Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fyra personer dödades av kollega på polisstation i Paris - gärningsmannen sköts ihjäl

Från 2019
Poliser utanför Paris huvudpolisstation efter knivattacken inne i byggnaden.
Bildtext Poliser utanför Paris huvudpolisstation efter knivattacken inne i byggnaden.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Den man som misstänks ha knivmördat fyra av sina kolleger vid huvudpolisstationen i Paris hade arbetat vid Parispolisens underrättelsetjänst sedan 2003, rapporterar franska medier. Han var 45 år och arbetade som IT-administratör. Han rapporteras ha konverterat till islam för 18 månader sedan.

Han dödade tre manliga poliser och en kvinnlig administratör innan han sköts till döds på polisstationens gård. Mannen vägrade lyda polisens order att släppa kniven varpå en polis sköt honom till döds.

Under knivattacken fick en femte person livshotande skador. Personen vårdas på sjukhus.

Polisen har genomsökt mannens hem och har tagit hans hustru i förvar, utan att väcka åtal.

Keramisk kniv

Franska medier säger att den förmodade gärningsmannen var beväpnad med en keramisk kniv. Det förklarar enligt Le Figaro hur mannen lyckades passera polisstationens säkerhetskontroll utan att ertappas. Enligt AFP var det fråga om en kökskniv.

Paris huvudpolisstation ligger mittemot Notre Dame-katedralen i Paris äldsta stadsdel Île de la Cité.
Bildtext Paris huvudpolisstation efter knivattacken. Polisstationen ligger i Paris äldsta stadsdel, Île de la Cité.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Parisåklagaren Remy Heitz säger att antiterrorexperter bedömer om motivet kan ha att göra med terrorism, men för närvarande handhas ärendet av hans byrå.

Polisaktivisten Christophe Crepin som kräver bättre villkor för poliser har sagt i fransk radio att det har varit spänt mellan den förmodade gärningsmannen och hans chef. Crepin tror att det inte var fråga om terrorism. Chefen för polisfacket Jean-Marc Bailleul är inne på samma linje.

Frankrikes inrikesminister Christophe Castaner säger att mannen före torsdagens attack aldrig betett sig på sätt som skulle ha väckt oro.

Källor: AFP, AP, Reuters, Le Figaro, Le Parisien, Le Monde, BFMTV