där, men jag är aldrig nöjd, och det tror jag inte heller att man ska vara.

Varför inte?

– Om man blir för nöjd tror jag att man kanske slutar försöka.

Känner du dig annars tillfredsställd någon gång när det gäller skrivande?

– Det kanske är två av 40 kapitel som det bara flutit ur mig utan ansträngning, då är det ljuvligt, jag antar att det är så det känns att vara riktigt hög eller euforisk.

Diskussion om artikeln