Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Valdajklubben strävar efter att länderna i Asien ska drömma likadana drömmar – men mötet gav inget svar på hur drömmen ser ut

Från 2019
Rysslands president Vladimir Putin talar på Valdajklubbens möte den 3 oktober 2019.
Bildtext Rysslands president Vladimir Putin talar på Valdajklubbens möte den 3 oktober 2019.

Aldrig förr har så många statschefer samtidigt suttit på scenen hos Valdajklubben som då årets möte avslutades på torsdag kväll. Frågan är om det gav mer eller mindre. Åtminstone blev diskussionen spretig.

President Vladimir Putin hade sällskap av tre presidenter och en kung, nämligen Kazakstans Kasym-Zjomart Tokajev, Azerbajdzjans Ilham Aliev och Filippinernas Rodrigo Duterte och kung Abdullah II från Jordanien.

Var och en av herrarna höll tal och efter det svarade de på frågor från publiken. Kvällen gav inget helt nytt, om man inte tycker att det är nytt att Vladimir Putin var mindre besk än vanligt då han talade om västvärlden.

Temat för årets Valdajklubbmöte var gryningen i öster och under de fyra dagarna av diskussion framhävde talarna det gång på gång att Asien med sin allt större befolkning bör få mera inflytande i världspolitiken.

Från höger Kazakstans president Kasym-Zjomart Tokajev, Rysslands president Vladimir Putin, Abdullah II av Jordanien samt president Azerbajdzjans Ilham Aliev vid en paneldebatt. Männen sitter i vita stolar.
Bildtext Från höger Kazakstans president Kasym-Zjomart Tokajev, Rysslands president Vladimir Putin, Abdullah II av Jordanien samt president Azerbajdzjans Ilham Aliev..
Bild: Mikhail Metzel/TASS/All Over Press

Också president Putin var inne på samma linje, så är ju också Valdajlubben hans egen idé och skötebarn. Där går diskussionerna självklart enligt hans ritningar.

Asiens globala tyngd ökar

Han konstaterade att den nuvarande världsordningen uppstod som ett resultat av andra världskriget. Enligt Putin har världen förändrats och då måste också strukturerna förändras.

- Asien måste få ta sin rättmätiga plats inom världspolitiken, sa han.

Han sa också att alla strävar efter trygghet och att globala problem inte går att lösa utan Asien.

Då de andra statsledarna talade ville var och en av dem föra fram frågor som är viktiga för vart och ett av länderna.

Så talade till exempel Azerbajdzjans Ilham Aliev om den frusna konflikten i Nagorno-Karabach, bergsområdet på gränsen mellan Azerbajdzjan och Armenien. Där har en lågintensiv väpnad konflikt pågått sedan 1990-talet.

Klimatförändringen var med på ett hörn

Kazakstans Kasym-Zjomart Tokajev var den som breddade diskussionen och tog in klimatförändringen och dess följder. Bland annat befarade han att torkan kommer att förorsaka kriser i Centralasien.

- Vi kommer antagligen att se konflikter som beror på bristen på dricksvatten i framtiden, sa han.

President Putin fick en fråga från publiken beträffande klimatförändringen och Rysslands syn på det problemet.

Rysslands ekonomi bygger till stor del på export av fossila bränslen och därför har landet inte varit aktivt i klimatdebatten.

Putin hävdade att man inte vet om det verkligen är människan som förorsakar klimatförändringen, men sa samtidigt att man måste göra allt som är möjligt för att stoppa den och förhindra de allvarliga, skadliga följderna.

Putin tror på ökad handel mellan öst och väst

President Putin lät förstå att det framtida samarbetet i Asien i stor utsträckning handlar om transportleder. Han talade om nya järnvägslinjer till Jamalhalvön vid Norra ishavet i nordöstra Ryssland och till republiken Tuva på gränsen till Kina.

Putin nämnde också den nordliga farleden längs Norra ishavet och beskrev alla de nya möjligheterna till transport och handel med orden ”ett eurasiskt skelett”.

Duterte väckte förvåning

Hela den församlade kåren av forskare, samhällsdebattörer, politiker och journalister såg i ett skede både häpen och uttråkad ut.

Filippinernas president Rodrigo Duterte på Valdajklubbens möte. Han talar och gestikulerar vid ett tillfälle som ser ut som en paneldebatt.
Bildtext Filippinernas president på Valdajklubbens möte
Bild: Mikhail Metzel/TASS/All Over Press

Det var då Filippinernas Rodrigo Duterte höll en mycket lång, och i stort sett obegriplig monolog som bland annat berörde kampen mot narkotikabaronerna i hans hemland.

Duterte sa att han aldrig har dödat någon även om han har hotat att göra det. Till allas förvåning sa han också till sina statschefskolleger att de alla har dödat.

Gemensamma drömmar

Kazakstans Kasym-Zjomart Tokajev beskrev i en något filosofiskt utläggning Asien som en grupp länder som sover i samma säng men drömmer olika drömmar.

Fjodor Lukjanov, som leder Valdajklubbens vetenskapliga arbete tog fasta på den liknelsen då han avlutade diskussionen.

- Vi inom Valdajklubben tar inte ställning till vad som händer i sängen, men vi strävar efter att samordna drömmarna, sa Lukjanov.

Som en sammanfattning av Valdajklubbens möte kan man konstatera att det var en klubb för inbördes beundran och samsyn som sammanträdde.

De diskussionerna som var öppna för pressen led av brist på olika åsikter.

Nu var alla överens om att västvärldens betydelse minskar, men ingen gav egentligen något svar på den egentliga frågan. Alltså den om hur en tänkt ny världsordning ska se ut och hur den ska uppstå.

Ett pressrum med en stor teve som med Vladimir Putin.
Bildtext Pressen fick följa mötet per video.
Bild: Kerstin Kronvall / Yle

Diskussion om artikeln