Snabb och enkel grönsakssås med bönpasta
Enkel grönsakssås med bönpasta
"Många pratar om att de nya köttersättningsprodukterna (oumph, pulled havre och liknande) är det som gjort det lättare att äta vegetariskt. Men det som revolutionerat min egen vegetariska matlagning är bönpastan som plötsligt dök upp i butikerna för några år sedan.
Nu kan vilken simpel pastasås som helst bli en fullvärdig måltid utan att jag behöver göra om receptet och sätta till baljväxter i någon form – för proteinerna kommer ju i form av pastan. Genialiskt och snabbt!
Den här rätten lagar jag oerhört ofta i vardagen. Jag brukar se till att alltid ha bönpasta, någon form av matlagningsgrädde och grönsaker hemma. Utgående från dem går det alltid att snabbt slänga ihop en variant på den här rätten. Är jag riktigt lat kokar jag bara bönpasta och äter med färdig tomatsås, fast det kan ju knappast kallas recept."
Erika Rönngård
Vegval är Strömsös crowdsourcade projekt där vi samlade era bästa vegetariska vardagsrecept i den digitala kokboken Vegval som du kan ladda ner gratis här.
Ingredienser
½ kg broccoli
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 ask körsbärstomater
2 dl havregrädde
salt
peppar
parmesan
Gör så här
Fräs hackad lök, vitlök och broccolibuketter i smör eller olja.
Tillsätt halverade körsbärstomater när löken och broccolin mjuknat lite, häll över matlagningsgrädde/havregrädde och låt såsen puttra ett par minuter.
Servera med bönpasta och riven parmesanost.
Det här är ett basrecept i den version som jag tycker är godast, men det kan naturligtvis varieras i det oändliga beroende på vilka grönsaker man har hemma. Jag utgår alltid från lök och bönpasta – lök för smakens skull och bönpastan för proteinernas skull.
Vad tyckte du om receptet? Betygsätt det nedan eller kolla vad andra tyckt om det:
Vegval – era bästa vegetariska vardagsrecept
Nu är Strömsös kokbok Vegval färdig – ladda ner era bästa vegetariska vardagsrecept
Här får du ny inspiration till din vegerepertoar.
Så gör du krispiga vegetariska burgare med biff av bondbönor
Den här versionen är dessutom glutenfri.
Femte veckomenyn – Vegval
Era bästa vegetariska vardagsrätter.
Smakrik rotsakssoppa med röda linser
Min fyraårings favoritsoppa.
Mustig tomatgryta med säsongens grönsaker
En enkel multifunktionell gryta som är lätt att variera.
Fresta med festliga potatisknyten – Pakoras med grön chutney och mangold
Indisk fingermat i Anders Samuelssons tappning.
Bjud på krämig gratäng med äggplanta och parmesan
En rätt som har potential att bli vegetarisk familjefavorit.
Fjärde veckomenyn – Vegval
Era bästa vegetariska vardagsrätter.
Baka lökpaj med franska influenser
En smakrik och billig paj med fin färg från rödvin.
Snabb och enkel grönsakssås med bönpasta
Proteinerna får du på köpet.
Gnocchi med gräslök och grönt tillbehör – ett bra alternativ till pasta – av inhemsk potatis
Här också i en glutenfri version.
Testa Anders Samuelssons gröna fredagstacos med bärsalsa
Familjeklassiker i vegetarisk tappning.
Testa fransk ärtsoppa – Crème Ninon med groddar och skott
Och andra tips på hur du använder groddar i matlagningen.
Busenkla krämiga bönquesadillas – ett recept som överraskar
Klart på 15 minuter.
Tredje veckomenyn – Vegval
Era bästa vegetariska vardagsrätter.
Gazpacho – delikat spansk grönsakssoppa
Perfekt sätt att ta tillvara övermogna tomater.
Pav Bhaji – läcker indisk street food
Mustig och billig gryta med lämplig hetta.
Shaksuka – afrikansk grönsaksgryta
En vegetarisk klassiker!
Frasiga fröpanerade svamppuffar med grönsallad
Överraska dina vänner med en ny svamprätt.
Blomkålspizza – en frasig läckerhet för vänner av ost
"Degen" svänger du snabbare ihop än en vanlig.
Läckra glutenfria zucchinitortillas
Barnvänlig "tex-mex" med ny touch.
Champinjon-Mifusåsn (på gambäl Terjärv-dialekt)
"Hä e gou" sejr Johannes Djupsjöbacka.
Andra veckomenyn – Vegval
Era bästa vegetariska vardagsrätter.
Krämig och snabb kikärts- och spenatcurry som barnen gillar
En curry som tillreds av basråvaror från skafferiet.
Rödbetstartar med lakrits, fänkål, rostade hasselnötter och fetaostkräm
Lakrits och rödbeta är den perfekta smakkombinationen.
Första veckomenyn – Vegval
Era bästa vegetariska vardagsrätter.
Krämig soppa på rostad butternutpumpa med kokosmjölk
Kalorifattig soppa som också passar kolhydratmedveten kost.
Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli
Kan varieras enligt smak och tillgängliga råvaror.
En klassiker i det indiska köket i ny tappning – här kommer Butter Halloumi
Lätt att laga till många, går även att göra till få.
Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng
Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.
Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter
Använd hela blomkålen på två nya sätt.
Säg hej då till sönderkokt brysselkål! – Strömsökocken visar vägen till en vegetarisk vardag
"Ingen behöver bli en militant vegan"
Strömsö behöver din hjälp – dela ditt bästa vegetariska vardagsrecept i kampanjen Vegval
Tillsammans gör vi en vegetarisk kokbok.
Läs också
-
Fjärde veckomenyn – Vegval
6.10.2019 -
Snabb och enkel grönsakssås med bönpasta
6.10.2019 -
Baka lökpaj med franska influenser
6.10.2019
Diskussion om artikeln