Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

En stekpanna med gnocchi och sparris

Gnocchi med gräslök och grönt tillbehör – ett bra alternativ till pasta – av inhemsk potatis

Från 2019
Uppdaterad 04.10.2021 15:14.

Gnocchi med gräslök och grönt tillbehör – ett bra alternativ till pasta – av inhemsk potatis

"Det här är ett lätt men ändå festligt recept. Servera gärna som en förrätt eller som lyxig vardagsmat för familjen. Jag är en hobbymatbloggare som gärna provar på nya rätter."

Sari Pylsy

Vegval är Strömsös crowdsourcade projekt där vi samlade era bästa vegetariska vardagsrecept i den digitala kokboken Vegval som du kan ladda ner gratis här.

På bloggen hittar du fler av läckra recept av Sari (på finska)

Ingredienser för gnocchi

  • 2-3 potatisar (cirka 400 g), mjölig sort

  • 1 ägg

  • 1 dl vetemjöl (alt. bovete för glutenfria gnocchin)

  • 3 msk gräslök

  • salt, peppar

  • vatten

Gnocchi görs på ett skärbräde
Bild: Yle/Antti Kuusiniemi

Gör så här

  1. Tvätta och koka potatisen tills mjuk. Skala så snart de svalnat lite och mosa med en potatisstöt eller använd potatispress.

  2. Tillsätt 1 ägg, 3 msk gräslök och 1 dl vetemjöl (el. bovete), en nypa salt och peppar. Rör ihop och tillsätt mjöl vid behov.

  3. Forma degen till en stång och dela den i 24 bitar. Pressa bitarna i näven till små kuddar.

  4. Fyll en 2-3 l kastrull halvfull med vatten och koka upp vattnet.

  5. Lägg hälften av gnocchina i det kokande vattnet. Lyft upp med hålslev på tallrik då de stigit upp till ytan.

  6. Upprepa med resten av gnocchina.

Obs - kasta inte bort kokvattnet!

Tillbehör till gnocchi

Anpassa gärna tillbehören till säsongen t.ex. svamp, broccoli, jordärtskocka + tomat och någon ört, förslagsvis salvia passar bra.

  • ett stort knippe sparris

  • smör

  • timjan

  • ½ citron, citroncest och -juice

  • 1 dl riven parmesanost

  • en skopa kokvatten från gnocchikoket

Gör så här

  1. Förbered sparrisen medan potatisen kokar. Skär bort den träiga nedre delen och skiva sparrisen i ca ½ cm skivor. Lämna en rejäl bit (ca 8 cm) av toppen oskivad och dela den på längden.

  2. Lägg en stor klick smör i pannan, tillsätt några timjankvistar och låt smöret få smak av timjan.
    Lyft örterna ur pannan och lägg i sparrisen. Vänd skivorna i smöret en stund och tillsätt sedan en skopa gnocchibuljong (kokvatten), låt koka några minuter.

  3. Lyft sparrisen ur pannan men låt pannan stå kvar på spisen. Lägg smör i pannan och stek gnocchins tills de har en fin stekyta.

  4. Tillsätt sparris, rör om.

  5. Riv citronskal och pressa saften i pannan. Tillsätt den rivna parmesanosten och några timjankvistar.

Servera direkt ur pannan eller fördela i portioner (räcker till 2 - 4 pers).

Vad tyckte du om receptet? Betygsätt det nedan eller kolla vad andra tyckt om det:

Vegval – era bästa vegetariska vardagsrecept

Två kokböcker på ett bord med texten "vegval". På ena boken ligger det en mobiltelefon med en digital version av boken öppen.

Nu är Strömsös kokbok Vegval färdig – ladda ner era bästa vegetariska vardagsrecept

Här får du ny inspiration till din vegerepertoar.

Burgare på bondbönor

Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor

Den här versionen är dessutom glutenfri.

Bönbiffhamburgare fotad från sidan. Rätten är upplagd på en trätallrik med en klick sås.

Femte veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

En portion rotsakssoppa med linser

Smakrik rotsakssoppa med röda linser

Min fyraårings favoritsoppa.

Tomatgryta med broccoli och potatis

Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker

En enkel multifunktionell gryta som är lätt att variera.

En portion med friterade potatisknyten, pakoras.

Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold

Indisk fingermat i Anders Samuelssons tappning.

Gratäng på äggplanta i en ugnsform

Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan

En rätt som har potential att bli vegetarisk familjefavorit.

Vegetarisk gnocchi fotograferad i stekpanna

Fjärde veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

Lökpaj i en ugnsform

Baka lökpaj med franska influenser

En smakrik och billig paj med fin färg från rödvin.

En portion bönpasta med sås på en tallrik

Snabb och enkel grönsakssås med bönpasta

Proteinerna får du på köpet.

Vegetariska fredagstacos på en bricka

Testa Anders Samuelssons gröna fredagstacos med bärsalsa

Familjeklassiker i vegetarisk tappning.

En portion med creme Ninon på groddar

Testa fransk ärtsoppa – Crème Ninon med groddar och skott

Och andra tips på hur du använder groddar i matlagningen.

En vegetarisk Shaksuka i en gjutjärnsgryta på en silverbricka. Högs upp till höger finns Vegval/Vegevalintas logotyp.

Tredje veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

Gazpacho i små glas

Gazpacho – delikat spansk grönsakssoppa

Perfekt sätt att ta tillvara övermogna tomater.

Pav Bhaji på en tallrik

Pav Bhaji – läcker indisk street food

Mustig och billig gryta med lämplig hetta.

Shakshouka i gryta

Shaksuka – afrikansk grönsaksgryta

En vegetarisk klassiker!

 Portion svamppuffar på grå tallrik.

Frasiga fröpanerade svamppuffar med grönsallad

Överraska dina vänner med en ny svamprätt.

Blomkålspizza på ett skärbräde

Blomkålspizza – en frasig läckerhet för vänner av ost

"Degen" svänger du snabbare ihop än en vanlig.

En  zucchinitortilla med fyllning

Läckra glutenfria zucchinitortillas

Barnvänlig "tex-mex" med ny touch.

En portion mifuchampinjonsås

Champinjon-Mifusåsn (på gambäl Terjärv-dialekt)

"Hä e gou" sejr Johannes Djupsjöbacka.

En blomkålspizza på ett på ett rund skärbräde.

Andra veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

Kikärtsspenatcurry portion

Krämig och snabb kikärts- och spenatcurry som barnen gillar

En curry som tillreds av basråvaror från skafferiet.

En rödbetstartar på en tallrik.

Rödbetstartar med lakrits, fänkål, rostade hasselnötter och fetaostkräm

Lakrits och rödbeta är den perfekta smakkombinationen.

Placeholder text

Första veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

En portion butternutpumpasoppa

Krämig soppa på rostad butternutpumpa med kokosmjölk

Kalorifattig soppa som också passar kolhydratmedveten kost.

Fullkornsnudlar på en tallrik

Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli

Kan varieras enligt smak och tillgängliga råvaror.

En portion butterhalloumi

En klassiker i det indiska köket i ny tappning – här kommer Butter Halloumi

Lätt att laga till många, går även att göra till få.

En ugnsform med grönkåls och potatisgratäng

Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

Heltstekt blomkål med currysmör.

Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter

Använd hela blomkålen på två nya sätt.