Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Antti Raanta skickades till AHL – målvaktsrivalen skrev samtidigt på en lukrativ förlängning: "Intressant tajmning på det här kontraktet"

Från 2019
Antti Raanta har senast spelat NHL-hockey den 27 november.
Bildtext Antti Raanta har senast spelat NHL-hockey den 27 november.
Bild: Peter Joneleit/All Over Press

Ishockeymålvakten Antti Raanta har under de senaste säsongerna dragits med stora skadeproblem. Trots ett långt sommaruppehåll är Raanta ännu inte i form och får inleda säsongen i farmarligan. Förra säsongen vikarierade Darcy Kuemper med framgång som Arizonas målvaktsetta. Efter att kanadensaren tecknat ett maffigt tvåårskontrakt är frågan om Arizona nu ser Kuemper som sitt förstaalternativ.

Arizonamålvakten Antti Raanta är ännu inte redo att spela i NHL trots att det har gått över tio månader sedan hans senaste match och ett halvår sedan säsongen 2018–19 tog slut för Arizonas del.

Nästan hela förra säsongen spolierades på grund av en knäskada och nu har Raanta igen drabbats av ett bakslag. För att komma i form har 30-åringen tillfälligt förpassats till farmarklubben Tucson i AHL, en kommendering som högst kan vara i 14 dagar.

Beskeden kring Raanta har varit många under hösten. Inför träningslägret andades målvaktstränaren Corey Schwab optimism.

– Han har anpassat sina träningspass och är varje år i bättre form än året tidigare. Han har byggt på muskler och förändrat sina matvanor. Han har gjort vad vi har bett honom om, sade Schwab till Arizona Sports.

– Knän kan vara riktigt knepiga. Han kunde inte ha gjort något för att förebygga skadorna.

Målvakten Adin Hill förväntas hålla till i AHL.
Bildtext En annan Arizonamålvakt, Adin Hill, förväntas spela i AHL.
Bild: Derek Cain/Icon Sportswire/AOP

I somras sade Raanta i en intervju med MTV att knät var i bättre skick än året tidigare, men trots det har målvaktens skadebekymmer alltså fortsatt.

I träningsmatcherna fick Raanta bara spela i 40 minuter och i torsdags meddelade Arizona igen att Raanta dras med en skada på den undre delen av kroppen och att hans status är day-to-day, vilket betyder att målvakten förväntas vara borta i dagar snarare än veckor.

I måndags var Raanta ändå igen tillbaka på lagets träningar och troddes vara spelduglig.

Kuemper får nio miljoner

Under de senaste dagarna har Arizonas klubbledning fattat beslut som kan indikera på att allt inte är som det ska med Raanta.

I tisdags lade Arizona nyporna på den lovande Winnipegmålvakten Eric Comrie som annars skulle ha fått inleda säsongen i farmarklubben Manitoba.

På onsdagen fattade klubben ett stort målvaktsbeslut genom att teckna ett tvåårskontrakt med den 29-årige Darcy Kuemper som förra säsongen var fenomenal men vars meritförteckning i övrigt består av uppdrag som reservmålvakt i NHL.

Darcy Kuemper vaktar målet då Arizona inleder säsongen mot Anaheim.
Bildtext Darcy Kuemper vaktar målet då Arizona inleder säsongen mot Anaheim.
Bild: Kevin Abele/Icon Sportswire/AOP

Kontraktet är tvåårigt och i snitt värt hela 4,5 miljoner dollar per säsong. The Hockey News Matt Larkin analyserar avtalet på Twitter.

– Intressant tajmning på det här förlängda kontraktet. Det är inte en förstamålvakts lön, men inte heller en målvaktsreservslön.

– Kontraktet tecknas efter att Raanta dragits med skadeproblem under försäsongen. Om pengarna styr så innebär det väl att Kuemper är 1A-målvakt och Raanta 1B-målvakt?

Termen 1A-1B betyder att målvakterna delar på matcherna relativt jämnt.

Hjärnskakning, bilolycka, knäskada

Det har bara blivit 59 matcher för Raanta under de två senaste säsongerna.

Raanta kom till Arizona sommaren 2017 och trots vassa insatser mellan stolparna drogs finländaren redan säsongen 2017–18 med stora skadebekymmer, huvudsakligen på grund av en hjärnskakning och sviterna efter en bilolycka, skrev Yles NHL-korrespondent Tommi Seppälä i sin sammanfattning i december 2018.

I början av säsongen 2018–19 missade Raanta åtta matcher på grund av en skada, igen på den nedre delen av kroppen. Efter det uppehållet blev det bara spel i åtta perioder innan ytterligare en skada den 27 november. Raanta opererades och enligt MTV var tanken att Raanta bara skulle missa några veckor.

Ett par veckor senare meddelade ändå klubbchefen John Chayka att Raanta förmodligen har gjort sitt för säsongen och så blev det. Finländarens saldo blev endast tolv matcher säsongen 2018–19, trots att han uppgavs vara nära en comeback inför slutspelet som Arizona missade.

Två säsonger återstår på Raantas treårskontrakt som i snitt är värt 4,25 miljoner dollar per säsong.