Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

"Inte alls omöjligt att hon faktiskt själv trodde att hon var gudomlig" – Maria Åkerblom förblir ett mysterium i filmen Marias paradis

Från 2019
Maria Åkerblom (Pihla Viitala) ligger i en säng omringad av levande ljus och anhängare som ivrigt väntar på hennes predikan.
Bildtext Maria Åkerblom (Pihla Viitala) håller sin nattliga session i Villa Toivola.
Bild: © Komeetta / Sami Kuokkanen

Maria Åkerblom var en omstridd och motsägelsefull person. Karismatisk och manipulativ sektledare. Stark och svag på samma gång. Därför ville syskonen Anna, Kaisla och Pihla Viitala göra en film om henne tillsammans med regissören Zaida Bergroth.

Det finns en mängd olika berättelser om Maria Åkerblom, alla verkar ha sin version och tolkning av Maria. Men det att hon var en komplex person, att hon verkade ha både en stark och en svag sida var också något som lockade filmskaparna.

Regissören Zaida Bergroth nämner speciellt Maria Åkerbloms fattiga och hårda barndom, att hon som 5-åring skickades iväg för att tjäna som piga.

För Bergroth blev det viktigt att visa de olika sidorna Maria hade, hur hon ibland var det rädda barnet och ibland den auktoritära och oberäkneliga ledare. Olika sidor som existerade parallellt.

Bergroth kan också förstå Maria. Hur hon sökte erkännande och beundran.

Regissören Zaida Bergroth står på en strand under inspelningen av filmen Marias paradis.
Bildtext Regissören Zaida Bergroth under inspelningen i Estland.
Bild: © Komeetta / Sami Kuokkanen

– Om du som tonåring upptäcker att du har en sällsynt gåva att tala till människor och påverka dem då måste det vara en berusande upplevelse, säger Bergroth. Jag ser det inte alls som omöjligt att Åkerblom faktiskt själv trodde att hon var gudomlig.

Producenten Kaisla Viitala fascinerades både av den glamour som omgav Maria Åkerblom men också av att hon var en stark ledare och även företagare.

– Maria var framför allt bra på att prata och en bra människokännare, hon såg vad varje person behövde och kunde erbjuda precis det, säger Kaisla Viitala.

Zaida Bergroth, Satu Tuuli Karhu, Pihla Viitala och Saga Sarkola poserar framför filmaffischen till Marias paradis.
Bildtext Regissören Zaida Bergroth med skådespelarna Satu Tuuli Karhu, Pihla Viitala och Saga Sarkola.
Bild: Yle / Johanna Grönqvist

Fiktiv film om verkliga händelser

Filmen Marias paradis är en fiktiv film baserad på verkliga personer och händelser. Det hela börjar 1927 då Maria Åkerblom (Pihla Viitala, känd från Käsky, Kaiken se kestää eller tv-serien Karppi) och hennes anhängare gör en dramatisk avfärd från Karleby mot Helsingfors.

Österbotten lämnar de för att Åkerblom har hamnat i trubbel med myndigheterna. I Villa Toivola i Helsingfors där rörelsen nu slår sig ner håller Maria nattliga predikningar i transliknande tillstånd.

Hon ser sig som Guds sändebud och får anhängarna att donera allt de äger och till och med begå brott för hennes skull.

Maria Åkerblom (Pihla Viitala) går genom en folkhop som poliser tränger undan.
Bildtext Maria Åkerblom (Pihla Viitala) på väg mot rättegång.
Bild: © Komeetta / Sami Kuokkanen

Maria manipulerar och intrigerar medan sektmedlemmarna beundrar sin vackra och glamorösa ledare. Utomstående ses som ett hot.

Längtan efter kärlek

Filmen kretsar kring tre kvinnor som alla vill bli älskade. Det hela berättas utifrån den unga, föräldralösa Salome (Satu Tuuli Karhu, känd bland annat från Iloisia aikoja, Mielensäpahoittaja) som växt upp i rörelsen och som dyrkar Maria.

Men när Salome lär känna den tuffa Malin (Saga Sarkola) som kommer in i rörelsen utifrån och mer kritiskt iakttar Maria, blir Salome förvirrad.

