Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU säger nej till Boris Johnsons ”slutliga” brexitförslag

Från 2019
Uppdaterad 04.10.2019 07:46.
Jean Claude Juncker och Boris Johnson, männen är iklädda mörka kostymer.
Bildtext Jean-Claude Juncker välkomnar Boris Johnson inför ett möte i Luxemburg den 16 september 2019.

EU-kommissionens ordförande Jean Claude Juncker meddelar att Storbritanniens premiärminister Boris Johnsons nya brexitförslag inte uppfyller EU:s krav. Det största problemet med förslaget är att det skulle medföra tullgranskningar, vilket EU inte går med på.

Johnson vill att hela Storbritannien ska lämna EU:s tullunion men att Nordirland blir kvar i EU:s inre marknad fram till år 2025.

Johnsons förslag måste godkännas av det brittiska parlamentet före den 19 oktober eller så är premiärministern tvungen att be EU om en förlängning av Storbritanniens utträde ur EU.

Irlands premiärminister Leo Varadkar säger att förslaget saknar tydlighet i gränsfrågan mellan Irland och Nordirland.

- Jag förstår inte hur vi kan ha Nordirland och Irland i olika tullunioner och ändå undvika tullgranskningar mellan nord och syd.

Varadkar beskyller också Johnson för att försöka vilseleda det brittiska parlamentet i den här frågan. Därför ber Juncker nu den brittiska regeringen att offentliggöra sin nya brexitplan i sin helhet, rapporterar tidningen The Guardian.

Storbritannien har hittills bara offentliggjort en sju sidor lång förklarande sammanfattning av sitt förslag. Den brittiska regeringen har insisterat på att den 44 sidor långa juridiska texten om förslaget, som överlämnats till EU-kommissionen, ska hållas hemlig.

Enligt Johnson kommer Storbritannien att lämna EU den 31 oktober, med eller utan avtal.

Källor: AFP, the Guardian

Diskussion om artikeln