Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA, Storbritannien och Australien vill att Facebook skapar kryphål i sina tjänster som gör det möjligt att avläsa privata meddelanden

Från 2019
Uppdaterad 04.10.2019 12:36.
Facebook-vd:n Mark Zuckerberg i kongressbyggnadens i USA:s huvudstad Washington den 19 september 2019.
Bildtext Mark Zuckerberg i Washington den 19 september 2019 för att diskutera olika frågor med lagstiftare.

USA, Storbritannien och Australien vill att Facebook ändrar sina krypteringsplaner för meddelandetjänster så att myndigheter lättare ska komma åt brottslingar. Facebook planerar att fullständigt kryptera privata meddelanden som skickas genom dess tjänster.

Det här innebär att endast mottagare och sändare ska kunna avläsa meddelanden som skickas. Inte ens Facebook ska kunna läsa dem.

I ett öppet brev som skickats till Facebooks grundare och vd Mark Zuckerberg, motsätter sig USA, Storbritannien och Australien det här.

Brevet är undertecknat av USA:s justitieminister William Bar, USA:s säkerhetsminister Kevin McAleenan, Storbritanniens inrikesminister Priti Patel och Australiens inrikesminister Peter Dutton.

Enligt ministrarna kommer krypteringen av meddelandetjänsterna att försvåra polisens arbete om inte trafiken går att avlyssna.

I brevet står det bland annat att "företag inte med flit borde skapa system som hindrar tillgången till innehåll som kan hjälpa att förhindra eller utreda de mest allvarliga brott".

Mark Zuckerberg håller ett föredrag framför en blå bakgrund med några appsymboler som projiceras.
Bildtext Mark Zuckerberg föreläser om säkerhet och integritet på en Facebook-konferens i Kalifornien den 30 april 2019.

Zuckerberg försvarar Facebooks planer

Zuckerberg säger att det var svårt att ta beslutet om krypteringen med tanke på att det kan göra det svårare att förebygga och utreda brottsfall där barn blir utnyttjade.

- Det här var det som gjorde beslutet svårast för mig.

Zuckerberg håller ändå fast vid beslutet och säger att bolaget kommer att försöka vidta åtgärder för att kunna identifiera brottslingar och kontrollera hur vuxna och barn samverkar med varandra på plattformerna.

Hittills är det bara meddelandetjänsten Whatsapp av Facebooks plattformar som är fullständigt krypterad. Nu är det meningen att också tjänsterna Messenger och Instagram Direct ska krypteras.

AP, New Tork Times, Reuters