Malin (Saga Sarkola) och Salome (Satu Tuuli Karhu) sitter bredvid varandra på en strand och ler.
Bildtext Saga Sarkola och Satu Tuuli Karhu spelar två unga kvinnor vars vänskap blir betydelsefull.
Bild: © Komeetta / Sami Kuokkanen

Är det verkligen kärlek som Maria visar sina anhängare? Och allt det som pratas om Maria, är det bara ont förtal eller finns det någon sanning i påståendena om våld och mordförsök?

Tre systrar i Mejlans

Filmen är skriven av Anna Viitala och Jan Forsström, producenter är Kaisla Viitala och hennes man Daniel Kuitunen och den ena huvudrollen spelas av Pihla Viitala.

De tre systrarna Viitala har dessutom växt upp i Mejlans, granne till Villa Toivola där Åkerblomrörelsen höll till. Trots att anhängarna inte längre fanns där då de växte upp har de alltid fascinerats av de spännande berättelserna om Maria.

Tanken på film föddes då Kaisla Viitala började studera filmproduktion. Anna Viitala intervjuade anhängare i Åkerblomrörelsen och skrev först en pjäs om Åkerblom och började sedan skriva filmmanuset.

Maria Åkerblom (Pihla Viitala) kysser en ung, manlig anhängare som ska iväg på ett uppdrag.
Bildtext Maria Åkerblom (Pihla Viitala) skickar iväg sina anhängare på ett morduppdrag.
Bild: Komeetta / Sami Kuokkanen

Pihla Viitala igen fick rollen som Maria via provspelning och systern Kaisla påpekar att hon jävade sig själv och lät de andra i produktionsteamet välja skådespelare.

– Men jag var väldigt lycklig och stolt över att de ville ha Pihla i rollen som Maria, säger Kaisla och ler.

En gränslös person

Att spela Maria Åkerblom var utmanande för Pihla Viitala.

– Som skådespelare försöker jag alltid göra min rollkaraktär förståelig för åskådaren men här skulle jag spela en person som ska förbli onåbar för åskådaren.

Maria Åkerblom (Pihla Viitala) sitter i en soffa, på golvet ligger två svarta, stora grand danois hundar.
Bildtext I filmen har Maria Åkerblom två stora grand danois-hundar men i verkligheten hade Åkerblom lejonungar.
Bild: © Komeetta / Sami Kuokkanen

Och Pihla Viitala gick också tillbaka till Åkerbloms barndom för att förstå hennes agerande.

– Sedan är det förstås härligt att få spela en karaktär som är så gränslös att allt är möjligt. Det finns helt enkelt ingen enhetlig bild av Maria Åkerblom, säger Pihla Viitala.

Att Maria Åkerbloms storhet var just efter inbördeskriget menar Pihla Viitala att är förståeligt.

– Det var osäkra tider i Finland, folk hade upplevt traumatiska saker, de behövde förlåtelse och kärlek. Då är det ganska klart att man vill följa någon som säger att allt blir bra, ni är räddade, ni är trygga.

Maria Åkerblom pratar finska

Trots att Maria Åkerblom var finlandssvensk och många av hennes anhängare kom från Österbotten så talar alla i filmen finska.

Kaisla Viitala berättar att språket var något som de funderade väldigt mycket på.

– Ingen av oss som arbetade med filmen kan ändå svenska så bra att vi hade kunnat skriva manus på svenska.

Men man övervägde att översätta manuset till svenska och prövade också på att göra filmen på både svenska och finska, men det fungerade inte alls. Till sist kom man fram till att man antingen gör filmen på svenska eller så på finska.

Språket diskuterade man även med finansiärer och de påpekade att då Maria Åkerblom inte är så känd för den stora publiken kan det vara svårt att sälja filmen om den är på svenska. Biopubliken har helt enkelt lättare att ta till sig en inhemsk film om den är på finska.

Regissören Zaida Bergroth påpekar också att hon ännu inte är en så pass känd regissör att hennes namn skulle locka publik till biografen.

Hennes nästa regiuppdrag är filmen Tove om Tove Jansson, som kommer att bli en svenskspråkig film.

Bergroth menar att det är en betydligt lättare film att göra på svenska då Tove Jansson är en person som så gott som alla i Finland känner till.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln