Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Storbritanniens Johnson lade fram nytt förslag om brexit - Nordirland förblir en del av EU:s inre marknad för varor

Från 2019
Uppdaterad 02.10.2019 21:26.
Boris Johnson i kostym, pekar sitt finger åt vänster.
Bildtext Premiärminister Boris Johnson vill decentralisera och förenkla tullregler, för att undvika eventuella hinder för varulogistik.
Bild: /All Over Press

Storbritanniens regering har överräckt ett förslag för villkoren kring brexit till EU-kommissionen. Enligt premiärminister Boris Johnson är det här det sista förslaget och duger det inte för kommissionen så kommer Storbritannien att lämna EU utan ett avtal.

Enligt planen skulle Nordirland förbli en del av EU:s inre marknad, åtminstone under en övergångsperiod.

Däremot skulle Nordirland fortfarande utgöra ett enhetligt tullområde med Storbritannien. Det här innebär att någon form av gränskontroller måste existera i fortsättnigen.

Förslaget syftar till att slopa den i Storbritannien illa omtyckta nödlösningen som syftar till att bevara en öppen gräns till Nordirland under alla omständigheter.

Det utträdesavtal som Johnsons föregångare förhandlade fram med EU utgick från att Storbritannien i sin helhet förblir i en tullunion med EU tills man lyckas hitta en alternativ lösning på den nordirländska gränsproblematiken.

Europakorrespondent Rikhard Husu om det senaste förslaget till brexitavtal - Spela upp på Arenan

Johnsons förslag för ett brexitavtal framgår i ett brev han skickade på onsdagen till EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. I brevet skriver Johnson att tiden för att nå en överenskommelse är knapp och att han hoppas förslaget kan leda till snabba förhandlingar och ett avtal.

Johnson och kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker samtalade per telefon på onsdag kväll.

I ett pressmeddelande skriver Juncker att han vidkänns de positiva positiva framsteg som ingår i förslag vad anpassningen till EU:s regler för den inre marknaden för varor.

Men samtidigt påpekar Juncker att det också finns problematiska element i förslaget som måste diskuteras.

Johson betonar å sin sida att avtalet är det sista som Storbritannien kommer att presentera. Landet kommer att lämna EU den 31 oktober oberoende av om avtalet duger eller inte, hävdar Johnson.

Det brittiska parlamentet har i sin tur stiftat en lag som förpliktar Johnson att anhålla om en förlängning av Storbritanniens EU-medlemskap om man inte lyckas komma överens med EU tills före den 19 oktober.

Källor: BBC, The Guardian, Reuters

Diskussion om artikeln