Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sara Kuivisto löpte nytt personbästa på 1500 meter – räckte ändå inte till avancemang i VM: "Förväntade mig att nå finländska rekordet"

Från 2019
Uppdaterad 02.10.2019 18:52.
Sara Kuivisto i Doha.

Sara Kuivisto gjorde vad hon kunde men konkurrensen på damernas 1500 meter var helt enkelt för hård. Borgå Akilleslöparen gjorde nytt personbästa men slutade sist i sitt heat.

Sara Kuivisto gjorde sin andra start i VM i Doha då hon jagade avancemang på damernas 1500 meter. På 800 meter hade det inte gått vägen, och någon semifinalbiljett blev det inte i dag heller.

Kuivisto blev sist i sitt heat trots att hon stod för nytt personbästa 4.08,85, vilket är elva hundradelar bättre än det gamla rekordet.

Kuivisto löpte i det första heatet som var det klart snabbaste. För att rymmas in bland heatets sex bästa som avancerade direkt skulle ha krävts en drygt fyra sekunder snabbare tid.

Den sämsta tiden som gick vidare från tidsjämförelsen var 4:08.19. Kuivisto blev med andra ord 66 hundradelssekunder från avancemang och var den näst snabbaste av de eliminerade.

– Jag förväntade de mig att kunna nå det finländska rekordet, men nu får jag nöja mig med personbästa, sade Kuivisto efter loppet.

Sinikka Tyyneläs över 40 år gamla finländska rekord lyder 4.06,01.

– Benen kunde ha varit lite piggare, på slutet kände jag mig inte så vass. Men inte var det så illa. Helt ok på det stora hela, summerade Kuivisto.

– Ett personligt rekord är alltid ett rekord, men jag var nog ganska trött idag. Det gick bra fram till 800m men sedan orkade jag inte riktigt mera, men ett personligt rekord är okej, sade Kuivisto.

Endast en möjlig taktik på 1500m

Kuivisto hade sitt heats sämsta årsbästanotering, och valde taktiken därefter. Taktiken var enbart att följa med i de övriga löparnas fart.

– Jag ville bara springa med i klungan, men orkade helt enkelt inte. Svårt att säga om jag är nöjdare med 800 eller 1500 meter. Det här var förstås ett rekord så på det sättet var 1500 okej, men rakt ut sagt väntade jag mera av mig.

Kuivisto är ändå nöjd med VM-säsongen som helhet, då hon visat att hon gått fram på både 800m och 1500m. Och planerna för fortsättningen hålls oförändrade.

– En helt bra säsong som helhet. Det blev personliga rekordnoteringar på båda distanserna. Ännu nästa år håller jag 800m som min huvuddistans.

Försöksehetans snabbaste dam var Nederländernas Sifan Hassan som vann Kuivistos heat med tiden 4.03,88. Bland de övriga som avancerade till semifinal finns Sveriges Yolanda Ngaramba.