Från juniorlandslaget på skidor till världscupen i orientering – nu har Alexandra Enlund ställt in siktet på VM 2020: ”Det är mitt stora mål”

Jag saknade gemenskapen och utmaningen i orientering, berättar Alexandra Enlund fyra år efter att ha hört till de främsta skidlöftena i hela Finland. Nu ska sprintexperten istället ta ut det mesta av ett sprintbetonat orienteringsår.
Världscupsäsongen i orientering avrundas 26–29 oktober. Den enda FSO:aren som reser till Kina och Guangzhou för att delta i tävlingshelgen är Pargas IF:s Alexandra Enlund.
För Enlunds del blir världscupuppdraget det andra för året. I juni i Helsingfors var det endast sprintstafetter som gällde men i den kinesiska terrängen väntar årets första individuella tävlingar på toppnivå.
– Det har varit säsongens mål att få springa i världscupen. Så nog är det ju stort, säger hon till Yle Sporten.
Det är också ett glädjande besked med tanke på den kommande säsongen. Världscupavslutningen är sprintbetonad med sprint, sprintstafett och medeldistans på programmet. I juli nästa år hägrar sprint-VM i Danmark.
Enligt Enlund kommer Finlands samtliga uttagna landslagsorienterare att delta i alla tävlingar i Kina. En viktig erfarenhet för 22-åringen.
– Det är ju alltid bra att få erfarenhet från stora tävlingar. Nästa års stora mål är ändå att ta en plats i VM, säger Enlund och tillägger:
– För min del är det ju lite roligt … eller intressant att det blivit så här uppdelat med skogs-VM vissa år och sprint-VM de andra. Det öppnar nya dörrar för många.
Sprinter med längdåkningsbakgrund
Alexandra Enlund är själv en utpräglad sprinter. Men det hindrar inte henne från att sikta på framgång på längre distanser också.
– Det har bara blivit så att sprint är min starka sida. Men jag vill vara med och vet att jag kan mäta mig mot de allra bästa. Jag vill nog delta i skogs-VM också, säger hon.
Men så har det inte alltid varit. Ännu för fyra år sedan hörde Enlund till juniorlandslaget i längdskidåkning – som enda FSS-dam – och hade redan bestämt sig för att skippa orienteringen helt och hållet.
Två år senare fattade hon beslutet att sadla om på nytt.
– Just då under gymnasieåren så valde jag att det är skidorna jag vill satsa på, vilket jag också gjorde ett par år. Men sen i något skede insåg jag att det är något som jag saknar. Jag saknade orienteringen jättemycket, berättar Enlund.
– Jag insåg hur mycket jag gillade att orientera och att vara ute i skogen. Hela gemenskapen inom orienteringsfamiljen, att få vara ute i skogen, men också utmaningen. Det är alltid en ny bana som väntar en. Det saknade jag. Dessutom fick jag inte samma glädje av skidåkningen.
– Då insåg jag bara att det är dags att byta.
Från Vasa till Åbo
Efter grenbytet väntade en annan omställning. Enlund inledde sina studier vid Åbo Akademi hösten 2018 och fattade kort därefter beslutet om att byta klubb från IF Femman till Pargas IF.
– Det var främst för omväxlingens skull. Men också på grund av mina ambitioner som orienterare. För att bli bättre behövde jag nya miljöer och utmaningar. Här har jag mycket bättre möjligheter att bli en bra orienterare än uppe i Vasa, förklarar Enlund.
I Piffen har Enlund blivit tränad av den blivande landslagstränaren Fredric Portin. Dessutom har lagkamraternas framgångar – Amy Nymalm tog till exempel FM-guld i nattorientering tidigare i oktober – sporrat Enlund att bli ännu bättre.
– Det har varit en jätteinspirerande säsong. Jag var aldrig med om det i Femman. Vi hade helt okej lag, men vi var aldrig med och kämpade om topplaceringar. Så det har varit jättemotiverande och inspirerande. Att få vara med i täten i Venlakavlen var en fin upplevelse.
Pargas IF placerade sig på 15:e plats i Venlakavlen. Enlund lyfte laget från tjugonde till femte plats på den tredje etappen.
På vilka plan har du utvecklats mest under ditt första år i PIF?
– Orienteringstekniken har gått framåt väldigt mycket. Jag har fått tillgång till bättre tränare och träningsterränger. Träningssällskap också. Bättre omständigheter att utvecklas helt enkelt.
"Vill göra ett bra lopp"
Bakgrunden som längdåkare har inte heller direkt hindrat utvecklingen.
– Jag skulle säga att jag har en bra fysisk grund och det är helt tack vare skidåkningen och alla timmar jag satte på den, slår Enlund fast.
Hur mycket Enlund har utvecklats i år kommer för första gången att synas i Kina, där hon får mäta sig mot världseliten för första gången sedan säsongen 2018. Då resulterade knockoutsprinten i Tjeckien i en sjundeplats.
Just därför har hon inte heller satt upp några placeringsmål.
– Jag bara vill göra ett bra lopp och få en bra avslutning på säsongen. Det gör det lättare att börja träna inför nästa år.
Finlands trupp till världscupsavslutningen i Kina:
Damer
Sari Anttonen, SK Pohjantähti
Alexandra Enlund, Pargas IF
Sofia Haajanen, SK Pohjantähti
Lotta Karhola, Tampereen Pyrintö
Aino Mänkärlä, Lynx
Jenny Patana, Hiidenkiertäjät
Maija Sianoja, MS Parma
Marika Teini, Halden SK
Reserv: Veera Klemettinen, Suunta-Jyväskylä.
Herrar
Topias Ahola, Navi
Tuomas Heikkilä, Helsingin Suunnistajat
Joni Hirvikallio, Koovee
Miika Kirmula, Kalevan Rasti
Elias Kuukka, Tampereen Pyrintö
Aleksi Niemi, Tampereen Pyrintö
Akseli Ruohola, MS Parma
Topi Syrjäläinen, Helsingin Suunnistajat
Reserv: Otto Kaario, Helsingin Suunnistajat.
Tävlingsprogram och sändningstider:
26.10. medeldistans, Kina Guangzhou Yle Arenan kl. 9 / TV2 kl. 12
27.10. sprintstafett, Kina Guangzhou Yle Arenan kl. 8.30 / TV2 kl. 12
29.10. sprint, Kina Guangzhou Yle Arenan kl. 8.30 / TV2 kl. 10.20