Kristdemokraterna föreslår gemensamma hemkomsttider för unga – vill se ett tryggare Jakobstad
Kristdemokraterna i Jakobstad vill öka tryggheten och de ungas välmående. Efter de många oroligheterna i somras föreslår de hemkomsttider enligt isländsk modell. Gymnasiestuderande tycker inte heller att idén är dum.
Kristdemokraternas fullmäktigegrupp har lämnat in en fullmäktigemotion där de vill att staden tar tag i de ungas situation. Kurt Hellstrand som författat motionen är orolig för att de unga mår allt sämre och att staden är otrygg. Oroligheterna i somras är en orsak till motionen, men också det att barnskyddsanmälningarna och omhändertaganden av barn allt fler.
Hellstrand säger att stadens marknadsförs Jakobstad som en trygg livsmiljö, men att den faktiska situationen är en annan.
- En överkommissarie säger att han aldrig sett motsvarande siffror som det våld och den oro som drabbade Jakobstad senaste sommar. Det här är alarmerande och staden måste ta till åtgärder, säger Hellstrand.
Bakom sig har han sin egen grupp men också många andra fullmäktigeledamöter har undertecknat motionen.
Så här säger ungdomar i Jakobstads gymnasium:
Det isländska miraklet
Staden har diskuterat samma ämne redan för 15 år sedan, också då funderade man på gemensamma hemkomsttider för unga. Och 2008 lämnade en arbetsgrupp in ett åtgärdsförslag till stadsstyrelsen, men sen dess har det inte hänt så mycket. säger Hellstrand.
Nu vill Kurt Hellstrand lyfta frågan igen och det var faktiskt Marit Feldt-Ranta som gav honom inspiration till att skriva motionen. Hon skrev i sin blogg om den isländska modellen.
På Island mådde de unga rejält dåligt, allra sämst i hela Europa faktiskt och ett problem var att de unga drack mycket alkohol. Men under de senaste 20 åren har användningen av alkohol och andra droger bland unga sjunkit mycket kraftigt, från bland de högsta nivåerna i Europa till bland de lägsta.
Utvecklingen är resultatet av ett systematiskt förebyggande arbete. Föräldrarna har infört gemensamma regler för sina barns alkoholvanor och Island har också lagstadgade hemkomsttider. Alla som är under 16 år ska vara hemma senast ett visst klockslag.
Och den isländska modellen som också kallas Planet Youth har spridit sig i till andra länder runt om i världen.
- Man kan knappast kopiera den isländska modellen rakt av, men man kan låna goda idéer. Hemkomsttider kunde vara bra också i Jakobstad, det skulle också underlätta för föräldrarna, säger Hellstrand.
Gemensam middag skyddar unga
Den isländska modellen lyfter starkt fram familjens roll. Man stöder familjerna till att umgås. Kurt Hellstrand berättar att barn och unga som äter middag tillsammans med sin familj har mycket mindre risk att må dåligt eller marginaliseras.
Det är ju säkert inte nåt i köttbullarna som ger ett mirakulöst skydd mot droger och marginalisering,
- Men det viktiga är samvaron, att man möts och pratar med varandra. Det viktiga är att man träffas och är tillsammans, sen behöver det inte vara några dyra och komplicerade aktiviteter, säger Hellstrand.
Hellstrand säger att det bara är struntprat att tala om kvalitetstid med barnen, det är kvantiteten som räknas.
Sponsorerar fritidsintressen
Ett av de viktigaste målen med Planet Youth är att ungdomarna blir mer aktiva. Varje år får alla unga islänningar 50 000 kronor, ungefär 360 euro, som de kan använda till olika fritidsaktiviteter.
Ungdomarna ska få chansen till vettiga fritidssysselsättningar och ekonomin ska inte vara ett hinder.
- Visst finns det redan nu fritidsaktiviteter i Jakobstad, men vi kan bli bättre på att erbjuda barn och unga vettig sysselsättning och ett sammanhang efter skoldagens slut, säger Hellstrand.