Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kuopio i dag: Besök av statsminister Antti Rinne och häktningsförhandling i tingsrätten

Från 2019
Uppdaterad 04.10.2019 05:23.
Dörrskylt för Norra Savolax tingsrätt.
Bildtext Tingsrätten i Norra Savolax tar ställning till begäran om häktning på fredagen.
Bild: Lehtikuva

I Kuopio försöker man återgå till normalt liv, men ännu i dag fredag kretsar mycket kring tisdagens knivdåd. Häktningsförhandling och statsministerbesök står på programmet.

Köpcentret Herman öppnade igen på torsdag eftermiddag. En lång och noggrann polisundersökning närmar sig slutet. Men polisen är kvar i vissa delar av lokalerna, framförallt i skolutrymmena i andra våningen,

Häktning via video

Häktningsförhandlingarna väcker stort intresse. Många hoppas kanske få veta mer om vad som skedde. Varför packar man ner en sabel, en luftpistol och tändvätska i sin väska, när man åker till sin handelsutbildning?

Häktningsförhandlingen inleds klockan nio på morgonen och ska streamas också på Yle.

Den misstänkte själv är förmodligen närvarande bara via en videolänk från sjukhuset. Han är ännu är för skadad för att flyttas, varken till häktet eller till rätten.

Det är inte säkert att han uttalar sig överhuvudtaget.

Samarbetsvillig, han pratar

På onsdag inleddes förhören på sjukhuset. Polisen säger sig börja ha en klar bild av händelserna, kanske rentav motivet.

Men man ville inte berätta någonting offentligt.

Polisen begär den misstänkte för våldsdådet häktad. Han misstänks på sannolika skäl för ett mord och nio mordförsök.

Centralkriminalpolisens talesman säger att brottsrubriceringen kan förändras och kompletteras med fler åtal, när man får veta mera.

Statsministerbesök med empati och löften

Statsminister Antti Rinne besöker Kuopio på fredag. Orsaken är förstås det omskakande våldsdådet vid Savolax yrkesinstitut i tisdags.

Antti Rinne i mörk kostym och röd slips mot en grön suddig bakgrund. Han har en sammanbiten min.
Bildtext Statsminister Antti Rinne (SDP) besöker Kuopio på fredagen.
Bild: Antti Haanpää / Yle

Enligt ett pressmeddelande från statsministern ska han i stort sett träffa alla inblandade. De som nämns är företrädare för olika myndigheter, staden, yrkesinstitutet och unga samt personer som deltog i vård- och krisarbetet.

Statsminister Rinne kommer säkert att tacka alla för snabba insatser. Han väntas ge löften om större trygghet i Finlands skolor och lova fler poliser och satsningar på mentalvårdsarbete i budgeten.

Rinne ska också träffa allmänheten i ett möte i ett köpcentrum i Kuopio. Men det är inte Hermans köpcentrum, trots att det nu är öppet igen.

Fler besökare än vanligt på Hermans köpcentrum?

Det var många som väntade utanför köpcentret Herman vid tvåtiden på torsdag eftermiddag. Det fanns på förhand olika information om när polisen skulle ge tillstånd för öppningen.

I synnerhet försäljarna på loppmarknaden strömmade till för att se efter och komplettera sina försäljningsbord. Många verkar vänta fler besökare än vanligt under den närmaste tiden.

Det finns många konkurrerande köpcenter i Kuopio. Hermans köpcentrum sägs inte riktigt ha fått luft under vingarna för de stora besökarsiffrorna. Det ligger några kilometer utanför stadskärnan, men i närheten av flera utbildningsinstitutioner.

För mycket ondska i väggarna?

Ett minnesbord har inrättats i köpcentret med blommor och ljus för att hedra den döda och de skadade från våldsdådet.

För många var det tungt att återvända till Hermans köpcentrum och yrkesinstitutet. Eleverna fick tillstånd att besöka sin skola i andra våningen för att hämta allt det de var tvungna att lämna efter sig när de snabbevakuerades på tisdagen.

Det har varit tal om renoveringar i utrymmena. Polisen bröt och slog sig in genom många låsta dörrar. Men det finns eventuellt behov att göra också andra förändringar, för att få bort förskräckliga minnen från tisdagens angrepp.

Det finns för mycket blod och för mycket ondska i väggarna för att det ska kännas tryggt och trivsamt i lokalerna, lyder resonemanget.

Diskussion om artikeln