Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Samtalsstöd för våldsångest efter skolattacken i Kuopio

Från 2019
Fåtal kyrkobesökare i Kuopio domkyrka, bilden tagen inne i domkyrkan.
Bildtext Endel kyrkobesökare sökte tröst i onsdagens mässa i Kuopio domkyrka
Bild: Bengt Östling/Yle

Några tiotal församlingsbor samlades igår kväll i Kuopio domkyrka till onsdagsmässa. för att uppmärksamma tisdagens våldsdåd. Det är många som erbjuder hjälp för eventuell andlig nöd.

Evenemanget i domkyrkan hade marknadsförts som en förbön för offren i knivdådet.

Ute på kyrktrappan var det många som nämnde att de känner medkänsla och sorg över just offren.

"Gärningsmannen verkade ha en övermäktig börda"

En ung kvinna från Ukraina avled och sex personer vårdas fortfarande på sjukhuset för sina skador från tisdagens attack.

Där vårdas också den misstänka gärningsmannen. Han har återhämtat sig så mycket att polisen har kunnat inleda förhör med honom. Ingen information har getts om motiv eller vad som har lett till dådet på tisdagen i yrkesinstitutet.

- Det verkar som om han har fått en övermäktig börda att bära, formulerar sig Yrjö Jokiranta, som känner djup sorg för både gärningsmannen och den avlidna.

Kaija och Yrjö Jokiranta utanför Kuopio Domkyrka med ruskaträd i bakgrunden.
Bildtext Kaija och Yrjö Jokiranta på kyrktrappan i Kuopio.
Bild: Bengt Östling/Yle

Kaija Jokiranta berättar att paret brukar besöka onsdagsmässan i Kuopio domkyrka. Just denna kväll ville de inte lämna emellan. De obegripliga händelserna har berört dem.

- Det är upprörande och sorgligt, säger Kaija Jokiranta.

Hon bekymrar sig för denna "vanliga, begåvade och intelligenta unga man" som verkar ha utfört dådet.

Man vet förstås inte vad allt som anknyter sig till det skedda. Lokaltidningen Savon Sanomat rapporterar att den misstänkta gärningsmannen har varit ett skolmobbingsoffer.

Resonemanget går att han kanske därför blev en enstöring, trots att han kom in på det som framstod som hans ”drömutbildning”.

Våldet kommer närmare än Israel och krigsfälten

På väg in i kyrkan är också Paula och Jari Partanen.

De ska snart göra en längre Israel-resa. De hade förberett sig för att det kunde hända något våldsamt där, men inte hemma i Kuopio.

- Som empatisk mänska och mor känner man sorg också utan att personligen känna de inblandade. Sorg över att detta kan hända, för den avlidna och hennes anhöriga, säger Paula Partanen.

- Det onda finns där borta, i flyktingläger och krigsområden. Man tänker inte på det innan det tränger sig på och tvingar en att tänka på det, säger Paula Partanen.

Kuoipio domkyrkas ingång och torn i höstgråa färger.
Bildtext Kuopio domyrka.
Bild: Bengt Östling/Yle

Svårt att få våldet att passa in i det jovialiska

Man får svårt att greppa det onda, det passar inte in i det jovialiska Savolax, säger Jari Partanen.

Kuopio marknadsförs med ord som jovialisk, avslappnad - eller på finska - "lupsakka". En sabelsvingande mördare passar inte in i bilden av Kuopio och Savolax.

Många Kuopiobor har erbjudits hjälp med att klara upp sina tankar och ångest efter händelserna på tisdagen i yrkesinsitutet.

Röda Korset i Kuopio redovisar ett hundratal kontakter med mänskor som vill prata om det skedda. Det finns helt säkert Kuopiobor i chock och en ökad oro för säkerheten

Uppsökande verksamhet för många ändamål

Det finns Röda Korset-patruller i skolorna, men också ute på gatan i uppsökande verksamhet. Det sänker tröskeln för att prata om våldsamheterna, men också om vanliga bekymmer för ungomarna.

Heikki Sederholm leder arbetet vid kriscentret och är ordförande i Röda Korset -avdelningen i Kuopio.

På centret sitter ett tiotal personer med kaffe och och bulle, och möjlighet till samtalsstöd och avkoppling från besvärliga tankar.

Man har intensifierat verksamheten tillfälligt. Den här gången tar det slut på söndagen, och tillresta hjälparbetare från andra delar av Finland reser hem.

Röda korsets kriscentral, fasad mot gatan i Kuopio.
Bildtext Röda korsets hjälpkontor i Kuopio
Bild: Bengt Östling/Yle

Ibland räcker det inte att prata

På Röda Korset betonar man att det alltid kan finnas behov av att prata – men ibland sända vidare till professionell mentalvård. Det behövs alltmer.

Enligt Heikki Sederholm finns det en underliggande nöd bland Kuopioborna som är viktig att bearbeta.

Efter knivattacken på tisdagen verkar det också finnas mycket hjälp att få. Det är inte bara Röda korset och kyrkan som har varit aktiva.

Också Rädda barnen har gett möjlighet till krishjälp och samtalsstöd, vid sidan av de professionella nätverken. De finns inom ramen för skol- och arbetsplatshälsovården. Den ges till exempel åt elever och skolanställda, köpcentrets anställda och kunder, samt polis och räddningsväsen.

Röda korsets lokalordförande Heikki Sederholm bland hjälparbetare på kontoret.
Bildtext Heikki Sederholm leder kontoret för samtalsstöd och krishjälp i Kuopio.
Bild: Bengt Östling/Yle

Förhoppning om att förhindra attacker

Vid sidan av extra aktiviteter i samband med större olyckor och våldsdåd har Röda Korset en normal vardagsverksamhet. Den siktar till att bryta ensamhet och låta folk prata. Allt oftare verkar det finnas behov att leda besökare vidare till professionell hjälp.

När det händer större olyckor och våldsdåd släpper man fram också andra krafter och tankar som behöver bearbetas, säger Heikki Sederholm.

På Röda korset har man sett en ökning av mentala problem i Finland. Skolattackerna har blivit fler. I bästa fall hoppas man på Röda Korset nå också dem som står i riskzonen för att utföra skolattackerna.

Diskussion om artikeln