Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tudelad öppningsdag av Huntington – blek på löpbanan men ytterst nära personligt rekord i höjd

Från 2019
Uppdaterad 02.10.2019 23:04.
Maria Huntington hoppar höjd.
Bildtext Maria Huntington nosade på personbästa i höjd.

Maria Huntington inledde sjukampen med varierande insatser. Efter öppningsdagen ligger finländaren på 13:e plats.

Öppningsgrenen 100 meter häck är en av Huntingtons starkare grenar men tyvärr hittade hon inte toppfarten då sjukampen inleddes i Doha.

Efter en småsvajig löpning stannade klockan på 13,32. Huntington var sexa i sitt heat och i sammandraget räckte notering till nionde plats.

Huntingtons personbästa är 13,09 från i somras.

– Ett litet minus på kanten, men absolut inget stort, konstaterade Yle Sportens friidrottsexpert Otto Ylöstalo.

USA:s Kendell Williams slog till med ett ruskigt hårda 12,58, vilket är nytt sjukampsrekord på 100 meter häck.

Nära rekord i höjd

I höjd fick Huntington en lyckad start då hon klarade öppningshöjden 174 direkt, men på de två följande höjderna behövde hon två försök.

183 gick sedan igen på det första försöket och med bra marginal, vilket fick Huntington att släppa ett glädjetjut då hon landat på madrassen.

Följande höjd var 186 vilket skulle ha betytt nytt personligt rekord. Efter två rivningar kom Huntington väldigt nära i det tredje försöket, men ribban hölls inte uppe.

183 räckte till fjärde plats och är ett resultat som Huntington kan vara hyfsat nöjd med, trots att minen var sur efter den sista rivningen.

Huntingtons höjdrekord är 185 men i sommarens rekordserie hoppade hon 183.

Efter två grenar var finländaren femma i sammandraget.

-På 100m häck smällde jag helt enkelt mot ett par av häckarna, och i höjd hade jag en hårfin rivning. Om de två grenarna hade gått annorlunda kunde riktningen just nu vara en helt annan.

“Lättnad” i kula

I kula inledde Huntington svagt, förbättrade aningen på andra, och i det sista försöket kom en tillfredsställande stöt som mätte över 12 meter.

Huntingtons serie blev 10,96 - 11,44 - 12,21.

– Det här var en lättnad. Kula har alltid varit ett orosmoment, så även nu, sade Huntingtons tränare Matti Liimatainen.

Kula hör alltså inte till Huntingtons paradgrenar och hennes 12,21 var också det sämsta i tävlingen. Samtidigt trillade hon ut från topptian.

-Jag gjorde ett par riktigt dåliga träningsstötar och efter det är det alltid svårt att lyckas i själva tävlingsstötarna, summerade Huntington sin kulinsats.

Guldfavoriten Nafissatou Thiam stod för den längsta stöten som mätte 15,22. Utmanaren Katarina Johnson-Thompson lyckades fint och förbättrade sitt kulrekord med hela 71 centimeter till 13,86.

Besvikelse på 200 meter

På 200 meter såg det länge riktigt bra ut för Huntington men hon tappade lite på slutet och slutade sexa i sitt heat med tiden 24,72. Det är över fyra tiondelar sämre än rekordet 24,29.

-Det blev inte tillräckligt avslappnad löpning, men tiden var min näst bästa någonsin, så jag ska kanske inte vara allt för besiken på den grenen.

Huntington tappade något i alla grenar jämfört med rekordserien. Efter öppningsdagens fyra grenar ligger Huntington på delad 13:e plats i sammandraget med poängen 3681.

- Jag ger mig 7,5 för jag presterade i underkant, sade Huntington. Framför allt i de två första grenarna upplever jag att jag är i form men jag lyckades helt enkelt inte. Jag är lite frustrerad då det i dessa grenar handlade om att lyckliga omständigheter snarare än om konditionen.

Huntington tävlar i Doha i sitt första VM, men debutanten tyckte inte det kändes märkligt, trots att inramningen var ovan.

- Jämfört med EM i Berlin trodde jag att detta skulle vara en stor grej, men i EM var åtminstone stämningen mycket bättre än här. I höjd hörde jag inte tränarens råd men i kula hörde jag och det kanske hjälpte mot slutet.

Brittisk ledning efter första dagen

Katerine Johnson-Thompson leder med 4138. Världsmästaren Thiam är tvåa med 4042 och Williams är trea med 3855. Brittiskan har alla möjligheter att detronisera den regerande världsmästaren Thiam.

-Jag är lycklig över mina säsongsbästa och över min insats idag. Jag vet att formen är bra och jag är där jag bör vara med dessa resultat. Guld- varför inte? Jag är i tillräckligt bra form men meán vet aldrig vad som händer under den andra dagen. Men jag har jobbar bra med andra dagens grenar så allt är möjligt, sade Johnson-Thompson.

På torsdagen tävlar sjukamparna i längd, spjut och på 800 meter. Poängmarginalerna är små i kampen om de sista poängplaceringarna, dit även Huntington siktar på att ta sig.

- Jag utgår från att jag tar tillbaka de förlorade poängen i de återstående grenarna. Framför allt längdhoppet tror jag på. Slutplaceringen vågar jag inte ännu säga något om. Jag ser sedan i morgon hur hårt jag skall springa 800meter.

Damernas sjukamp efter 4 grenar:

1. K Johnson-Thompson GBR 4138
2. Nafissatou Thiam BEL 4042
3. Kendell Williams USA 3855
4. Erica Bougard USA 3853
5. Annie Kunz USA 3840
6. Verena Preiner AUT 3821
7. Odile Ahouanwanou BEN 3778
8. Nadine Broersen NED 3755
9. Soléne Ndama FRA 3728
10. Marthe Koala BUR 3719
11. Chari Hawkins USA 3702
12. Anouk Vetter NED 3687
13. Noor Vidts BEL 3681
13. Maria Huntington FIN 3681

Diskussion om artikeln