Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

En portion bönpasta med sås på en tallrik

Snabb och enkel grönsakssås med bönpasta

Från 2019
Uppdaterad 04.10.2021 14:35.

Enkel grönsakssås med bönpasta

"Många pratar om att de nya köttersättningsprodukterna (oumph, pulled havre och liknande) är det som gjort det lättare att äta vegetariskt. Men det som revolutionerat min egen vegetariska matlagning är bönpastan som plötsligt dök upp i butikerna för några år sedan.

Nu kan vilken simpel pastasås som helst bli en fullvärdig måltid utan att jag behöver göra om receptet och sätta till baljväxter i någon form – för proteinerna kommer ju i form av pastan. Genialiskt och snabbt!

Den här rätten lagar jag oerhört ofta i vardagen. Jag brukar se till att alltid ha bönpasta, någon form av matlagningsgrädde och grönsaker hemma. Utgående från dem går det alltid att snabbt slänga ihop en variant på den här rätten. Är jag riktigt lat kokar jag bara bönpasta och äter med färdig tomatsås, fast det kan ju knappast kallas recept."

Erika Rönngård

Vegval är Strömsös crowdsourcade projekt där vi samlade era bästa vegetariska vardagsrecept i den digitala kokboken Vegval som du kan ladda ner gratis här.

Ingredienser

  • ½ kg broccoli

  • 1 lök

  • 2 vitlöksklyftor

  • 1 ask körsbärstomater

  • 2 dl havregrädde

  • salt

  • peppar

  • parmesan

Parmesanost rivs på bönpasta
Bild: Yle/Antti Kuusiniemi

Gör så här

  1. Fräs hackad lök, vitlök och broccolibuketter i smör eller olja.

  2. Tillsätt halverade körsbärstomater när löken och broccolin mjuknat lite, häll över matlagningsgrädde/havregrädde och låt såsen puttra ett par minuter.

Servera med bönpasta och riven parmesanost.

Det här är ett basrecept i den version som jag tycker är godast, men det kan naturligtvis varieras i det oändliga beroende på vilka grönsaker man har hemma. Jag utgår alltid från lök och bönpasta – lök för smakens skull och bönpastan för proteinernas skull.

Vad tyckte du om receptet? Betygsätt det nedan eller kolla vad andra tyckt om det:

Vegval – era bästa vegetariska vardagsrecept

Diskussion om artikeln