Kampanjerna fick inte bukt med mobbningen - "Jag hade riktigt fruktansvärda tankar som jag inte kände igen" säger Celinda som mobbades i flera års tid
Någon superhjälteinsats är inte vad Celinda Byskata skulle ha behövt när hon blev mobbad som barn. Att någon skulle erkänna hennes existens, se och höra henne och ta henne på allvar är vad hon upplever att hon saknade mest.
- Det skulle ha räckt med ett hej eller att någon skulle ha sagt att det inte är mitt fel, säger hon.
I flera års tid var hon ensam med sina upplevelser och känslor då ingen av de vuxna på skolan tog henne på allvar.
- Det börjar som en svart klump i magen som växer, växer och växer, tills den äter upp dig inifrån och fortsätter göra det tills du får hjälp eller något annat händer. Den försvinner inte av sig själv, utan man måste få hjälp för att den inte ska ha fruktansvärda följder, säger Byskata.
En ond spiral
"Är du här nu igen?" och "Sluta vara så känslig", var några av de reaktioner hon mötte av vuxna på skolan.
I stället hamnade hon i en ond spiral och tampades med mörka tankar som började dyka upp i hennes huvud om att spränga hela skolan.
- Efter en tid så önskar du en ond bråd död till mobbarna och de lärare som inte hjälper dig. Jag hade riktigt fruktansvärda tankar som jag inte kände igen och som inte alls var jag, berättar Byskata, som beskriver sig själv som en lugn och fridfull person.
Det är vuxnas ansvar att finnas där för barn och ungdomar
När det kommer till skolmobbning så har vuxna ett stort ansvar för att se till att mobbningen får ett slut, och det gäller både lärare och föräldrar.
- Vi kan inte sätta ansvaret på barnen, säger Pia Sundell på Barnavårdsföreningen men betonar betydelsen av att involvera barn och unga i att förebygga mobbning. Som exempel på det nämner hon att man bygger starka relationer och pratar om vilka konsekvenser mobbning kan ha.
- Det är lättare att involvera barn och unga i det förebyggande skedet, för när mobbningen redan pågår kan det vara svårare att bygga upp tillit, enligt Sundell.
På Folkhälsan berättar Maria Lingonblad att de satsar på tutor- och vänelevsverksamhet i förebyggande syfte.
- Det är en utspridd verksamhet som pågått under lång tid och som vi upplever att främjar tryggheten i skolan direkt från terminsstarten, säger Lingonblad.
Antimobbningskampanjer har ersatts av nya arbetssätt
Trots oräkneliga antimobbningskampanjer som pågått under de senaste decennierna så förekommer mobbning fortfarande, bland unga såväl som bland vuxna.
Enligt Lingonblad så har antimobbningskampanjer i dag ersatts av metodiskt och långsiktigt arbete för att förebygga skolmobbning.
- Vi jobbar på ett helt annat sätt i dag än vi gjorde tidigare. Regelrätta antimobbningskampanjer är inte lika vanliga längre som de var för femton, tjugo år sedan. I stället så pågår arbetet mot mobbning hela tiden i bakgrunden på skolorna, berättar hon.
Mycket arbete och resurser sätts också på trivselarbete i skolorna, vilket också är mobbningsförebyggande arbete, enligt Lingonblad.
Vi måste lära våra barn att fungera tillsammans i en grupp - jag tycker att det är lika viktigt som att lära sig att läsa och skriva
Pia Sundell på Barnavårdsföreningen
På Barnavårdsföreningen betonar Sundell betydelsen av att barn lär sig sociala färdigheter.
- Att hjälpa barnen att lära sig sociala koder och hantera sociala situationer är otroligt viktigt. Vi måste lära våra barn att fungera tillsammans i en grupp. Jag tycker att det är lika viktigt som att lära sig att läsa och skriva, säger hon.
Negativa tankar kan bli farliga
Flera decennier har gått sedan Byskata var i skolåldern och blev mobbad. Men ärren finns ännu kvar, trots att hon gått i terapi för sina upplevelser och tagit emot den vård som erbjudits henne. Något som hon sett som nödvändigt för att kunna gå vidare från sina erfarenheter.
- Men de som inte får den hjälpen och går runt med de tankarna kan bli de som sen agerar utåt och blir våldsamma, säger hon.
Byskata anser att negativa och aggressiva tankar är hemska, men de kan bli ännu värre om man inte får hjälp med att hantera dem. I extrema fall kan det leda till våldsdåd som det i Kuopio men också till att man skadar sig själv.
- En liten del agerar sedan utåt. Många av skolattackerna som det har rapporterats om i Finland och i utlandet har ofta flera års skolmobbning i bakgrunden, men de har inte fått hjälp med sina negativa tankar, tror hon.
