Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

En portion bönpasta med sås på en tallrik

Snabb och enkel grönsakssås med bönpasta

Uppdaterad 04.10.2021 14:35.

Enkel grönsakssås med bönpasta

"Många pratar om att de nya köttersättningsprodukterna (oumph, pulled havre och liknande) är det som gjort det lättare att äta vegetariskt. Men det som revolutionerat min egen vegetariska matlagning är bönpastan som plötsligt dök upp i butikerna för några år sedan.

Nu kan vilken simpel pastasås som helst bli en fullvärdig måltid utan att jag behöver göra om receptet och sätta till baljväxter i någon form – för proteinerna kommer ju i form av pastan. Genialiskt och snabbt!

Den här rätten lagar jag oerhört ofta i vardagen. Jag brukar se till att alltid ha bönpasta, någon form av matlagningsgrädde och grönsaker hemma. Utgående från dem går det alltid att snabbt slänga ihop en variant på den här rätten. Är jag riktigt lat kokar jag bara bönpasta och äter med färdig tomatsås, fast det kan ju knappast kallas recept."

Erika Rönngård

Vegval är Strömsös crowdsourcade projekt där vi samlade era bästa vegetariska vardagsrecept i den digitala kokboken Vegval som du kan ladda ner gratis här.

Ingredienser

  • ½ kg broccoli

  • 1 lök

  • 2 vitlöksklyftor

  • 1 ask körsbärstomater

  • 2 dl havregrädde

  • salt

  • peppar

  • parmesan

Parmesanost rivs på bönpasta
Bild: Yle/Antti Kuusiniemi

Gör så här

  1. Fräs hackad lök, vitlök och broccolibuketter i smör eller olja.

  2. Tillsätt halverade körsbärstomater när löken och broccolin mjuknat lite, häll över matlagningsgrädde/havregrädde och låt såsen puttra ett par minuter.

Servera med bönpasta och riven parmesanost.

Det här är ett basrecept i den version som jag tycker är godast, men det kan naturligtvis varieras i det oändliga beroende på vilka grönsaker man har hemma. Jag utgår alltid från lök och bönpasta – lök för smakens skull och bönpastan för proteinernas skull.

Vad tyckte du om receptet? Betygsätt det nedan eller kolla vad andra tyckt om det:

Vegval – era bästa vegetariska vardagsrecept

Bönbiffhamburgare fotad från sidan. Rätten är upplagd på en trätallrik med en klick sås.

Femte veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

Tomatgryta med broccoli och potatis

Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker

En enkel multifunktionell gryta som är lätt att variera.

Gratäng på äggplanta i en ugnsform

Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan

En rätt som har potential att bli vegetarisk familjefavorit.

Vegetarisk gnocchi fotograferad i stekpanna

Fjärde veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

Lökpaj i en ugnsform

Baka lökpaj med franska influenser

En smakrik och billig paj med fin färg från rödvin.

En portion med creme Ninon på groddar

Testa fransk ärtsoppa – Crème Ninon med groddar och skott

Och andra tips på hur du använder groddar i matlagningen.

En vegetarisk Shaksuka i en gjutjärnsgryta på en silverbricka. Högs upp till höger finns Vegval/Vegevalintas logotyp.

Tredje veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

Gazpacho i små glas

Gazpacho – delikat spansk grönsakssoppa

Perfekt sätt att ta tillvara övermogna tomater.

Pav Bhaji på en tallrik

Pav Bhaji – läcker indisk street food

Mustig och billig gryta med lämplig hetta.

 Portion svamppuffar på grå tallrik.

Frasiga fröpanerade svamppuffar med grönsallad

Överraska dina vänner med en ny svamprätt.

Blomkålspizza på ett skärbräde

Blomkålspizza – en frasig läckerhet för vänner av ost

"Degen" svänger du snabbare ihop än en vanlig.

En  zucchinitortilla med fyllning

Läckra glutenfria zucchinitortillas

Barnvänlig "tex-mex" med ny touch.

En portion mifuchampinjonsås

Champinjon-Mifusåsn (på gambäl Terjärv-dialekt)

"Hä e gou" sejr Johannes Djupsjöbacka.

En blomkålspizza på ett på ett rund skärbräde.

Andra veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

Kikärtsspenatcurry portion

Krämig och snabb kikärts- och spenatcurry som barnen gillar

En curry som tillreds av basråvaror från skafferiet.

En rödbetstartar på en tallrik.

Rödbetstartar med lakrits, fänkål, rostade hasselnötter och fetaostkräm

Lakrits och rödbeta är den perfekta smakkombinationen.

Placeholder text

Första veckomenyn – Vegval

Era bästa vegetariska vardagsrätter.

En portion butternutpumpasoppa

Krämig soppa på rostad butternutpumpa med kokosmjölk

Kalorifattig soppa som också passar kolhydratmedveten kost.

En portion butterhalloumi

En klassiker i det indiska köket i ny tappning – här kommer Butter Halloumi

Lätt att laga till många, går även att göra till få.

En ugnsform med grönkåls och potatisgratäng

Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

Diskussion om artikeln