Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Allt fler nattåg susar fram genom Centraleuropa - Österrikes järnvägsbolag satsade, och nu åker miljoner på deras natturer

Från 2019
Österrikiskt nattåg på perrongen.
Bildtext De österrikiska nattågen har traditon.
Bild: © ÖBB/Harald Eisenberger

Från att under många år ha fört en allt mer tynande tillvaro lockar nattågen i Centraleuropa igen fler passagerare. Mycket av tillväxten hänger på ett bolag som under de senaste åren, mot trenden, har satsat på nattåg.

Här från centralstationen i Wien går tåg i alla riktningar. Österut mot Slovakien och Ungern, söderut mot Italien och västerut mot Schweiz och Tyskland.

Wiens centralstation
Bildtext Wien och Österrike ligger centralt med tanke på nattågen.
Bild: Yle/Johnny Sjöblom

Det är såväl läget som en medveten satsning som har gjort de österrikiska statsjärnvägarna ÖBB till det största bolaget på nattrafik i Europa.

– Nattågen i Österrike har en lång tradition och det hänger bland annat ihop just med det geografiska läget.

– Vi har många städer som ligger på en skön nattdistans, men där en resa under dagtid skulle kännas onödigt lång, till exempel resan från Wien till Hamburg, säger Bernhard Rieder talesman för ÖBB.

Tog över i Tyskland

Samtidigt som många andra järnvägsbolag, till stor del eller helt, har avvecklat nattågstrafiken har man i Österrike hållit fast vid sina nattåg.

– Sedan år 2016 har vi utvidgat verksamheten. Vi tog då över de nattlinjer som tyska Deutsche Bahn slutade trafikera. Att det här var ett bra beslut visar också passagerarsiffrorna, fortsätter Rieder.

Där Deutsche Bahn gjorde förlust på nattågen har österrikarna fått passagerarsiffrorna att stiga.

Ifjol hade de österrikiska statsjärnvägarna sammanlagt 1,6 miljoner passagerare på sina nattågslinjer, från bland annat Hamburg till Zürich, från Berlin till Wien och från Wien till Rom.

Sammanlagt erbjuder ÖBB 18 egna nattlinjer och i samarbete med några andra, främst östeuropeiska, järnvägsbolag är man uppe i nästan 30 linjer.

Tyngdpunkten för den egna verksamheten ligger på Österrike, Tyskland, Schweiz och Italien.

Brist på vagnar

Sett till det totala antalet passagerare på fjärrtågen, som ifjol för ÖBB:s del uppgick till närmare 37 miljoner (närtågen inräknade var antalet passagerare 261 miljoner), är förstås nattågens andel fortfarande rätt liten, men man ser att det håller på att ändra.

– Efterfrågan på just nattåg har stigit enormt under de senaste åren, men problemet är att det för tillfället inte finns några sovvagnar att få.

– Vi beställde därför redan ifjol tretton nya nattåg, som vi kan ta i bruk om två år, säger Bernhard Rieder.

Inredning på nya österrikiska tåg.
Bildtext Så här ska det bland annat se ut i de nya nattågen.
Bild: © ÖBB

Där debatten om klimatet redan direkt syns i stigande passagerarsiffror överväger man nu också i grannlandet Schweiz och till om med i Tyskland att igen satsa på nattrafik.

Det här vill man göra i samarbete med österrikarna.

Satsningar på spår och tåg behövs

Enligt Bernhard Rieder stärker varje ny linje som öppnas hela det europeiska nätet av nattåg, oberoende av vem som öppnar den.

Samtidigt medger han att det i Europa finns en hel del att förbättra för att göra resandet smidigare för passagerarna. Det gäller till exempel hur man bokar sin biljett.

– För våra nattåg kan man visserligen boka sin biljett över en särskild portal, men att på en och samma biljett åka från norra till södra Europa fungerar nog tyvärr inte.

– Att enklare kunna boka sin biljett skulle säkert också öka intresset för tåget över långa sträckor, säger Rieder.

Att bara luta sig tillbaka och tro att den pågående debatten om klimatet gör att folk igen får upp ögonen för tåget är enligt Rieder inte heller ett fungerande koncept.

– Vi ser att det för tillfället finns en stark trend tillbaka till järnvägen, men det här är ingen självklarhet. Man måste samtidigt satsa på infrastrukturen. Bara där bansträckorna är snabba och tågen moderna går det att locka större mängder nya passagerare.

– Men satsar man på det här kommer passagerarna så gott som automatiskt. Det har vi märkt på de moderniserade sträckorna i Österrike, säger Bernhard Rieder.

Diskussion om artikeln