Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Studenter protesterade mot ny parkering på parkområde: "River vi alla gamla hus och parker vet jag inte vad vi har kvar"

Från 2019
Uppdaterad 03.10.2019 07:02.
En kö med människor står på en parkväg och håller varandra i händerna.
Bildtext Dryga hundra personer bildade kedja genom den rivningshotade parken.
Bild: Jasmine Nedergård/Yle

Planerna på en ny bilparkering mitt på Åbo universitets campusområde upprör många studenter. I går, onsdag, samlades drygt hundra personer för att protestera mot planerna.

Annina Forsblom och Rosanna Fellman studerar vid Åbo Akademi. De är både glada och överraskade över att så många dök upp för protesten.

- Namninsamlingen som startats mot planerna har också fått många underskrifter, det visar att det finns ett verkligt intresse av att bevara parken, säger Forsblom.

Hon hoppas att protesterna leder till att träden inte fälls och att parken får stå kvar, men är tror inte att det är troligt.

- Förhoppningsvis flyttas parkeringsplatsen någon annanstans och grönskan får vara kvar. Jag går igenom här nästan dagligen och parken är viktig för mig, säger Forsblom.

Tre unga personer står på rad framför några cyklar och ser allvarsamt in i kameran.
Bildtext Från vänster Annina Forsblom, Rosanna Fellman och Kimmo Makkonen.
Bild: Jasmine Nedergård/Yle

- En av talarna, före protesten drog igång, var en biolog som pratade om vad som kommer hända med vår planet om vi hugger bort all grönska, och vad som händer i kroppen då vi ser grönska. Det var en aspekt jag inte själv tidigare tänkt på, säger Fellman.

I Åbo har trenden redan länge varit att man bara ska riva ner allting.

Rosanna Fellman

Kimmo Makkonen som är doktorand vid Åbo universitet tycker det är viktigt med grönområden på kampus.

- Det finns alltid någon ledig parkeringsplats här i närheten, så platserna räcker nog till. Här intill finns dessutom en sportplan som nästan aldrig används, där kunde bilarna få stå utan att störa någon, säger Makkonen.

En grupp med människor har samlats utanför en byggnad och står med ryggen mot kameran.
Bildtext Före protesten gick iväg till parken samlades man för att lyssna på tal.
Bild: Jasmine Nedergård/Yle
En lapp på ett träd där det står att universitetet tänker fälla trädet för att bygga en parkeringsplats.
Bild: Jasmine Nedergård/Yle

Alla tre tycker att Åbo behöver mera parker och gröna områden.

- I Åbo har trenden redan länge varit att man bara ska riva ner allting. Om vi nu istället för att riva ner gamla byggnader börjar riva ner alla träd vet jag inte vad vi sedan har kvar här, säger Fellman.

Många har varit upprörda inte bara för att träden kommer att försvinna, utan man ser det också som en symbolisk handling där universitetet stödjer privatbilismen.

- Det är helt sjukt att det ska byggas mera parkeringsplatser när staden talar om att vara koldioxidneutral år 2025, säger Marius Kraufvelin som studerar vid Åbo Akademi.

en kille i mörkblå jacka står vid en grönskande stig i ett parkområde i åbo
Bildtext Marius Kraufvelin deltog också i protesten.
Bild: Yle/Jasmine Nedergård

Diskussion om artikeln