Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Handelskriget mellan EU och USA trappas upp med WTO:s välsignelse

Från 2019
Uppdaterad 03.10.2019 06:57.
Finnairs Airbus A350 flygande med blå himmel i bakgrunden.
Bildtext Den upptrappade handelstvisten mellan USA och EU utlöstes ursprungligen av omtvistade statliga subventioner till Airbus och Boeing
Bild: Alexander Granholm

USA inför ny strafftullar mot EU som bland annat omfattar flygplan, franskt vin, italiensk ost och whisky från Skottland. De höjda tullarna mot flera hundra specificerade europeiska produkter, är ett svar på EU:s höjda tullar för amerikanska flygplan.

På listan finns allt från brittiska tröjor och täcken till tyska kameror, italiensk salami samt oliver från Frankrike och Spanien.

Det är främst Tyskland, Storbritannien, Frankrike och Spanien som drabbas, enligt USA som understryker att strafftullarna är i kraft så länge som handelsförhandlingar pågår med EU.

USA höjer strafftullarna med 10 procent för europeiska flygplan och med 25 procent för övriga produkter efter att världshandelsorganisationen WTO gav USA tillstånd att införa nya strafftullar mot EU för 7,5 miljarder euro.

USA:s säger i varje fall att de höjda tullarna inte kommer att uppgå till 7,5 miljarder och att man kontinuerligt kommer att ompröva tullarna medan förhandlingar pågår.

President Donald Trump hyllade WTO:s beslut "som en stor seger för USA."

Slår hårt till mot små- och medelstora företag

Amerikanska företag som importerar livsmedelsprodukter från Europa har kritiserat strafftullarna bland annat för att de speciella EU-produkterna inte kan ersättas med motsvarande amerikanska produkter.

Ralph Hoffman som importerar ost från Italien klagar över att hans affärer kommer att minska med upp till en tredjedel.

- Det ser verkligt illa ut, de slog hårt till mot ostar, klagar Hoffman som är viceordförande för de amerikanska ost importörernas förbund.

Storbritanniens prins Charles granskar whisky från Skottland som kommer att drabbas av höjda tariffer i USA
Bildtext Storbritanniens prins Charles granskar whisky från Skottland som kommer att drabbas av höjda tariffer i USA
Bild: /All Over Press

Dryckesimportören Robert Tobiassen säger att tullarna för whisky, likörer och viner kommer att drabba över 12 000 amerikanska importföretag.

- Dessa tariffer kommer att krossa många små- och medelstora företag som importerar dessa produkter till USA.

Kritiken var också hår på sociala medier i USA, särskilt vad gäller importen av alkoholprodukter.

Tvisten handlar om flygplanssubventioner

Den ursprungliga handelstvisten handlar om den europeiska flygplanstillverkaren Airbus och amerikanska Boeing, som enligt WTO har fått miljarder i statliga subventioner.

USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer säger att man nu kommer att förhandla om subventionerna till Airbus. EU:s handelskommissarie Cecilia Malmström kontrar med att EU har gjort framstötar i handelstvisten senast i juli men att USA inte har reagerat på EU:s förslag för att lösa tvisten.

Malmström varnade också för att EU kommer att ge svar på tal, medan WTO har meddelat att man under de närmaste månaderna kommer att besluta hur stora strafftullar EU får införa mot USA.

WTO slog redan år 2010 och 2011 fast att statliga subventioner för miljarder euro och dollar till Boeing och Airbus förvränger konkurrensen inom branschen.

Källor: AP, Reuters

Diskussion om artikeln