Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Vancouver hyr ut Petrus Palmu till JYP – Joni Ortio antar tuff utmaning i Schweiz

Från 2019
Fotomontage: Petrus Palmu och Joni Ortio.
Bildtext Petrus Palmu och Joni Ortio.
Bild: All Over Press

Ishockeyspelarna Petrus Palmu och Joni Ortio har på torsdagen tecknat kontrakt med nya klubbar. Anfallaren Palmu ersätter David Tomasek i JYP, medan målvakten Joni Ortio ska förlänga sin meritförteckning med spel i den schweiziska ligan.

FM-ligalaget JYP meddelade på onsdagen att kontraktet med anfallsspelaren David Tomasek från Tjeckien har rivits i samförstånd.

– I och med att David lämnar klubben försöker vi snabbt få tag på en ersättare, sade sportchef Mikko Viitanen på klubbens webbplats.

Och det tog inte speciellt länge.

David Tomasek ler iklädd full ishockeymundering.
Bildtext David Tomasek kom till Jyväskylä sommaren 2018.
Bild: Vesa Pöppönen / AOP

Anfallsspelaren Petrus Palmu, som har ett kontrakt med NHL-klubben Vancouver, tillbringar den resterande delen av säsongen i Jyväskylä.

Trots sitt kontrakt deltog Palmu inte i Vancouvers försäsongsläger och var därför aldrig NHL-aktuell. Palmus agent Todd Diamond sade till tidningen The Province i september att Palmu siktar på att spela i SHL eller KHL.

Valet föll ändå på FM-ligan.

Förra säsongen blev det 0 + 1 på 12 matcher i AHL-laget Utica innan Palmu återvände till Finland och TPS. I TPS noterades 22-åringen för 4 + 14 = 18 poäng på 29 matcher.

– Vi är verkligen glada över att en spelare av Petrus kaliber valde JYP, sade sportchef Viitanen.

Joni Ortio fortsätter karriären i Schweiz

Ishockeymålvakten Joni Ortio, som regelbundet figurerat i EHT-landslagssammanhang, har kritat på för den schweiziska klubben Zürich.

Förra säsongen blev det hela 52 matcher i KHL-klubben Vitjaz men i Schweiz kan kan 28-åringen räkna med att få spela andrafiol.

– Lukas Flüeler är vår förstemålvakt, säger sportchef Sven Leuenberger på klubbens webbplats.

Den 30-årige Flüeler gör sin tolfte raka säsong i klubben.

Före säsongen 2018–19 spelade Ortio två säsonger (2016–18) i svenska Skellefteå. Före det tillbringade finländaren tre säsonger i Calgarys organisation där Ortio noterades för 37 NHL-matcher på tre säsonger.

Diskussion om artikeln