Ett tiotal döda i landsomfattande protester i Irak - utegångsförbud i Bagdad från och med torsdag morgon
Ett tjugotal demonstranter och poliser har dödats i landsomfattande protester i Irak medan flera hundra har skadats. Den hårt ansatta regeringen införde utegångsförbud i Bagdad från och med torsdag morgon.
Regeringen beslöt samtidigt att torsdagen är en officiella nationell helgdag, i ett försök att få folk att stanna hemma.
Trots utegångsförbudet samlades ett hundratal demonstranter i centrala Bagdad redan på torsdagsmorgonen. Polisen avfyrade varningsskott för att driva tillbaka demonstranterna.
‒ Vi kommer att fortsätta oavsett om det råder utegångsförbud eller inte, ropade en demonstrant.
Demonstrationerna mot regeringens ekonomiska politik och handlingsförlamning började i förrgår i Bagdad och har spritts till flera andra städer söder om huvudstaden.
Polisen som bland annat använde tårgas och vattenkanoner mot demonstranter, sköt också skarpt i flera städer. Värst var det i staden Nasiriyah där minst fyra demonstranter och en polisman sköts ihjäl i stadens centrum.
Vi vill ha jobb och bättre offentliga tjänster. Det har vi krävt i åratal men regeringen har aldrig reagerat.
I Bagdad förekom det sammandrabbningar på minst sex olika håll i staden, då demonstranter försökte ta sig till den traditionella protestplatsen, Tahrirtorget i stadskärnan.
Demonstranterna har två dagar i rad försökt ta sig till torget men de har stoppats av tungt beväpnade kravallpoliser.
Stadens internationella flygplats stängdes då demonstranter försökte storma och ockupera flygplatsen som ligger en bit utanför staden.
Premiärminister Abdel Mahdi som för första gången ställs inför massprotester under sitt ett år långa styre, utlyste utegångsförbud i Bagdad från och med klockan fem på torsdag morgon.
Regeringen beslöt att försätta armén i högsta beredskap och säkerhetspådraget var massivt i Bagdad.
Myndigheterna har också befäst den så kallade Gröna zonen i centrum av staden där regeringen har sitt högkvarter.
Gröna zonen som har varit ett isolerat, lyxigt område sedan USA:s invasion år 2003, öppnades för allmänheten i somras men nu stängs den alltså igen.
Protesterna utlöstes av hög arbetslöshet och missnöje med regeringens ekonomiska politik. Iögonenfallande var att inget politiskt parti hade uppmanat folk att dra ut på gatorna, utan protesterna verkar spontana.
- Vi vill ha jobb och bättre offentliga tjänster. Det har vi krävt i åratal men regeringen har aldrig reagerat, säger den 27 år gamla Abdallah Walid som deltog i protester i Bagdad.
Irak har lidit av krig och en urusel ekonomi ända sedan USA:s invasion år 2003. Korruptionen är utbredd och infrastruktur så som vägar, elnät och vattenförsörjningen har länge varit akuta problem, som ingen regering tycks få ordning på.
Regeringens våldsamma reaktion får kritik
Många demonstranter och journalister i Bagdad anklagade myndigheterna och polisen för oproportionerligt våld.
- Ingen stat skulle angripa sitt eget folk på det här sättet. Vi var fredliga, men de bara sköt, säger den arbetslösa ynglingen Mohammad Jubury.
I Bagdad har minst ett 200 demonstranter skadats av kulor och tårgasgranater och ljudet av skottlossning hördes vida omkring på kvällen och under natten.
Stora protester förekom också i Najaf och Basra längst i söder.
Den kurdiska presidenten Barham Saleh bröt med premiärministern då han kritiserade polisvåldet mot demonstranter.
- Fredliga protester är en grundlagsenlig rättighet som alla medborgare åtnjuter.
Även FN uppmanar regeringen att avhålla sig från våld så att inte läget förvärras ytterligare.
Den liberala tidningen Al-Bayina Al-Jadida konstaterade att "protesterna för första gången utfördes utan flaggor, utan affischer och utan partiernas slagord."
Källor: Reuters, AP, AFP
Uppdaterad klockan 14 den 2 oktober